2018-06-21 02:39:32
Φωτογραφία για Απόφαση «ταφόπλακα» για τους επικουρικούς του ΕΣΥ
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Τους «τίτλους τέλους» για την παρουσία στα δημόσια νοσοκομεία ενός σημαντικού αριθμού επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων ρίχνει, όπως όλα δείχνουν, η απόφαση του αρμόδιου Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, το Κλιμάκιο έκρινε μη νόμιμες τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων επικουρικών εργαζομένων, που υπερβαίνουν το 24μηνο. Το κλιμάκιο είχε συνεδριάσει στις 12/12/2017 και αν και οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών δεν έχουν πάρει στα χέρια τους το σκεπτικό, που φέρεται να έχει εκδοθεί, πληροφορίες που φθάνουν από τους παρέδρους, οι οποίοι επικοινωνούν με διοικητικά στελέχη των νοσοκομείων, θέλουν τις εν λόγω συμβάσεις να έχουν κριθεί παράνομες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, από τα πρώτα νοσοκομεία, οι διοικήσεις των οποίων έλαβαν σχετική ενημέρωση ήταν ο «Αγ. Σάββας» και το «Έλενα». Μάλιστα, ήδη διοικήσεις των Νοσοκομείων καλούν τους επικουρικούς εργαζόμενους που τους αφορά για να τους ενημερώσουν για το σκεπτικό της απόφασης.


«Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης λέγοντας ότι κανένας δεν πρόκειται να απολυθεί πριν τη λήξη της σύμβασης του», αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σημειώνοντας πως έχει ήδη στείλει αίτημα για επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Είχε άλλωστε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας επιφυλακτικοί απέναντι στις δεσμεύσεις της Αριστοτέλους.

Διαβάστε επίσης: Παράταση για "λίγους και τυχερούς" επικουρικούς

Όπως εξηγούν στο Virus, η απόφαση αφορά όλους όσοι είχαν πάρει παρατάσεις θητείας με νομοθετικές ρυθμίσεις, με την τελευταία να τους διατηρεί στις θέσεις τους έως τις 31/12/2018. Εκτιμάται, όμως, ότι μπορεί να επηρεαστούν και οι «λίγοι και τυχεροί» επικουρικοί, που είχαν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ και οι οποίοι έλαβαν παράταση έως 31/01/2019. Αφορά και γύρω στους 1000 επικουρικούς εργαζόμενους, κυρίως νοσηλευτές, αλλά και τεχνολόγους και διοικητικούς.

Στους επιτρόπους έριξε την ευθύνη με ανάρτηση του στο Facebook, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, εκτιμώντας πως μια μερίδα τους «θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα δυσλειτουργία σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας». «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μη γίνει αυτό», υποστηρίζει ο Π. Πολάκης. «Δεν δώσαμε την ψυχή μας για να ισορροπήσει το σύστημα υγείας 2,5 χρόνια τώρα για να δημιουργήσει πρόβλημα εκ του μη όντος η αγκυλωμένη αντίληψη, η συνειδητή υπονόμευση εκ μέρους κάποιων δικαστών», σημείωσε μεταξύ άλλων. Μάλιστα, ξεκαθάρισε προς πάντες ότι η θητεία του επικουρικού προσωπικού παρατάθηκε γιατί ήταν απαραίτητοι στη λειτουργία των νοσοκομείων και θα παραταθεί εκ νέου όσο χρειαστεί, «μέχρι την κάλυψη των θέσεων που σήμερα υπηρετεί αυτό το προσωπικό με μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ».

«Αυτή την πολιτική απόφαση δεν θα την παζάρεψουμε με κανένα επίτροπο και δικαστή ο οποίος είτε από ευθυνοφοβία είτε για άλλους λόγους δεν υπογραφεί εντάλματα να πληρωθούν άνθρωποι που έχουν δουλέψει!», καταλήγει.

Η ΟΕΝΓΕ θα πραγματοποιήσει και έκτακτη συνεδρίαση για να καθορίσει τη στάση της, δεν αποκλείεται να προκηρυχθεί στάση εργασίας, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ για την Παρασκευή 11.00 με 15.00, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.20 έξω από το Υπουργείο Υγείας.

«Παρά τις δεσμεύσεις των Υπουργών Υγείας το Επικουρικό προσωπικό και το πρώην εργολαβικό προσωπικό των Νοσοκομείων, των Προνοιακών Μονάδων που υπηρετεί με συμβάσεις εργασίας (παράταση συμβάσεων έργου) απολύεται άμεσα με βάση τις αποφάσεις του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου 304 και 305/2017, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν άκυρες οι παρατάσεις των συμβάσεων του Επικουρικού και πρώην εργολαβικού προσωπικού που η συνολική διάρκεια υπερβαίνει τους 24 μήνες», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Μοναδική λύση κατά την ΠΟΕΔΗΝ είναι η μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου και να συσταθούν οργανικές θέσεις στις υποστηρικτικές ειδικότητες. «Η κυβέρνηση επιδιώκει την ομηρία των συμβασιούχων εργαζόμενων για να ενισχύει το αφήγημά της κατά των δικαστών και για ψηφοθηρικούς λόγους», αναφέρει η Ομοσπονδία, εκτιμώντας πως με την απόλυση των συμβασιούχων εργαζόμενων θα είναι αδύνατη η λειτουργία των Νοσοκομείων.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ