2018-06-17 20:00:31
Φωτογραφία για Κατάθεση προτάσεων για το σύγχρονο ελληνικό σχολείο - Της Αγγελικής Καρδαρά
Η ανάλυση των εκπαιδευτικών μας θεμάτων θα συνεχιστεί μέσω της αρθρογραφίας.

Συνεχίζουμε, δυναμικά, μέχρι να κατακτήσουμε κάποια πράγματα που αξίζει τόσο η μαθητική όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα και δικαιούται το ελληνικό σχολείο!!

http://www.postmodern.gr/to-scholeio-poy-dikaioytai-i-elliniki-koinonia-as-ftasei-i-foni-mas-psila/

http://www.postmodern.gr/anagkaia-i-katargisi-ton-timoritikon-methodon-sta-sygchrona-scholeia/

Αναγκαία στοιχεία για την αλλαγή: Εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί, δημιουργικές ιδέες, διάθεση για δημιουργία, αλλά και “χώρος” από το εκπαιδευτικό σύστημα προκειμένου να εφαρμοστούν αυτές οι ιδέες. Για να μπορέσουν να λάβουν χώρα σε ευρεία κλίμακα οι αλλαγές, πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον οι ιθύνοντες φορείς, ώστε συστηματικά και μεθοδικά να εφαρμοστούν σε όλα τα σχολεία. Αλλιώς θα μιλάμε μόνο για “στιγμές” και μεμονωμένες ιδέες χαρισματικών εκπαιδευτικών.


Αναμφίβολα και οι μεμονωμένες δράσεις των καλών εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικές και αποτελούν ένα πρώτο θετικό βήμα για το σύγχρονο ελληνικό σχολείο, αλλά πιστεύω ότι, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που υφίσταται ισχυρούς κλυδωνισμούς στις δομές της, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε σε μια πιο ευρεία κλίμακα και πιο οργανωμένα ουσιαστικές αλλαγές στο ελληνικό σχολείο. Αλλαγές που δεν θα είναι επιφανειακές, ούτε θα γυρίζουν συνεχώς γύρω από το σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο και θα μας “χρυσώνουν το χάπι”, αλλά αλλαγές που θα μας πάνε ένα βήμα παρακάτω.

Δεν θέλω να μιλάω θεωρητικά. Επομένως, προτείνω:

Αποδέσμευση του σχολείου (ως τη Β’ Λυκείου) από το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν οι οικογένειες να εξοικονομήσουν χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά και το σχολείο θα αποκτήσει αληθινή αξία και θα ενισχυθεί το κύρος του.

Η Γ’ Λυκείου να αποτελεί εξ ολοκλήρου τάξη εντατικής προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι μαθητές στην Γ’ Λυκείου να κάνουν μια πολύ καλή, ολοκληρωμένη προετοιμασία για τις Σχολές στις οποίες επιθυμούν να εισαχθούν, δίνοντας για μία χρονιά το βάρος στην εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο, όσοι ασφαλώς το επιθυμούν.

Ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης, η οποία σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας έχει απαξιωθεί. Η τεχνική εκπαίδευση, όμως, που θα λαμβάνουν οι μαθητές πρέπει να είναι άρτια και υψηλού επιπέδου.

Ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και εφαρμογή (ως τη Β’ Λυκείου) δημιουργικών τρόπων μάθησης, με έμφαση στις ατομικές και ομαδικές εργασίες σε όλα τα μαθήματα και παρουσιάσεις. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές θα αφομοιώνουν πολύ καλύτερα τη διδακτέα ύλη, θα κρατήσουν στο μυαλό τους τα ουσιώδη ως “εφόδια” για το μέλλον τους και παράλληλα θα κατανοήσουν την αξία της μάθησης και ότι οι στόχοι μας υλοποιούνται με επιμονή, υπομονή, προσπάθεια και αγώνα.

Έμφαση σε εκπαιδευτικές δράσεις που καλλιεργούν το συνεργατικό πνεύμα μεταξύ μαθητών και πρωτίστως μεταξύ των μαθητών που έχουν εντάσεις μεταξύ τους. Ο εκπαιδευτικός ας δώσει, ειδικά, σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να γνωριστούν καλύτερα, με το να μοιραστούν το ίδιο θρανίο, να κάνουν μια εργασία μαζί, να συνεργαστούν για την επίτευξη ενός κοινού στόχου που αφορά το σχολείο. Η καρδιά των παιδιών, άλλωστε, είναι πολύ πιο “έτοιμη” να δώσει και να πάρει αγάπη, γιατί δεν έχουν τις “αγκυλώσεις” που έχουμε εμείς οι ενήλικοι.

Θέατρο, μουσική, εικαστικά πρέπει να ενισχυθούν και να αποκτήσουν μεγάλη βαρύτητα στο πλαίσιο του σύγχρονου σχολείου που θέλει να δώσει έμφαση στην ολοκληρωμένη παιδεία και όχι μόνο στην εκπαίδευση των μαθητών.

Η τεχνολογία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, διεθνώς. Επομένως, μαθήματα όπως η πληροφορική, πρέπει αναμφίβολα να διδάσκονται με τρόπο συστηματικό στα σχολεία.

Καθιέρωση ομίλων, όπως αναφέρω ενδεικτικά μαθηματικός, λογοτεχνικός, δημοσιογραφικός, ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, την αγάπη τους για ένα πεδίο, αλλά και να μάθουν να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους για έναν κοινό στόχο και όραμα.

Κατάργηση των τιμωρητικών μεθόδων στα σχολεία, όπως να αποβάλλονται μαθητές, να “κόβονται” σε μαθήματα ή να “μένουν” στην ίδια τάξη, γιατί τα παιδιά στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας αδυνατούν να διαχειριστούν τη σχολική “αποτυχία” και είναι πολύ πρώιμο ακόμα να έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιου είδους σκληρές καταστάσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι, όπως τονίζουν οι ειδικοί, μειώνεται το όριο ηλικίας κατά το οποίο ξεκινά η εμπλοκή των ανηλίκων με τον ποινικό νόμο. Μια άλλη σημαντική παράμετρος για την κατάργηση αυτών των τιμωρητικών μεθόδων είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά αυτά προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να καλύψουν φροντιστηριακά μαθήματα, ούτε το μορφωτικό επίπεδο να βοηθήσουν το παιδί στα μαθήματα.

Το σχολείο πρέπει να γίνει μια μεγάλη αγκαλιά για όλα τα παιδιά. Να μην τα περιθωριοποιεί, να μην τα στιγματίζει. Τα παιδιά που παρουσιάζουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες, να λαμβάνουν μέσα στο σχολείο όλη την αναγκαία εκπαιδευτική ενίσχυση αλλά ταυτόχρονα το σχολείο να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να ανακαλύψει την πραγματική του κλίση και την αγάπη του για ένα αντικείμενο.

Συνοψίζοντας, το σύγχρονο ελληνικό σχολείο πρέπει να αναδείξει από κάθε μαθητή τα καλά στοιχεία που κρύβει μέσα του, να του δείξει δρόμους ώστε να μάθει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις δυσκολίες και να ξεπερνά τα εμπόδια, να θέτει στόχους -μικρούς και μεγάλους-να εκφράζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του και να συνεργάζεται με συμμαθητές και με εκπαιδευτικούς, σε ένα πλαίσιο δημιουργίας, αμοιβαίου σεβασμού, αληθινής αγάπης για τη γνώση. 

Παιδί & Παιδεία ας είναι η προτεραιότητα της Πολιτείας μας και το σύνθημά μας “Το σχολείο ΔΕΝ είναι αγγαρεία. Το σχολείο ΕΙΝΑΙ δημιουργία”.

Μπορούμε να επιτύχουμε τις αλλαγές, αρκεί να πιστέψουμε σε αυτές και να συνασπισθούμε ως κοινωνία!! Ας μην ξεχνάμε ότι η Γνώση είναι Δύναμη και θέλουμε τα παιδιά μας, οι νέες γενιές -το μέλλον του τόπου μας- να είναι δυνατό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Περιμένω και τις δικές σας σκέψεις και ιδέες στο mail μου: [email protected]
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ