2018-06-23 17:30:54
Φωτογραφία για Η σειρά της σεξουαλικής απελευθέρωσης που έφερε τηλεοπτική «επανάσταση» είκοσι χρόνια πριν
Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που μία τηλεοπτική σειρά θα προβαλλόταν για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη και θα έφερνε επανάσταση στην τηλεόραση.

Σαν τηλεοπτικός «τυφώνας», όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, πριν από είκοσι χρόνια έκανε εκείνη την πρώτη θρυλική της εμφάνιση η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, βαδίζοντας με την tutu φούστα στους δρόμους της Νέας Υόρκης και σηματοδοτώντας την έναρξη της τηλεοπτικής saga τεσσάρων γυναικών, που δεν έπαψαν να αναζητούν, να βρίσκουν, να χάνουν και να ξαναβρίσκουν το «ιερό δισκοπότηρο» της αγάπης και του σεξ.

Πρέπει να ανατρέξουμε στην εποχή εκείνη για να καταλάβουμε γιατί το Sex and the City έγινε δεκτό ως κάτι επαναστατικό. Ήταν τέσσερις γυναίκες, που μιλούσαν ανοιχτά για την προσωπική -και κυρίως την ερωτική- τους ζωή, με πολλές σκηνές που θα χαρακτηρίζονταν οριακά «ακατάλληλες». Και ήταν μία σειρά που καταπιάστηκε με θέματα εντελώς ταμπού, ειδικά σε ό,τι αφορούσε τη σεξουαλική απελευθέρωση.

Η Κάρι, η Σάρλοτ, η Μιράντα και η Σαμάνθα έγιναν οι φίλες της διπλανής (μας) πόρτας, διανύοντας - πάνω σε ψηλοτάκουνα- την απόσταση από την 6η Ιουνίου 1998, όταν προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο, έως το τελευταίο, το 2004, αμέτρητα ραντεβού, αρκετούς συζύγους και μερικά μωρά μετά. Κομψές, ανεξάρτητες, χειραφετημένες, άλλες με την αέναη προσδοκία σχέσης και γάμου κι άλλες όχι, άλλες αναζητώντας την αγάπη κι άλλες την ηδονή, οι τέσσερις Νεοϋορκέζες σηματοδότησαν τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τα ανδροκρατούμενα έως τότε σίριαλ. Και μέσα από τις σχέσεις, τις δουλειές, τις εξόδους για ποτά και τα περίφημα brunch τους, η Νέα Υόρκη λατρεύτηκε από ανθρώπους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ως το απόλυτο φόντο των συναρπαστικών ζωών τους.

Οι πρωταγωνίστριες της σειράς, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Κριστίν Ντέιβις, Σύνθια Νίξον και Κιμ Κατράλ «σημαδεύτηκαν» σε τεράστιο βαθμό από τη συμμετοχή τους στη σειρά, και για πολλούς σχεδόν ταυτίστηκαν με τις ηρωίδες, που, τόσο πειστικά, είναι η αλήθεια, ενσάρκωσαν. Κι επειδή η ζωή είναι γεμάτη απρόβλεπτες συμπτώσεις, μία από τις τέσσερις, η Σύνθια Νίξον, διεκδικεί τη θέση της κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, που αποτέλεσε το «σκηνικό» στο φιλμ της καθημερινότητας και της ζωής τους.

Πολλά έχουν προφανώς αλλάξει από την εποχή της σειράς- το οποίο βασίστηκε στο βιβλίο της Candace Bushell -και κάποια στοιχεία της μοιάζουν πια εντελώς εκτός κλίματος. Το Sex and the City όμως εξακολουθεί να εισπράττει αγάπη και αποδοχή- και να επηρεάζει ακόμα και σήμερα. Κι έχουν ακόμα μεγάλη πέραση οι «Sex and the Cith ξεναγήσεις» στη Νέα Υόρκη, που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να επισκεφθούν σημεία-ορόσημα της σειράς, να αγοράσουν καπ κέικ από το Magnolia Bakery ή να καθίσουν στο περίφημο κατώφλι της Κάρι Μπράντσο.

Οι εμφανίσεις

Τα ρούχα των πρωταγωνιστριών αποτέλεσαν διακαή πόθο και παράδειγμα προς μίμηση για χιλιάδες τηλεθεάτριες. Φυσικά η μόδα έχει αλλάξει πολύ κι έχει περάσει από ένα σωρό φάσεις, σε σχέση με το μακρινό 1998, όταν πρωτοαντικρίσαμε τη θηλυκή τετράδα.

Η γνωστή σχεδιάστρια Patricia Field συνεργάστηκε με την παραγωγή και δημιούργησε πολλές από τις εμφανίσεις στη σειρά, που πλέον χαρακτηρίζονται «κλασικές», αποκαλύπτοντας και μία παράλληλη πτυχή της σειράς, αυτή της αποθέωσης της μόδας.

Και δεν είναι μόνο η Field. Στον παρ’ ολίγο γάμο της Κάρι με τον Mr Big, το νυφικό της είχε σχεδιάσει η Vivienne Westwood. Εκείνος ο γάμος δεν έγινε τελικά, και σε εκείνον που έγινε η Πάρκερ φόρεσε μια πολύ πιο λιτή εμφάνιση.

Εκτός από τα ρούχα, για τα οποία θα χρειαστεί ολόκληρη… διατριβή, ξεχώρισαν αναμφίβολα και τα αξεσουάρ. Το κολιέ της Κάρι με το όνομά της δημιούργησε δυναμική τάση, ενώ αποτέλεσε και σημαντικό στοιχείο στην πλοκή, όταν η Κάρι νόμιζε πως το είχε χάσει και το ξαναβρήκε στο Παρίσι, όπου επίσης είχε χάσει τον εαυτό της και τον ξαναβρήκε.

Και μετά, είναι φυσικά τα παπούτσια, που απέκτησαν ξεχωριστό ρόλο καθώς αποθεώνονταν στη ντουλάπα -και τα πόδια- της μικροσκοπικής Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. Τόσο, που όταν ο Mr Big της έκανε πρόταση γάμου, δεν κρατούσε δαχτυλίδι αλλά παπούτσι. Και τι παπούτσι Τα guest

Εκτός από τις τέσσερις πρωταγωνίστριες, στη σειρά εμφανίστηκε και πλήθος άλλων ηθοποιών, με μικρούς ή πολύ μικρούς ρόλους. Για κάποιους, αυτό ήταν το ντεμπούτο τους μπροστά από τις κάμερες- και μια πολύ καλή αρχή στο βιογραφικό τους. Εκτός από ηθοποιούς, στο Sex and the City είδαμε και άλλες διασημότητες, όπως τον χορευτή και χορογράφο Mikhail Baryshnikov, ο οποίος υποδύθηκε τον Ρώσο σύντροφο για τον οποίο η Κάρι εγκατέλειψε τη Νέα Υόρκη για το Παρίσι, αλλά και τον Jon Bon Jovi. Η Καναδή τραγουδίστρια Alanis Morissette μπορεί να έπαιξε μόνο σε ένα επεισόδιο της τρίτης σειράς αλλά αναμφίβολα έμεινε αξέχαστη, αφού ως Dawn φιλούσε την Κάρι στο στόμα σε ένα παιχνίδι πατροπαράδοτης «μπουκάλας».

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, η Kat Dennings, που τη γνωρίσαμε αργότερα στο 2 Broke Girls, ήταν 14 ετών όταν υποδύθηκε την έφηβη Jenny Brier, που ήθελε τη Σαμάνθα για να της οργανώσει το bat mitzvah.

Άγνωστος εκείνη την εποχή ήταν και ο Bradley Cooper, που εμφανίστηκε τη δεύτερη σεζόν της σειράς ως Jake. Στη δεύτερη σεζόν είδαμε και τον Jon Bon Jovi ως Σεθ.

Στην τρίτη σεζόν της σειράς εμφανίστηκε ο John Slattery, που τον γνωρίζουμε περισσότερο από τον ρόλο του στο Mad Men. Υποδύθηκε τον Bill Kelley, έναν πολιτικό με τον οποίο ο Κάρι είχε σύντομη σχέση. Στην ίδια σεζόν είδαμε και τον Matthew McConaughey ενώ στην τέταρτη η Lucy Liu και η Heidi Klum υποδύθηκαν τους εαυτούς τους.

Στη σειρά εμφανίστηκε και ο μετέπειτα σύζυγος της Τζένιφερ Άνιστον Justin Theroux, στην πρώτη σεζόν ως ο συγγραφέας Jared και στη δεύτερη ως το τότε αγόρι της Κάρι Vaughn.

Ανάμεσα στο τέλος των X-Files και την αρχή του Californication, ο David Duchovny εμφανίστηκε και στο Sex and the City υποδυόμενος τον σχολικό έρωτα της Κάρι, Τζέρεμι.

Στη σειρά εμφανίστηκαν επίσης η Chandra Wilson, πριν γίνει η διάσημη Μπέιλι του Grey’s Anatomy, αλλά και ο Eddie Cahill, πριν γίνει σέξι βοηθός της Ρέιτσελ Ταγκ στα Φιλαράκια.

Η Candice Bergen ήταν η εκδότρια της Κάρι στη Vogue Ίνιντ και ο Wallace Shawn ένα «προξενιό» της, που δεν πήγε όμως καλά, αφού η Bergen τον χαρακτήρισε «χομπιτ» μόλις τον γνώρισε.

Οι ταινίες

Τι κι αν η σειρά έριξε τίτλους τέλους... Οι οπαδοί της είναι αφοσιωμένοι και το δείχνουν. Η σελίδα Sex and the City στο Facebook έχει περισσότερους από 13 εκατομμύρια ακόλουθους.

Όταν προβλήθηκε το τελευταίο επεισόδιο, τον Φεβρουάριο του 2004, οργανώθηκαν πολλά «πάρτι αποχαιρετισμού», με θαυμαστές της σειράς να ντύνονται όπως ο αγαπημένος τους χαρακτήρας της σειράς και να πίνουν στην υγεία του (Cosmopolitan, φυσικά).

Όταν ξεκίνησε η προβολή της πρώτης ταινίας, το 2008, εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν καρτερικά από τα ξημερώματα για να πιάσουν καλή θέση και να έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις αγαπημένες τους σταρ στη Leicester Square του Λονδίνου. Πολλοί ζητούσαν από τις πρωταγωνίστριες να τους υπογράψουν πάνω σε τσάντες και… κουτιά παπουτσιών.

Και, όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησε και δεύτερη ταινία, η οποία ωστόσο κατακεραυνώθηκε από τους κριτικούς και μάλλον απευθυνόταν στους πολύ φανατικούς θαυμαστές της σειράς.

Η τρίτη ταινία, ή καλύτερα, το ενδεχόμενο τρίτης ταινίας, όχι απλώς δεν ευοδώθηκε, αλλά αποκάλυψε κι ένα αναμφίβολο ρήγμα ανάμεσα στην αχώριστη τηλεοπτικά αλλά όχι στη ζωή τετράδα. Προς μεγάλη απογοήτευση των θαυμαστών της σειράς, οι φήμες πως η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ δεν ήταν και τόσο «κολλητή» με την Κιμ Κατράλ όσο η Κάρι με τη Σαμάνθα επιβεβαιώθηκαν και μάλιστα δημόσια. Όταν η Πάρκερ έστειλε τα συλλυπητήριά της στην Κατράλ, μετά τον θάνατο του αδελφού της, εκείνη της απάντησε μέσω Instagram: «Δεν χρειάζομαι την αγάπη ή την υποστήριξή σου, αυτές τις τραγικές στιγμές. Η μαμά μου με ρώτησε σήμερα ‘πότε αυτή η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, αυτή η υποκρίτρια, θα σε αφήσει ήσυχη;’. Οι διαρκείς προσπάθειές σου να με προσεγγίσεις είναι μια επώδυνη υπενθύμιση του πόσο σκληρή ήσουν και είσαι πραγματικά. Το ξεκαθαρίσω (αν δεν το έχω κάνει ήδη0. Δεν είσαι οικογένειά μου. Δεν είσαι φίλη μου».

Γιατί μετάνιωσαν οι σεναριογράφοι

Μπορεί η επιτυχία του Sex and the City να έγραψε ιστορία, ωστόσο οι παραγωγοί της σειράς έχουν εξομολογηθεί πως υπάρχει κάτι για το οποίο έχουν μετανιώσει.

Στο όγδοο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, που προβλήθηκε το 1999, ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια εμφάνιση, ανταλλάσσοντας στιγμιαίες ματιές με τη Σαμάνθα Τζόουνς.

Πού να φαντάζονταν τότε οι σεναριογράφοι πως ο τότε επιχειρηματίας και celebrity θα γινόταν πλανητάρχης, θα βρισκόταν στο επίκεντρο πολλών αντιπαραθέσεων και θα διατύπωνε αμφιλεγόμενες (το λιγότερο) θέσεις.

«Εάν το κάναμε από την αρχή, θα είχαμε επιλέξει να μην συμπεριλάβουμε τον Ντόναλντ Τραμπ» είπε ένας από τους σεναριογράφους στη συγγραφέα Jennifer Keishin Armstrong, η οποία έγραψε ολόκληρο βιβλίο για την επίδραση της σειράς και το πώς διατηρεί την επιρροή της (το βιβλίο έχει τίτλο Sex and the City and Us). Δεν αποκαλύπτει πάντως η Armstrong στο βιβλίο της ποιος είναι ο σεναριογράφος που έχει μετανιώσει.

Τι κάνουν σήμερα οι τέσσερις πρωταγωνίστριες

Σάρα Τζέσικα Πάρκερ

Εμφανιζόταν πρώτη και μόνη στους τίτλους αρχής και, υποδυόμενη την Κάρι Μπράντσο, είναι η αναμφίβολη -λίγο -πιο -πρωταγωνίστρια από τις συμπρωταγωνίστριές της. Στα 53 της σήμερα, ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν της σειράς Divorce του ΗΒΟ. Έχει παίξει σε πολλές ταινίες, έχει αναδειχθεί σε fashion icon και έχει λανσάρει τη δική της συλλογή, τι άλλο, παπουτσιών.

Σύνθια Νίξον

Η 52χρονη σήμερα ήταν η δικηγόρος Μιράντα Χομπς της σειράς, που έγινε απρόσμενα μητέρα και μετακόμισε στο Μπρούκλιν από το Μανχάταν. Στη συνέχεια της καριέρας της κέρδισε δύο βραβεία Τony κι ένα Grammy και τον Μάρτιο ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει τη θέση της κυβερνήτη της Νέας Υόρκης.

Κιμ Κατράλ

Η μεγαλύτερη από τις τέσσερις φίλες Σαμάνθα Τζόουνς είναι η 61χρονη σήμερα Κιμ Κατράλ, που ήταν η de facto αγαπημένη των τηλεθεατών. Πολλοί λένε μάλιστα πως αυτή η δημοφιλία της ήταν ο λόγος της κόντρας της με τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, που, αν και fashion icon στη σειρά και στη ζωή, έβλεπε την Κατράλ να την αφήνει χιλιόμετρα πίσω μόνο με ένα βλέμμα, ένα μειδίαμα ή μία έκφραση του προσώπου της. Η Κατράλ έπαιξε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές αλλά και σε παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ.

Κριστίν Ντέιβις

Ήταν το «καλό κορίτσι» Σάρλοτ Γιορκ, η πιο ρομαντική από τις τέσσερις φίλες που βασικό στόχο στη ζωή είχε να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Η 53χρονη σήμερα Ντέιβις έχει παίξει σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Και, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα της στη σειρά, προσφέρει φιλανθρωπικό έργο ενώ έχει βραβευτεί από τη Humane Society για τη δουλειά της σχετικά με τους αφρικανικούς ελέφαντες.

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ