2018-06-19 20:29:15
Φωτογραφία για Πέρασε με 69 «ναι» από την Βουλή των Σκοπίων  η συμφωνία με την Ελλάδα
Το επόμενο βήμα είναι η υπερψήφισή της από την ολομέλεια- Μέλη του VMRO φώναζαν «προδότη» τον Ντιμιτρόφ

Με 69 ψήφους υπέρ και 40 κατά πέρασε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής των Σκοπίων η συμφωνία με την Ελλάδα την οποία υπέγραψαν την Κυριακή Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Υπέρ της συμφωνίας επιχειρηματολόγησε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του επείγοντος προκειμένου έγκαιρα να υποβληθεί η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι εκτός του κοινοβουλίου των Σκοπίων συγκεντρωμένοι πολίτες φώναζαν συνθήματα κατά της συμφωνίας, όπως «έχουμε ένα όνομα», ενώ και εντός του κοινοβουλίου υπήρξε ένταση, καθώς μελή του VMRO αποκαλούσαν «προδότες» τα κυβερνητικά στελέχη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ την ώρα που εξηγούσε για ποιο λόγο πρέπει να  έχουν τελειώσει όλα έως την Παρασκευή.


Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος VMRO υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Μετά την έγκρισή της από την επιτροπή, η συμφωνία θα περάσει πλέον στην ολομέλεια όπου θα πρέπει να υπερψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Αν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος κύρωσης της συμφωνίας, τότε θα σταλεί στον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ προς υπογραφή (εντός επτά ημερών). Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, όμως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει. Συνεπώς, θα επιστρέψει το σχετικό νόμο στη Βουλή, όπου η διαδικασία ψήφισης-κύρωσης πρέπει να επαναληφθεί.

Αν γίνουν αυτά, τότε η συμφωνία καταλήγει ξανά στα χέρια του προέδρου Ιβανόφ, ο οποίος -σύμφωνα με το Σύνταγμα- τη δεύτερη φορά είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ