2018-06-20 13:05:23
Φωτογραφία για Εκλογές στη σκιά του φόβου
Αυτό που φοβάται ο Τούρκος πρόεδρος είναι ότι ένα υψηλό ποσοστό του φιλοκουρδικού HDP θα ψαλιδίσει τα ποσοστά του κυβερνώντος AKP | AP Photo Λιγότερο από μία εβδομάδα έμεινε πριν από τις τουρκικές εκλογές και η προεκλογική εκστρατεία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Την ώρα που ο Ερντογάν οργανώνει μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος εντός και εκτός της χώρας, στον ηγέτη του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επιτράπηκε να κάνει ένα 10λεπτο διάγγελμα μέσα από τη φυλακή.

Στη μεγάλη συγκέντρωση, παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πραγματοποίησε την Κυριακή στην πλατεία Γενικαπί της Κωνσταντινούπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν απαντήσει στους αντιπάλους του, επιτέθηκε στους έξωθεν εχθρούς.

«Οι ξένοι θέλουν να με δουν να πέφτω», είπε, «ας τους δώσουμε ένα μάθημα. Με την ψήφο σας και τη βοήθεια του Θεού, θα τα καταφέρουμε».


Στη συνέχεια επιτέθηκε στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μουχαρέμ Ιντζέ, τον πιθανότερο αντίπαλό του για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, γύρω από τον οποίο αναμένεται να στοιχηθούν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τον κατηγόρησε για τυφλότητα, «διότι ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά, δεν θέλει να δεί τα έργα και τις επενδύσεις που γίνονται και έχουν ήδη ολοκληρωθεί στην Κωνσταντινούπολη».

Επίσης είπε ότι κανείς από τους αντιπάλους του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, διότι «δεν έχουν το σθένος να το κάνουν».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση παρέστη και η πρώην πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ, που είπε ότι βρίσκεται εκεί γιατί αυτό επιβάλλει η εθνική της συνείδηση.

«Για να έχουμε ελευθερία πρέπει να έχουμε ασφάλεια. Είναι πολύ σημαντική η προσφορά των στρατιωτών μας στο θέμα της ασφάλειας», είπε, ενώ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί η συμμαχία της αντιπολίτευσης «που στην πραγματικότητα είναι διχασμένη, διότι όσοι την συνέπηξαν έχουν διαφορετική πολιτική κουλτούρα».

Μήνυμα από τη φυλακή

Από την άλλη πλευρά, στον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον προφυλακισμένο ηγέτη του φιλοκουρδικού HDP και υποψήφιο για την προεδρία, επιτράπηκε να κάνει ένα ολιγόλεπτο διάγγελμα μέσα από τη φυλακή, αντί ανοιχτής ομιλίας.

Φυσικά, τα κρατικά ΜΜΕ και το πρακτορείο Anadolu, παρουσίασαν το διάγγελμα Ντεμιρτάς ως επίτευγμα δημοκρατικής χώρας. «Είναι πρωτοπόρος κίνηση για ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο», ανέφερε το Anadolu.

Ο Ντεμιρτάς που κρατείται από το 2016, αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατία και οι οποίες επισύρουν έως και 142 χρόνια φυλάκισης αν καταδικαστεί, κάνει προεκλογική εκστρατεία με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού δεν έχει άλλη πρόσβαση στους ψηφοφόρους του κόμματός του.

Στο 10λεπτο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από το κρατικό δίκτυο TRT, ο Ντεμιρτάς είπε ότι ψήφος στον Ερντογάν και το AKP ουσιαστικά θα βάλει τη χώρα στο «στόμα του λύκου», επισημαίνοντας ότι η Τουρκία μετατρέπεται σε καθεστώς προσωποπαγούς μονοκρατορίας του Ερντογάν.

Τόνισε ότι βρίσκεται στη φυλακή, διότι «το AKP με φοβάται. Νομίζουν ότι αν με έχουν στη φυλακή και διασπείρουν ψεύδη εναντίον μου κάνουν κάτι ηρωικό».

Αλλά, το μόνο που έχουν κάνει «είναι να παραβιάσουν το Σύνταγμα, κηρύσσοντάς με ένοχο χωρίς καν να έχω δικαστεί, παραπλανώντας την κοινή γνώμη».

«Αυτό που ζούμε τώρα δεν είναι παρά η αρχή ενός μονοπόρσωπου καθεστώτος. Τα πιο τρομακτικά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα», τόνισε.

Την ομιλία του παρακολούθησαν εκατοντάδες υποστηρικτές του από γιγαντοοθόνη που έιχε στηθεί στην πλατεία Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινούπολης.

Τι φοβάται ο Ερντογάν

Τα λεγόμενα του Ντεμιρτάς καταδεικνύουν αυτό που δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Αν το HDP κατορθώσει να μπει την τουρκική Βουλή με ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, τότε μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες του κυβερνώντος AKP να κερδίσει την αυτοδυναμία που χρειάζεται ώστε ο Ερντογάν, αν εκλεγεί πρόεδρος, να κατορθώσει να επιβάλει την πολιτική του.

Το ποσοστό του HDP είναι κάτι κρίσιμο για το μέλλον μια νέας κυβέρνησης Ερντογάν, σε σημείο μάλιστα να εκφράζονται φόβοι ότι θα γίνει και νοθεία στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Όπως αναφέρει και η Μαργαρίτα Βεργολιά στην έντυπη έκδοση της «Εφ.Συν.» από βίντεο που διέρρευσε στο Διαδίκτυο, ο Ερντογάν δίνει προσωπικά πια στα κομματικά στελέχη του οδηγίες... καλπονοθείας, έχοντας ειδικά στο «στόχαστρο» τους ψηφοφόρους του HDP.

«Πρέπει να διαπιστώσετε ποιοι είναι μαζί μας και, όσοι δεν είναι, να τους πετάξετε από τους εκλογικούς καταλόγους», καταγράφεται να λέει ο Τούρκος πρόεδρος στο βίντεο, μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση σε τοπικά στελέχη του AKP.

«Δεν θα πρέπει να επαναληφθούν όσα έγιναν στις 7 Ιουνίου», ξεκαθαρίζει, αναφερόμενος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 2015 και την -πρώτη εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες- απώλεια της αυτοδυναμίας από το AKP.

Επιμέλεια κειμένου: Αρχοντία Κάτσουρα

http://www.efsyn.gr/arthro/ekloges-sti-skia-toy-fovoy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ