2018-06-16 20:18:21
Φωτογραφία για Πώς θα καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα; [vid]
Πολλές φορές οι άνθρωποι μάς λένε ψέματα, αλλά δεν έχουμε όλοι μας την ικανότητα να το καταλάβουμε.

Τα καλά νέα είναι, όμως, πως υπάρχουν τρόποι να καταλάβετε πως κάποιος σας κρύβει την αλήθεια. Προσέξτε, βέβαια, γιατί μόλις μπείτε σε αυτή την «περιοχή» υπάρχει περίπτωση να νιώσετε πως το μόνο που κάνετε είναι να ξεχωρίζετε την αλήθεια από τα ψέματα, γιατί, κατά μέσο όρο, σας λένε ψέματα μεταξύ 10 και 200 φορές τη μέρα, σύμφωνα με το Awareness Act.

Ο κόσμος δυσκολεύεται τόσο να καταλάβει την αλήθεια από το ψέμα, που το TED Talk της Pamela Meyers, Certified Fraud Examiner, «Πώς να καταλάβεις έναν ψεύτη», έχει πάνω από 10 εκατομμύρια views.

Οποιοσδήποτε λέει πως δεν έχει πει ποτέ ψέματα, είναι αυτόματα ψεύτης, λέει η Meyer, γιατί, είτε για να προστατέψουμε τα συναισθήματα κάποιου ή να ξεφύγουμε από μία δύσκολη κατάσταση, όλοι παραποιούμε την αλήθεια μερικές φορές.


Σύμφωνα με το Awareness Act, η Meyer εξηγεί πως οι άνθρωποι λένε ψέματα με σκοπό να αποφύγουν να τιμωρηθούν ή να αποφύγουν την ντροπή, να προστατέψουν έναν άλλον άνθρωπο από το να τιμωρηθεί, να ασκήσουν εξουσία σε άλλους για τους ελέγχουν, να προστατέψουν τους εαυτούς τους από σωματική ή συναισθηματική απειλή, να πάρουν ένα βραβείο που δεν θα μπορούσαν να πάρουν αλλιώς, να βγουν από μία άβολη κοινωνική περίσταση, να δημιουργήσουν θετική εντύπωση και να κερδίσουν το θαυμασμό των άλλων, να διατηρήσουν την ιδιωτικότητά τους και να βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλους.

Πώς θα εντοπίσετε ένα ψέμα

Η Meyer εξήγησε πως ο περισσότερος κόσμος έχει ένα στοιχείο που τους προδίδει όταν λένε ψέματα και τα πιο κοινά αυτά «στοιχεία» λέγονται μικρο-εκφράσεις. Μία απόκλιση από την κανονική τους συμπεριφορά, η μικρο-έκφραση μπορεί να είναι οτιδήποτε από ασυνήθιστες εκφράσεις στο πρόσωπο ή εξαιρετικά επίσημο τρόπο ομιλίας, μέχρι το πώς κρατάνε μία τσάντα. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν πώς να «διαβάζουν» μικρο-εκφράσεις μπορούν να καταλάβουν το πότε κάποιος λέει ψέματα ή όχι με 95% ακρίβεια.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να λέει ψέματα αν κινείται πιο νευρικά απ’ ότι συνήθως ή έχει κοκαλώσει εντελώς το πάνω μέρος του σώματός του, αν σας κοιτάει στα μάτια περισσότερο από το κανονικό ή αν αποφεύγει εντελώς να σας κοιτάξει, αν χαμογελάσει ψεύτικα (το καταλαβαίνετε από τα μάτια) ή αν η γλώσσα του σώματός τους είναι σε άμεση αντίθεση από αυτό που λένε. Το παράδειγμα που χρησιμοποιεί η Meyers είναι «να κουνάνε το κεφάλι ενώ λένε ναι ή να σηκώνουν τους ώμους ενώ λένε μία άνετη, καλή ιστορία».

Είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ όσο νομίζετε

Το TED Summaries, εξηγεί πως «πολλά στοιχεία από αυτά που μπορούν να προδώσουν κάποιον, μπορούν να δείξουν παραπλανητική συμπεριφορά -αλλαγή στο βλεφάρισμα ή φυσικά εμπόδια ανάμεσα στους συνομιλητές ή αλλαγή στον τόνο της φωνής. Αλλά από αυτά μπορούν να συμβούν φυσικά. Πρέπει να ανησυχήσετε μόνο όταν συμβαίνουν σε ομάδες. Όταν αντιμετωπίζετε έναν πιθανό ψεύτη, πρέπει να είστε περίεργοι και φιλικοί, να τους αντιμετωπίσετε με αξιοπρέπεια και να μην είστε επιθετικοί».

Καλό θα ήταν να μην προσπαθείτε συνεχώς να ανακαλύψετε αν οι άνθρωποι λένε ψέματα και να περνάτε έτσι όλο σας το χρόνο, αφού όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν θα ήταν καθόλου υγιές. Ωστόσο, αν υποπτεύεστε πως κάποιος λέει ψέματα, βοηθάει να ξέρετε μερικά στοιχεία για να καταλάβετε τι συμβαίνει πραγματικά. Δείτε το παραπάνω video της Pamela Meyers που εξηγεί πολύ αναλυτικά το πώς να μάθετε τη διαφορά μεταξύ αλήθειας και ψέματος -είναι πιο δύσκολο απ’ όσο νομίζετε.

Πηγή: healthpharma.gr
_
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ