2018-06-17 02:14:24
Φωτογραφία για Με τα 153 ναι των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πάει ο Τσίπρας σήμερα στις Πρέσπες
Της Νίκης Ζορμπά

Capital.gr

Η πρόταση μομφής της Ν.Δ εναντίον της κυβέρνησης απορρίφθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου, αφού με εξαίρεση τον Δημήτρη Καμμένο για τον οποίο οργίαζαν οι πληροφορίες ότι χθες θα λάμβανε διαζύγιο από τους ΑΝΕΛ και την Κυβέρνηση, η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ με Πάνο Καμμένο, παραμένει αδιατάρακτη.

Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στις Πρέσπες όπου θα πέσουν οι υπογραφές της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, μεταξύ των Ν.Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ, παρουσία ασφαλώς και του Ζόραν Ζάεφ.

Το τριήμερο συζήτησης για την "γαλάζια" πρόταση μομφής είχε αυξημένη ένταση, ηχηρά ντεσιμπέλ, μεγάλες δόσεις "πατριωτικών" διακηρύξεων και πολλές σκηνές εκπάγλου (sic) κάλλους που ξετυλίχθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας. 

Εάν κάτι "σημάδεψε" την συζήτηση για τη συμφωνία Αθήνας- Σκοπίων, ήταν η μετωπική σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η... "υπόσχεση" του Πάνου Καμμένου ότι δεν θα αφήσει την Κυβέρνηση να κυρώσει τη συμφωνία και θα τη ρίξει αλλά όχι τώρα, όταν αυτή έρθει στην Βουλή. 


Η πρόθεση της Ν.Δ. να "αποκαλύψει" πλήρως την ασυνάρτητη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ, προφανώς και πραγματώθηκε αλλά μάλλον έκρουσε σε ανοιχτές θύρες. 

Η στάση και ο λόγος του Πάνου Καμμένου είναι τόσο εκκωφαντικά παραληρηματικός που κάνει τον πήχυ της έκθεσής του, να βρίσκεται εξαιρετικά χαμηλά. 

Τσίπρας: Είστε έμποροι πατριωτισμού, όχι πατριώτες

Σε όλο αυτό το καθόλου τιμητικό για την εθνική αντιπροσωπεία σκηνικό που άρχισαν πλειοδοσίες περί του ποιος είναι ή δεν είναι επαρκώς πατριώτης (με διάφορες αδιανόητες εκφράσεις περί προδοσίας και ξεπουλημάτων), ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε με έναν βασικό στόχο:

Να πείσει ότι η συμφωνία που έφερε με τον Ζόραν Ζάεφ, αφενός ήταν συμφέρουσα για την χώρα αυτή καθαυτή και αφετέρου να πείσει γιατί έσπευσε η κυβέρνησή του να τη συνάψει εδώ και τώρα. 

Άλλωστε, οι αιχμές που δέχθηκε από όλη την αντιπολίτευση ότι ενέδωσε σε πιέσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού παράγοντα γενικώς και των ΗΠΑ, ειδικώς, αποτελούν για τον ίδιο και τους αριστερόστροφους ψηφοφόρους του, εστία βέβαιης δυσαρέσκειας. 

Εξ ού και στην ομιλία του κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: 

1. Η συμφωνία είναι καλή. Κινείται στην εθνική γραμμή του 2008. Καμία άλλη προγενέστερη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διαπραγματευτεί ή να φέρει κάποια καλύτερη.

2. Η συμφωνία έπρεπε να επιτευχθεί για να μπορέσει η Ελλάδα να παίξει ρόλο ηγετικό στα Δ. Βαλκάνια και να ασχοληθεί με τους πραγματικούς κινδύνους που αναδύονται από την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. 

Στο πλαίσιο των δύο αυτών αξόνων, έπαιξε το χαρτί του "υπεύθυνου ηγέτη" που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, καθώς "πατριωτισμός είναι να κάνουμε την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Αυτό είναι πατριωτισμός και αίσθημα εθνικής αυτοπεποίθησης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει δέσμια συμπλεγμάτων και δεν μπορεί να είναι κομπάρσος σε γεωπολιτικά παιχνίδια τρίτων", όπως είπε. 

Στο Μαξίμου πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος θεωρούν, ότι: "Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας, η επιχείρηση υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατέρρευσε μαζί με την αξιοπιστία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε μέσα σε δύο ημέρες να διασύρει τόσο την παράταξή του στη διεθνή κοινή γνώμη όσο και την πολιτική του κληρονομιά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών" καθώς και ότι "Η εντεταλμένη από επιχειρηματικά συμφέροντα και προδιαγεγραμμένη αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία, απλά επιβεβαιώνει ότι εξαντλήθηκαν και οι τελευταίες εφεδρείες της διαπλοκής".

Κ. Μητσοτάκης: Τα δώσατε όλα για την καρέκλα

Ο πρόεδρος της Ν.Δ στάθηκε εξόχως επικριτικός τόσο απέναντι στο περιεχόμενο της συμφωνίας Τσίπρα- Ζάεφ όσο και απέναντι στον πρωθυπουργό και τον Πάνο Καμμένο, προσωπικά. 

Κωδικοποιώντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: 

-Μετά από αύριο η ιστορία θα γράψει ότι εσείς θα είστε ο πρωθυπουργός που είπε ΝΑΙ σε όλα όσα οι προκάτοχοί σας είπαν ΟΧΙ. Μόνο εσείς τα δεχθήκατε και πρόκειται για μια πρωτοφανή οπισθοχώρηση από την εθνική γραμμή.

-Οι εκλογές είναι θέμα λίγων μηνών. Κι εσείς κ. Τσίπρα θα πάρετε τη θέση που σας αξίζει, αυτή του χειρότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της μεταπολίτευσης

- Όσο για τα καλά λόγια που ακούγονται για το Σκοπιανό εκτός συνόρων, ίσως θα έπρεπε να σας ανησυχούν. Δεν είναι οι ξένοι που διακυβεύουν το δικό τους εθνικ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ