2018-06-16 16:00:24
Φωτογραφία για Ο βαθύτερος λόγος που είσαι τόσο δοτική
Ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων που ικανοποιούνται περισσότερο δίνοντας παρά παίρνοντας. Μεγαλύτερη χαρά νιώθεις όταν χαρίζεις ένα δώρο παρά όταν σου το προσφέρουν.

Καμιά φορά όμως χάνεις τα όρια, δίνεις πολλά και νιώθεις ότι όλοι γύρω σου, ή οι περισσότεροι, είναι αχάριστοι. Δεν το εκτιμούν. Κι όμως τίποτα δεν είναι ικανό να σβήσει αυτό που έχεις μέσα σου, την ανάγκη της δοτικότητας.

Τι γίνεται όμως όταν είσαι υπερδοτική και τα συναισθήματα είναι αρνητικά, όπως απογοήτευση, ενοχή, θυμός; Γιατί συνεχίζεις να δίνεις;

Αυτή η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα μάθησης, έτσι έμαθες να λειτουργείς από μικρή. Τα "πρέπει" είναι τόσο πολλά μέσα σου που έχεις την αίσθηση ότι εάν αλλάξεις και το παραμικρό, κάτι δυσάρεστο θα σου συμβεί.

Έμαθες από παιδί να αναζητάς συνέχεια επιβεβαίωση. Πιθανόν γιατί δεν πήρες αρκετή από τους γονείς σου. Και ίσως εκείνοι φύτεψαν μέσα σου το μικρόβιο του «τι θα πει ο κόσμος».


Επιπλέον, δίνοντας στους άλλους γίνεσαι αρεστή, κερδίζεις την συμπάθειά τους, και ίσως και την υποχρέωση απέναντί σου.

Αυτό που πρέπει όμως να καταλάβεις είναι ότι:

- Είναι ωραίο να είσαι δοτική αλλά πρέπει να βάζεις όρια στις σχέσεις σου. Μαθαίνεις στους άλλους να ζητάνε ολοένα και περισσότερα από σένα χωρίς όμως να σου δίνουν τίποτα. Και τότε τα συναισθήματα στερεύουν.

- Μην φοβάσαι ότι θα μείνεις μόνη εάν μειώσεις τη δοτικότητά σου.

- Εάν σε ικανοποιεί το να δίνεις, μην περιμένεις ότι αυτό εκτιμάται από όλους ή ότι οι άλλοι θα στο ανταποδώσουν. Δεν μεγάλωσαν όλοι έτσι και είναι παγίδα να έχεις μεγάλες προσδοκίες από αυτούς.

- Κράτα λίγη από τη δοτικότητά σου και για σένα. Η αγάπη που προσφέρεις είναι υπέροχη αλλά ακόμα πιο υπέροχο είναι να σε αγαπάς.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ