2018-06-20 16:54:13
Φωτογραφία για Πρόωρος τοκετός: Επιστήμονες ανέπτυξαν τεστ αίματος που τον προβλέπει με μεγάλη ακρίβεια!
Ένα τεστ αίματος το οποίο προβλέπει με ακρίβεια 75% έως 80% τον πρόωρο τοκετό ανέπτυξαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Δανία.

Το ίδιο μη επεμβατικό τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενικότερα για να προβλεφθεί η ημερομηνία τοκετού με την ίδια περίπου αξιοπιστία που έχουν οι υπέρηχοι.

Περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο στον κόσμο. Μέχρι σήμερα οι γιατροί δεν έχουν στη διάθεσή τους ένα αξιόπιστο τρόπο να προβλέψουν αν μια εγκυμοσύνη θα καταλήξει σε πρόωρο τοκετό. Γενικότερα υπάρχει δυσκολία να προβλεφθεί με ακρίβεια η ημερομηνία όλων των τοκετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφεν Κουέικ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Science», βρήκαν μια νέα μέθοδο, που κάνει πρόβλεψη χρησιμοποιώντας ως βιοδείκτες τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων της μητέρας και του εμβρύου.

Δείγματα αίματος λαμβάνονται από την έγκυο και αναλύεται το RNA, ένα μόριο-αγγελιοφόρος που μεταφέρει γενετικές οδηγίες στον οργανισμό για τη δημιουργία πρωτεϊνών.


Διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένα γονίδια δίνουν «σήματα» από τα οποία μπορεί να υπολογισθεί ο κίνδυνος πρόωρης γέννας ακόμη και δύο μήνες νωρίτερα του αναμενομένου.

«Βρήκαμε ότι ορισμένα γονίδια είναι πολύ καλοί προγνωστικοί δείκτες για το ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα. Αυτή είναι η πρώτη πραγματικά σημαντική επιστημονική πρόοδος στο πρόβλημα της πρόβλεψης του πρόωρου τοκετού, που έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε ο Δανός ερευνητής Μαντς Μελμπάι.

Ο πρόωρος τοκετός (όταν το μωρό γεννιέται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες νωρίτερα) είναι η κυριότερη αιτία βρεφικής θνησιμότητας και μια βασική αιτία ασθενειών και θανάτου έως την ηλικία των πέντε ετών παγκοσμίως.

Στα δύο τρία περίπου των περιπτώσεων, ο πρόωρος τοκετός έρχεται αυθόρμητα (χωρίς ιατρική παρέμβαση) και οι γιατροί συνήθως δεν ξέρουν γιατί, καθώς ο βιολογικός μηχανισμός πίσω από τον πρόωρο τοκετό παραμένει μυστήριο, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα υφιστάμενα τεστ στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να προβλέψουν ένα πρόωρο τοκετό στις γυναίκες υψηλού κινδύνου, οι οποίες ήδη έχουν γεννήσει πρόωρα, αλλά και πάλι η ακρίβειά τους είναι μόνο γύρω στο 20%.

Σήμερα οι γυναικολόγοι χρησιμοποιούν το υπερηχογράφημα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης για να κάνουν μια εκτίμηση πότε περίπου θα γεννήσει μια γυναίκα. Όμως, όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, οι υπέρηχοι δίνουν λιγότερο αξιόπιστες πληροφορίες για την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το νέο τεστ, το οποίο ακόμη θέλει περισσότερες δοκιμές και βελτίωση, μπορεί να αποτελέσει μια απλούστερη, φθηνότερη και ίσως πιο αξιόπιστη μέθοδο σε σχέση με τους υπέρηχους στο μέλλον. Προς το παρόν, το τεστ έχει ακρίβεια περίπου 45% στην πρόβλεψη του χρόνου γέννησης ενός μωρού, έναντι 48% των υπερήχων κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsbeast.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ