2018-06-18 11:02:14
Φωτογραφία για Οικογενειακός γιατρός ετών …75! Οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς 3ης ηλικίας
Δευτέρα 18 Ιούνιος 2018

 

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Γιατροί επαγγελματίες συνταξιούχοι …Τρίτης ηλικίας, φαίνεται ότι είναι οι … αναγκαστικές επιλογές της κυβέρνησης για να λειτουργήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού!

Άλλωστε οι νεότεροι ξαναγυρίζουν την πλάτη στον ΕΟΠΥΥ μετά τη δημοσιοποίηση της σύμβασης που περιλαμβάνει όρους που προκαλούν έντονες αντιδράσεις στον κλάδο. Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη σύμβαση: «Δείτε τι προβλέπει η σύμβαση των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλοι οι όροι»

Παρότι ουδείς θα μπορούσε να αμφισβητήσει την αξία των μεγαλύτερων γιατρών, υποτίθεται ότι οι θέσεις θα έδιναν βήμα στο νέο ιατρικό προσωπικό.

Κάτι που όπως φαίνεται δεν γίνεται στην πράξη λόγω και της έλλειψης ενδιαφέροντος από τον ιατρικό κόσμο στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς που είναι άκρως δεσμευτικές.

Να σημειωθεί πάντως πως το υπουργείο Υγείας αρχικά είχε θέσει ηλικιακό όριοαλλά το απέσυρε μετά τις αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων.

Μ αυτά και μ αυτά όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, από τις 624 συμβάσεις που έγιναν με την προηγούμενη πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν αρκετές σε πολλές περιοχές της χώρας με γιατρούς ηλικίας 75 ετών και άνω.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς γιατροί που έχουν κάνει ήδη καριέρα και έχουν μία πορεία, δεν έχουν τίποτε να χάσουν αναλαμβάνοντας ρόλο οικογενειακού γιατρού και μάλιστα με πολύ μικρές αμοιβές.

Αντίθετα οι νέοι γιατροί που θα αμείβονται με 1 ευρώ ανά ασθενή το μήνα, δε θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο πληθυσμό των 2000 ατόμων ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν το ανώτατο όριο των 2000 ευρώ, όπως ισχυρίζεται για τις πληρωμές το υπουργείο Υγείας.

Στο μεταξύ όμως ο νέος γιατρός με αντίστοιχα νέο ιατρείο θα έχει να καταβάλει και έξοδα για τη συνεργασία του με τον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι θα διαθέτει το ιατρείοτου και τα αναλώσιμα, ενώ μπορεί να χρειάζεται να κάνει και κατ οίκον επισκέψεις με το δικό του όχημα φυσικά.

Βέβαια ουδείς αναρωτήθηκε πως ο οικογενειακός γιατρός (παθολόγος, γενικός γιατρός ή παιδίατρος) θα κάνει επισκέψεις στα σπίτια των ασθενών χωρίς να έχει και τα αντίστοιχα φορητά μηχανήματα, εκτός βέβαια από τα απλά ακουστικά του.

Άγνωστο παραμένει εάν το υπουργείο Υγείας έχει προβλέψει για … σχετικό κονδύλι!

Νέες συμβάσεις με το …στανιό

Μ αυτά και μ αυτά όμως και μετά το αρνητικό κλίμα στους γιατρούς και τις αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ επιχειρούν όπως φαίνεται να πιέσουν τους γιατρούς να υπογράψουν νέες συμβάσεις ώστε να μπορούν και οι ασφαλισμένοι να καλύπτονται υγειονομικά.

Χωρίς βέβαια να υπολογίσει κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι και δεσμευμένηαπέναντι στους δανειστές να «τρέξει» το θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Δείτε ΕΔΩ τι ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις και πότε λήγουν οι παλιές: «ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι συμβάσεις Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων στις 15 Ιουλίου! Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος»

Όμως παρά το στενό χρονικό περιθώριο που θέτει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και ουχί ο Πρόεδρος του Οργανισμού ο οποίος όπως φαίνεται έχει απομακρυνθεί από τη διαδικασία, οι γιατροί μιλούν για έμμεσο εκβιαστικό δίλημμα προκειμένου να «συρθούν» στις νέες συμβάσεις άρον άρον.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι το γεγονός του τι θα γίνει μετά τις 15 Ιουλίου με τους ασφαλισμένους, στην περίπτωση που οι γιατροί αρνηθούν και πάλι να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ