2018-06-24 18:54:43
Φωτογραφία για Ο Νίκος Τόσκας για Europol, ΔΕΛΤΑ, Ρουβίκωνα και Εξάρχεια
Η θεσμική ανασυγκρότηση και θωράκιση της χώρας είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης κατά τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

 

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό “Αθήνα 9,84” και το δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναμένει περισσότερες οικονομικές δυνατότητες για τις ανάγκες των υλικοτεχνικών υποδομών και μέσων της Αστυνομίας, ενώ υπενθύμισε ότι φέτος -με εντολή του Πρωθυπουργού- εξασφαλίστηκε ένα επιπλέον κονδύλι για την καλύτερη προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την αντιπυρική περίοδο.

 

Ο Νίκος Τόσκας προανήγγειλε ότι και άλλοι αστυνομικοί θα κατέβουν στο δρόμο και θα ενισχύσουν τα τοπικά τμήματα. Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης αποδέσμευσης περισσότερων από 800 αστυνομικού που υπηρετούσαν στη συνοδεία επισήμων προσώπων και σε γραφεία, όπως και άλλων 450 που είχαν αποδεσμευτεί προ διετίας.


 

«Είναι μια μορφή διαπλοκής να έχεις τον αστυνομικό δίπλα και να μην κάνει τίποτα ή να τον χρησιμοποιείς για άλλα πράγματα από τη θεσμική θωράκιση της χώρας και τα θέματα της εξυπηρέτησης του πολίτη. Έχουμε υποχρέωση να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Ν.Τόσκας.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στο δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Μην Πυροβολείτε την Πολιτική” στο ραδιοσταθμό “Αθήνα 9,84”:

 

Δημοσιογράφος: Την επόμενη πολιτική μας συζήτηση θα την αφιερώσουμε στην καθημερινότητα του πολίτη σε ό,τι αφορά στο θέμα της ασφάλειας. Στο τηλέφωνο μας ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Νίκος Τόσκας. Κύριε Υπουργέ καλή σας μέρα.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Παΐκο, καλημέρα στους ακροατές σας.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, είδαμε χτες στην “Καθημερινή” την ετήσια έκθεση της Europol , σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα, κατά κύριο λόγο, αλλά και η Ιταλία και η Ισπανία δευτερευόντως, είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φαινόμενα αναρχικής τρομοκρατίας. Μάλιστα, οι ομάδες της αναρχικής τρομοκρατίας, σύμφωνα με την έκθεση της Europol , διατηρούν ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πρόσβαση σε στρατιωτικού τύπου εξοπλισμό. Λέω τώρα το ζουμί της έκθεσης. Τι έχετε να πείτε επ’ αυτού;

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η έκθεση αυτή της Europol περιγράφει φαινόμενα τρομοκρατίας που είναι απόρροια της παλιάς εποχής της τρομοκρατίας σε όλη την Ευρώπη, αλλά κάνει και ένα ανακάτωμα  

Δημοσιογράφος: … Αλλά που υπάρχουν ακόμα..

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …που υπάρχουν ακόμη σε πολύ μικρή κλίμακα. Δεν έχουν καμία σχέση, το ξέρουμε όλοι…

 

Δημοσιογράφος: ...με το παρελθόν ασφαλώς.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: ...με το παρελθόν, με τις μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις, “17 Νοέμβρη” και άλλες που έκαναν πολλές εγκληματικές πράξεις στο παρελθόν. Αυτά είναι υπολείμματα παλιών ομάδων. Υπάρχουν σε κάποιες χώρες του Νότου, αλλά στην έκθεση αυτή γίνεται και ένα ανακάτεμα, θα έλεγα, οργανώσεων τρομοκρατικών με διάφορες ενέργειες που δεν είναι τρομοκρατικές. Όπως επίσης δεν φαίνεται τουλάχιστον στο άρθρο της “Καθημερινής”, γιατί δεν διάβασα όλη την έκθεση στο πρωτότυπό της, τι γίνεται με τα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που εκεί είναι το κύριο.

 

Δημοσιογράφος: Δεν αναφέρονται καν αυτά.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το κύριο αυτή τη στιγμή δεν είναι οι ουρές ή τα υπολείμματα της παλιάς “μόδας”-τρομοκρατίας, ας μου επιτραπεί, αλλά το κύριο αυτή τη στιγμή και ο μεγάλος ο κίνδυνος προέρχεται από την τζιχαντιστική τρομοκρατία και αυτό φαίνεται από τις πράξεις, τις μεγάλες πράξεις, που δυστυχώς είχαν μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη.

 

Δημοσιογράφος: Και πολύνεκρα περιστατικά.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, με μεγάλες απώλειες και δυστυχώς χωρίς να έχουν αποκοπεί ούτε οι ρίζες που προκαλούν αυτή την τρομοκρατία, αλλά ούτε και οι ροές θέλετε, οι γραμμές επικοινωνίας, αν θέλετε, αυτών των ομάδων που υπάρχουν στην Ευρώπη.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, βλέπουμε ότι η Europol στην έκθεση αυτή, επιλέγει και εντοπίζει το ζήτημα των φαινομένων αναρχικού εξτρεμισμού όπως το λέει, ούτε στη θρησκευτική τρομοκρατία, αυτή που αναφέρατε μόλις, ούτε τη δεξιά τρομοκρατία, που έχουμε τέτοια φαινόμενα και στην Ελλάδα. Γιατί λέτε να το κάνει αυτό;

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πάλι δεν έχω ολόκληρη την έκθεση μπροστά μου για να δω αν περιέγραφε σε άλλα σημεία αυτές τις μορφές τρομοκρατίας που αναφέρατε.

 

Δημοσιογράφος: Και να είναι επιλογή της εφημερίδας ας πούμε.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μπορεί να είναι επιλογή της εφημερίδας, μπορεί να μην αναφέρονται, θα το δούμε. Έχω ζητήσει την πρωτότυπη έκθεση στη γλώσσα που περιγράφεται. Όμως όλος ο κόσμος ξέρει, εγώ έχω συζητήσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα θέματα αυτά με συναδέλφους άλλων ευρωπαϊκών χωρών και όχι μόνο και αν θέλετε και τελευταία στο Ισραήλ συζητήθηκαν τα θέματα, γενικότερα οι στάσεις που υπάρχουν και οι φόβοι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Προέρχονται από εκεί που είπατε, δηλαδή από τη δεξιά τρομοκρατία και από την τζιχαντιστική τρομοκρατία.

 

Το θέμα της δεξιάς τρομοκρατίας έχει υποτιμηθεί για λόγους εντυπώσεων, για να συνδέεται έντεχνα, εκ του πονηρού, η όποια τρομοκρατία με πολιτικούς χώρους που είναι οι κυριότεροι εχθροί της τρομοκρατίας: Δηλαδή η Αριστερά διαχρονικά και ιστορικά είναι ο κυριότερος εχθρός της τρομοκρατίας για λόγους που μπορούν να συζητηθούν, αλλά αυτή τη στιγμή τα φαινόμενα της ακροδεξιάς με τις εκφάνσεις του εξτρεμισμού, είναι κάτι που απασχολεί όχι μόνο εμάς, απασχολεί και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους και να πάνε αλλού είτε γιατί αυτοί είχαν καταγωγή εβραϊκή ή είχαν καταγωγή Ρομά, προκειμένου να αποφύγουν τέτοια φαινόμενα. Στο μέλλον μάλλον πρέπει να το εξετάσουμε και κυρίως κάτω από αυτή την προοπτική.

 

Δημοσιογράφος: Ελπίζω ότι η πλήρης έκθεση της Europol τα περιλαμβάνει αυτά, έτσι τουλάχιστον θα γίνεται και πιο πειστική.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πέρα από την έκθεση, στις συζητήσεις που σας είπα που γίνονται συχνά με τους συναδέλφους μου, τονίζονται ακριβώς αυτά τα ζητήματα. Τονίζονται φαινόμενα που δεν έχουν μελετηθεί: της ακροδεξιάς τρομοκρατίας και τα φαινόμενα τα τζιχαντιστικά που τα ξέρει πλέον όλος ο κόσμος, δυστυχώς τα ξέρουμε από τις επιπτώσεις.

 

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Να φύγουμε από την έκθεση της Europol. Να μείνουμε σε ένα άλλο θέμα που σας απασχόλησε στη βουλή τις τελευταίες μέρες. Εγκαλείστε από μέρος της αντιπολίτευσης για την κατάργηση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ και απαντήσατε ότι η Ομάδα ΔΕΛΤΑ δρούσε όπως ακριβώς δρούσαν και οι αναρχικοί. Είχε ξεφύγει από το σκοπό της και λειτουργούσε έξω από κάθε κανόνα.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, θα σας πω. Το κράτος έχει θεσμούς που λειτουργούν κάτω από κανόνες, λειτουργούν μέσα σε πλαίσιο οπωσδήποτε δημοκρατικό και μέσα σε πλαίσιο θεσμικό και δεν μπορεί να κάνει ο καθένας οτιδήποτε. Δεν μπορεί ο κάθε δημόσιος λειτουργός ή δημόσιος υπάλληλος επειδή έχει ένα όπλο -έχει το δικαίωμα της άσκησης βίας κάτω από συγκεκριμένους όρους- να το υπερβαίνει αυτό το δικαίωμα ή να υπερβαίνει τους όρους. Τέτοια φαινόμενα υπήρχαν την εποχή της ομάδος ΔΕΛΤΑ, αυτό έχει περιγραφτεί ακόμη και από τους…

 

Δημοσιογράφος: Μήπως παράλληλα η ομάδα ΔΕΛΤΑ εξασφάλιζε την αίσθηση της ασφάλειας σε γειτονιές της χώρας, της πρωτεύουσας και αν τα βάλεις στη ζυγαριά τα δυο αυτά, υπερίσχυε το δεύτερο;

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, το δικαίωμα της ασφάλειας πρέπει να εξασφαλίζεται υπό κάποιους συγκεκριμένους όρους δημοκρατίας και κάτω από συγκεκριμένους όρους που είναι θεσμικοί. Η πλήρης ασφάλεια είναι να ισοπεδώσουμε τα πάντα και να χρησιμοποιήσουμε καταστολή άκριτη. Προφανώς αυτό δεν πρέπει να γίνεται στις δημοκρατικές κοινωνίες, προφανώς πρέπει να υπάρχουν και κανόνες. Κανόνες δεν υπήρχαν.

 

Είχαν συμβεί πολλά που είχαν περιγραφεί και από τους πρώην Διοικητές αυτής της ομάδας. Μπορεί να υπάρξει ασφάλεια χωρίς υπερβολές, χωρίς υπερβολική χρήση δακρυγόνων, χωρίς κύρια αποστολή της Αστυνομίας να είναι η καταστολή. Εμείς έχουμε δείξει ότι η αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος είναι και πρέπει να είναι η αποστολή της Αστυνομίας και νομίζω ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει πάρα πολλές επιτυχίες σε αυτό τον τομέα.

 

Δημοσιογράφος: Σε αυτές τις επιτυχίες να σταθούμε, να πούμε ότι πράγματι έχει επιτυχίες και μάλιστα σε μεγάλα ζητήματα. Σε συμμορίες που εξάρθρωσε…

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και δύσκολες περιπτώσεις.

 

Δημοσιογράφος: Σε πολύ δύσκολες. Αυτό είναι βέβαιο. Από την άλλη μεριά, βλέπουμε την αντιπολίτευση, μάλλον βλέπουμε να είστε ο Υπουργός του οποίου την παραίτηση ζητά η αντιπολίτευση συχνότερα από κάθε άλλον, από κάθε συνάδελφό σας, λέγοντας, υποστηρίζοντας ότι αυτές είναι οι επιτυχίες της Αστυνομίας, εσείς δεν αφήνετε την Αστυνομία να κάνει την δουλειά της εκεί που πρέπει.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό το κολπάκι που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση, «καλή η Αστυνομία, κακός ο Υπουργός», ξέρετε ότι και αντιφατικό είναι, αστείο θα έλεγα, και με τα πολλά ίσως σταμάτησε να το λέει συνέχεια, αλλά πάλι κάνει την κριτική της με άλλον τρόπο. Και κάθε κριτική είναι ωφέλιμη αρκεί να μην γίνεται με πονηρούς τρόπους και με χτυπήματα κάτω από την μέση.

 

Η Αστυνομία παλιά ήταν, θυμίζω, αυτό που σας είπα και πριν: ότι ασκούσε την αποστολή της με υπερβολική καταστολή. Με πολλά δακρυγόνα, το θυμάται όλος ο κόσμος και επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της μόνο στις διαδηλώσεις. Εμείς γυρίσαμε την κατεύθυνση, γυρίσαμε την προτεραιότητα και τις προτεραιότητες τις βάζει ο Υπουργός - δεν τις βάζει κανένας άλλος, γιατί είναι πολιτικές προτεραιότητες. Η προτεραιότητα πήγε στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος. Είδατε ότι μεγάλες εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες και σε εποχή κρίσης υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αναπτύσσονται, χτυπιέται η μία πίσω από την άλλη.

 

Δημοσιογράφος: Ναι, είναι αλήθεια αυτό.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπάρχει μηδενική λύση στο πρόβλημα. Μακάρι να υπήρχε μηδενική λύση στο κοινό έγκλημα, αλλά αντιμετωπίζονται με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Υπάρχουν προβλήματα και σε κάποια ζητήματα που αναφέρεται η αντιπολίτευση, όπως και στα Εξάρχεια, είναι ένα πρόβλημα.

 

Δημοσιογράφος: Έχετε παρουσιάσει τα στοιχεία παραβατικότητας και πράγματι είναι πολύ θετικότερα τα τελευταία δύο χρόνια ή τελευταία τρία χρόνια από παλιότερα. Τα στοιχεία, τα ντοκουμέντα, τα νούμερα δηλαδή.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα οποία αρνείται, βέβαια, αρνείται με ποια λογική; Η αντιπολίτευση λέει «α, με τα νούμερα θα ασχοληθούμε, ας πάρω την περιπτωσιολογία». Είναι αντιεπιστημονικό αυτό.

 

Δημοσιογράφος: Ξέρετε κάτι; Είναι σίγουρα, αλλά πέρα από την περιπτωσιολογία, όταν ο πολίτης, ο απλός πολίτης βλέπει κάθε παρασκευοσαββατοκύριακο να υπάρχουν οι γνωστές, οι συνήθεις, οι επαναλαμβανόμενες στην περιοχή των Εξαρχείων...

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό είναι ένα ζήτημα. Έχετε δίκιο.

 

Δημοσιογράφος: Και ενώ θα περίμενε ότι η Αστυνομία ξέρει από πού βγαίνουν, ξέρουν πού πάνε, ξέρουν πώς τα κάνουν όλα αυτά, να μην τα προλαβαίνει.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω. Καταρχάς είναι μια κατάσταση, έχει εδραιωθεί, δυστυχώς έχει εδραιωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Προσπαθούμε και ειδικά το τελευταίο καιρό να την περιορίσουμε με πολλούς τρόπους. Και είδατε τις συλλήψεις τις τελευταίες ημέρες κάποιας ομάδας από αυτούς που έριχναν μολότοφ, αλλά μην νομίζετε ότι είναι τόσο εύκολο: Πας τους πιάνεις, τους πας στην Δικαιοσύνη, κλείνονται φυλακή, τελειώνει το πρόβλημα - δεν είναι έτσι γραμμική αυτή η λύση.

 

Δημοσιογράφος: Ασφαλώς.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχει ιδιαιτερότητες, πρέπει να πιαστεί αυτός που κάνει αυτά που κάνει την ίδια στιγμή, δεν μπορείς να πιάνεις όποιον βρεις μπροστά σου, όπως γινόταν παλιά επί Νέας Δημοκρατίας στα Εξάρχεια, που είχαν ατέλειωτο αριθμό προσαγωγών, μέχρι και μεγάλους ανθρώπους 60 χρονών.

 

Δημοσιογράφος: Χωρίς να λυθεί και το πρόβλημα, εν τέλει.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα ακριβώς. Οι αριθμοί που έχω δώσει δείχνουν αυτό το πράγμα. Έκαναν μαζικές επελάσεις μέσα στα Εξάρχεια, έπιαναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους και μετά από μια ώρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι βέβαια φεύγανε γιατί δεν είχαν κάνει τίποτα. Υπάρχει όμως το πρόβλημα, υπάρχει ζήτημα. Έχουμε αρχίσει με πολύ δυναμικό τρόπο τον τελευταίο καιρό να αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις και αυτό δεν γίνεται ανώδυνα.

 

Δημοσιογράφος: Απ’ ότι έχω καταλάβει, έχετε επιλέξει για τα Εξάρχεια ειδικά να ρίξετε το βάρος στο θέμα της εμπορίας ναρκωτικών.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Των ναρκωτικών. Έχετε δίκιο.

 

Δημοσιογράφος: Αυτό γίνεται και εντάξει γιατί είναι αυτοσκοπός ας πούμε η αντιμετώπιση, αλλά και πιστεύετε ότι εκεί εντοπίζεται η ρίζα του προβλήματος;

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι και του κακού, σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Από την πρώτη στιγμή που κάθισα σε αυτή τη καρέκλα προσπάθησα να περιορίσω την παραβατικότητα, την εγκληματικότητα μέσα στα Εξάρχεια, περιορίζοντας τα ναρκωτικά.

 

Χτυπήθηκαν για πρώτη φορά, ας θυμηθεί κάποιος ή ας ψάξει στο ίντερνετ, πόσες ομάδες εγκληματικές που πούλαγαν ναρκωτικά, που μετέφεραν ναρκωτικά, πιάστηκαν άλλες φορές μέσα στα Εξάρχεια. Τώρα έχουν πιαστεί πάρα πολλές. Έχουν γίνει επιχειρήσεις και σε μαγαζιά και σε σπίτια με πολλές κατασχέσεις ναρκωτικών. Έχει περιοριστεί πολύ η εμπορία των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει μηδενιστεί. Είναι περιοχή με προβλήματα, με πάρα πολλά προβλήματα. Όπως και η Δυτική Αττική, στην οποία δεν γινόταν καμία δραστηριότητα παλιότερα της Αστυνομίας και τώρα υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά. Πάλι και εκεί δεν έχουν μηδενιστεί τα προβλήματα, γιατί τα προβλήματα εκεί είναι τεράστια και έχουν και κοινωνικά αίτια.

 

Δημοσιογράφος: Και άλλες ρίζες.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς. Έχουν και κοινωνικά αίτια που αφέθηκαν πολλά χρόνια.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ ήθελα να σας ρωτήσω, κατά τη γνώμη σας, γιατί ο κύριος Μητσοτάκης έχει αναγάγει σε αρνητικό φετίχ το θέμα του Ρουβίκωνα; Μιας ομάδας ακτιβιστικής, κατά κύριο λόγο, με χαμηλή παραβατικότητα, θα μπορούσε να πει κανείς, έτσι; Δεν έχει κάνει εγκλήματα, για την ώρα. Μπορεί να κάνει, αλλά γιατί το έχει αναγάγει σε τόσο μεγάλο ζήτημα και να λέει «χαιδεύετε το Ρουβίκωνα, κάνετε, φτιάχνετε».

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, έχει βάλει σαν κύριο στόχο ο κύριος Μητσοτάκης τα θέματα, να χρησιμοποιήσω τα λόγια του, του “νόμου της τάξης”, γιατί οπωσδήποτε τα θέματα αυτά ασφάλειας επηρεάζουν τον απλό πολίτη αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλους τομείς, όπως είναι τα θέματα της οικονομίας, όπως είναι τα θέματα τα γενικότερα στα οποία παλεύει αυτή η κυβέρνηση κάτω από αντίξοες συνθήκες, ελλείψει άλλων στόχων, έχει βάλει αυτό το στόχο.

 

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά γιατί το Ρουβίκωνα ειδικά;

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, ο Ρουβίκωνας ενοχλεί και εμάς, μας ενοχλεί και εμάς, μας κάνει ζημιά ο Ρουβίκωνας, το έχω πει πολλές φορές, σίγουρα.

 

Δημοσιογράφος: Πολιτική ζημιά σίγουρα.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πολιτική ζημιά μας κάνει, έτσι. Γιατί είναι μια αναρχική ομάδα, η οποία κάνει από ακτιβισμούς έως παραβατικές ενέργειες, για τις οποίες έχουν συλληφθεί πάνω από 120...

 

Δημοσιογράφος: 123 και έχουν σχηματιστεί και 58 δικογραφίες, απ’ ό,τι είδα.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς. Επομένως αυτά που λένε περί ατιμωρησίας του Ρουβίκωνα είναι ψέματα, είναι παραμύθια. Χρησιμοποιεί λοιπόν αυτήν την ομάδα, όπως χρησιμοποιεί και τα Εξάρχεια γιατί θέλει να τα συνδέσει με τον αριστερό χώρο και να πάει μετά στο επόμενο βήμα και να πει ότι “εσείς υποθάλπετε αυτές τις ενέργειες, η Αριστερά φταίει για όλα”, ενώ είπα και πριν και το ξέρουμε όλοι, ο κύριος αντίπαλος αυτών των ενεργειών είναι η Αριστερά, η οποία στοχεύει στα μαζικά κινήματα, στη μαζική πάλη και όχι στην ατομική πάλη και όχι σε ενέργειες ατομικές.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ έχετε πει, νομίζω, αν δεν κάνω λάθος στους αριθμούς, ότι έχετε απαλλάξει θα μπορούσε να πει κανείς, 850 άνδρες αστυνομικούς του Σώματος, απ’ τη φύλαξη υψηλών προσώπων όπως λέγεται και τους έχετε βγάλει στο δρόμο. Αρκεί ο αριθμός αυτός; Μήπως είναι πάρα πολλοί ακόμα;

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι ένα από τα πρώτα βήματα ή το δεύτερο για την ακρίβεια βήμα. Το πρώτο έγινε πριν δύο χρόνια με 450 αστυνομικούς. Το δεύτερο έγινε με 800 και πάνω αστυνομικούς, 820 περίπου αστυνομικούς, που πήραμε από τη φύλαξη ατόμων και χώρων και βάλαμε με προσωπική, αν θέλετε, επίβλεψη στο πεζοδρόμιο, δηλαδή στη φύλαξη χώρων του κέντρου της Αθήνας ή στα Αστυνομικά Τμήματα, στα οποία υπηρετούσαν παλιότερα.

 

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι θα είχατε και αντιδράσεις πολλές.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πάρα πολλές αντιδράσεις, χτυπήματα κάτω από τη μέση από συναδέλφους σας, από πολιτικούς, από άλλους οι οποίοι έχασαν την αίσθηση εξουσίας που είχαν, έχοντας δίπλα τους έναν αστυνομικό ή τον βοηθό τους στο πολιτικό τους γραφείο. Και αυτό ξέρετε είναι σε μια γενικότερη κατεύθυνση που έχουμε να εξυπηρετηθεί ο απλός πολίτης που δεν έχει τη δυνατότητα ούτε σεκιουριτά να έχει δίπλα του, ούτε φράχτες μεγάλους.

 

Δημοσιογράφος: Θα συνεχίσετε αυτό, δηλαδή θα απαγκιστρώσετε και άλλους άνδρες από εκεί.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, θα αποσύρουμε και άλλους αστυνομικούς από καθήκοντα γραφειοκρατικά ή από άτομα. Και ας γκρινιάζουν κάποιοι, και ας επιτίθενται κάποιοι, και ας χρησιμοποιούν χτυπήματα κάποιοι κάτω από τη μέση - δεν μας πτοούν αυτά τα πράγματα. Η γενικότερη κατεύθυνση και μάλιστα τώρα που απελευθερωνόμαστε από τις δεσμεύσεις τις μνημονιακές που είχαμε και θέλουμε, αν θέλετε, να πάρει μια πορεία η χώρα και η Κυβέρνηση στην κατεύθυνση της θεσμικής ανασυγκρότησης, οφείλουμε να κάνουμε τέτοια βήματα που χτυπάνε, αν θέλετε, και τη διαπλοκή. Είναι μια μορφή διαπλοκής να έχεις τον αστυνομικό δίπλα και να μην κάνει τίποτα ή να τον χρησιμοποιείς για άλλα πράγματα από τη θεσμική θωράκιση της χώρας και τα θέματα της εξυπηρέτησης του πολίτη. Έχουμε υποχρέωση να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Δημοσιογράφος: Και είναι και προκλητικό απέναντι στην κοινωνία, επιτρέψτε μου να συμπληρώσω.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, έχετε απόλυτο δίκιο.

 

Δημοσιογράφος: Μιας και το αναφέρατε, μετά την προχθεσινή συμφωνία για το χρέος, τη νέα εποχή που ξεκινάει, το ότι δίνεται κάποιος δημοσιονομικός χώρος στην Κυβέρνηση, περιμένετε πράγματα, περιμένετε θετικό αντίκτυπο και στη δική σας δουλειά;

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Περιμένουμε και να δοθεί η οικονομική δυνατότητα, για κάποια βήματα, για κάποια πράγματα που δεν μπορούσαμε να πάρουμε μέχρι τώρα και στα θέματα των αυτοκινήτων, του εξοπλισμού κ.λπ. Ήδη έχουμε βοηθηθεί, με εντολή του Πρωθυπουργού, για περισσότερα χρήματα φέτος στα θέματα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών και της επισκευής των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Αλλά πέρα από τη βοήθεια που πιστεύω ότι θα έρθει και ήδη έχει υποσχεθεί και το Υπουργείο Οικονομικών κάποια πράγματα και η ευθύνη δική μας είναι σ’ αυτά που σας είπα πριν: θεσμική ανασυγκρότηση, θεσμική θωράκιση.

 

Δημοσιογράφος: Να περιμένουμε ενίσχυση και σε προσωπικό;

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, σε πρώτη φάση δεν είναι το κύριο αυτό, να αυξήσουμε τους αστυνομικούς, γιατί αν θέλετε η αναλογία αστυνομικών προς πολίτες είναι καλή, αρκεί να μαζευτούν και να μην είναι σκόρπιοι από εδώ και από εκεί, αυτό που ήδη κάνουμε. Και στα θέματα τα γενικότερα της εξυπηρέτησης του πολίτη και της εξυπηρέτησης της κοινωνίας οφείλουμε, γιατί ούτε η οικονομία μπορεί να υπάρξει χωρίς να βοηθηθεί το περιβάλλον από όλες τις κατευθύνσεις, ούτε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υπήρχαν για τόσες δεκαετίες και που οδήγησαν και στην κρίση.

 

Δημοσιογράφος: Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Νίκος Τόσκας, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ήταν αρκετά διαφωτιστικά αυτά που μας είπατε και αισιόδοξα μάλλον. Καλημέρα σας.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ ευχαριστώ.
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ