2018-06-22 22:11:09
Φωτογραφία για Τουρκία – Εκλογές: Ώρες αγωνίας για τον Ερντογάν λίγο πριν από την ημέρα της λαϊκής κρίσης
Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε αργά χθες το βράδυ (21/6) ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού προσγειώθηκε στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στις 29 Οκτωβρίου.

Όταν ρωτήθηκε για τα F-35 που παραδόθηκαν τυπικά στην Τουρκία και άρχισαν να εκπαιδεύονται με αυτά Τούρκοι πιλότοι σε βάση στην Αμερική, ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι δεν πιστεύει πως τα πράγματα θα γίνουν όπως επιθυμεί το Κογκρέσο και πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα επικυρώσει την απόφαση να παγώσουν όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα προς την Τουρκία. «Δεν σταματάει ο κόσμος εδώ. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν τέτοιο λάθος στον στρατηγικό εταίρο τους, την Τουρκία, θα χάσει η Αμερική. Η Τουρκία έχει εναλλακτικές. Θα βρούμε από αλλού ή θα παράγουμε τα δικά μας» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έκανε εκτενή αναφορά και στο νέο προεδρικό σύστημα και το πώς φαντάζεται την κυβέρνηση της επόμενης ημέρας μετά τις εκλογές. Όπως ανέφερε, σχεδιάζει να μειώσει και άλλο τον αριθμό των υπουργείων από 26, που είναι τώρα, σε 16.


Όπως είναι γνωστό, από την πρώτη κιόλας κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μετά τις εκλογές του 2002, τα υπουργεία από 36 είχαν μειωθεί έως και 22 και μετά ανήλθαν στα 26.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι πρόκειται να συμπτυχθούν τα 6 υπουργεία που έχουν αντικείμενο την οικονομία και έχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Θα είναι 3 για μία πιο ευέλικτη οικονομία. Επίσης, σχεδιάζει τη συγχώνευση του υπουργείου ΕΕ με το υπουργείο Εξωτερικών.

Μπαίνοντας στο τελευταίο 48ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι δημοσκόποι δυσκολεύονται να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα, αφού οι τάσεις που προκύπτουν για τις προεδρικές εκλογές βρίσκονται στα περιθώρια του στατιστικού λάθους που είναι λίγο λιγότερο από 2%, για την εξασφάλιση του πολυπόθητου 50% ώστε να μην υπάρξει δεύτερος γύρος.

Στο μέτωπο των βουλευτικών εκλογών παραμένουν, επίσης, ερωτηματικά αφού αν το Κουρδικό Κόμμα ξεπεράσει το όριο του 10% για να μπει στη Βουλή θα είναι καθοριστικό για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συμμαχίας του κυβερνώντος κόμματος με το Εθνικιστικό Κίνημα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ