2012-06-04 10:12:03
Φωτογραφία για 11 ερωτήσεις – απαντήσεις για την κυβέρνηση μετά τις εκλογές
Στη σκληρή πραγματικότητα, που δεν θα έχει καμία σχέση με τις σημερινές φιλολαϊκές εξαγγελίες των κομμάτων, θα εισέλθει η χώρα αμέσως μετά τις κάλπες της 17ης Ιουνίου. Πρώτο ερώτημα ο χαρακτήρας, η φυσιογνωμία και τα πρόσωπα της κυβέρνησης που θα επιχειρηθεί να συγκροτηθεί. Η προσπάθεια αυτή έως τώρα μοιάζει με γόρδιο δεσμό.

1. ΤΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, μηδαμινές. Οι δεκατέσσερις μέρες που απομένουν, πάντως, σε συνθήκες κρίσης, είναι ιδιαίτερα μεγάλος χρόνος, κυρίως αν υπάρξουν λάθη από τα πρώτα κόμματα ή πολιτικά γεγονότα που βάζουν την σφραγίδα τους στην προεκλογική περίοδο, δημιουργώντας ρεύμα υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος. Υπ’ αυτήν την έννοια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, εντούτοις όμως η αυτοδυναμία μοιάζει με απίθανο σενάριο και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει ούτε καν στο λεξιλόγιο των κομμάτων που διεκδικούν την πρώτη θέση.


2. ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; Όπως και την επομένη της 6ης Μαΐου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες των διερευνητικών εντολών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα καλέσει την επομένη των εκλογών τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και θα του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εντός τριών ημερών. Αν δεν το κατορθώσει και παραδώσει την εντολή, η εντολή θα κατατεθεί στον αρχηγό του δεύτερου και εν συνεχεία του τρίτου κόμματος. Αν τα αδιέξοδα συνεχιστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ως ύστατη προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης.

3. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ; Με βάση τα αριθμητικά και πολιτικά δεδομένα – πολύ περισσότερο που ο εκλογικός νόμος δίνει μπόνους πενήντα εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού και διαφοράς από το δεύτερο - κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο.

4. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Το ΚΚΕ με όλους τους τρόπους έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται με τον παρόντα συσχετισμό δυνάμεων να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Τα κόμματα επίσης δεν συζητούν σε καμία περίπτωση τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής, η οποία επίσης δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

5. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ; Με το νέο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργείται δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Συνεπώς η κυβέρνηση που θα προκύψει είτε θα είναι κυβέρνηση με κορμό ΝΔ και συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και άλλων μικρότερων κομμάτων, είτε κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά και την ανοχή τουλάχιστον του ΠΑΣΟΚ.

6. ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

6α. Αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ: Κυβέρνηση μπορεί να συγκροτηθεί με κορμό τη ΝΔ και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, πιθανόν της Δημοκρατικής Αριστεράς, της Δράσης – Δημιουργία Ξανά των Στέφανου Μάνου και Θάνου Τζήμερου αν μπει στη Βουλή, ακόμα και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς το κόμμα του Πάνου Καμένου θέτει πλέον ως μόνο όρο να μην συμμετάσχουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προτιμούσε να δώσει ψήφο ανοχής αντί ψήφο εμπιστοσύνης και συμμετοχή στην κυβέρνηση, ενώ αν αναγκαστεί να συμμετάσχει πρόθεσή του είναι να συμμετάσχει όχι με τα κορυφαία του στελέχη, κάτι για το οποίο θα υπάρξει διχασμός του ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών.

6β. Αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ: Σε μια τέτοια κυβέρνηση θα συγκροτηθεί κυβέρνηση της αριστεράς, με πρώτο αποδέκτη τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Όπως όλα δείχνουν όμως δεν θα συμπληρώνεται ο αριθμός των 151 εδρών και συνεπώς θα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και τουλάχιστον ένα ακόμα κόμμα, που είτε θα είναι το ΠΑΣΟΚ είτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο Φώτης Κουβέλης, πάντως, έχει διαμηνύσει ότι θα στηρίξει μία κυβέρνηση της αριστεράς μόνο σε περίπτωση που υπάρχει έγγραφη δέσμευση ότι θα αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα οδηγήσουν τη χώρα στη δραχμή, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται έως τώρα οποιαδήποτε στήριξη από το ΠΑΣΟΚ.

7. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ; Με την προεκλογική στάση των κομμάτων δημιουργείται εικόνα ακυβερνησίας για την επόμενη μέρα, είναι όμως σαφές ότι μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση θα είναι καταστροφική για την ούτως ή άλλως παραπαίουσα ελληνική οικονομία. Παράλληλα υπάρχουν σαφή μηνύματα από τις Βρυξέλλες ότι δεν θα υπάρξει νέα δόση προς την Αθήνα αν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία της νέας κυβέρνησης με την τρόικα.

8. ΥΠΟ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΨΗΦΟΣ ΑΝΟΧΗΣ; Για τη συγκρότηση κυβέρνησης μετά τις εκλογές απαιτούνται 151 ψήφοι, ενώ κατά τη διάρκεια της τετραετίας μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση και με 120 ψήφους, αρκεί να είναι η πλειοψηφία των παρόντων. Αρκεί δηλαδή να υπάρξει ψήφος ανοχής. Η κυβέρνηση συνεπώς που θα σχηματιστεί μετά τη 17η Ιουνίου χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές, ακόμα και αν κόμματα που θα τη στηρίξουν δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή.

9. ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ; Με πρώτη τη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς είναι το απόλυτο φαβορί, ιδίως σε περίπτωση που η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι μεγάλη. Αν υπάρξουν αδιέξοδα και απαιτηθεί η ψήφος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ακούγεται και το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ πρωθυπουργός θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

10. Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ; Σε συνθήκες κρίσης η εξάντληση της τετραετίας μοιάζει με… αιώνα! Θα θεωρείται βιώσιμη αν κατορθώσει και φτάσει έως τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, που για πρώτη φορά θα διεξαχθούν μαζί, τον Ιούνιο του 2014. Το πιθανότερο, όπως παραδέχονται και τα κόμματα στους σχεδιασμούς τους, υπό το βάρος των κοινωνικών προβλημάτων και των οικονομικών αδιεξόδων, είναι να υπάρξουν εκλογές νωρίτερα, ίσως και αρχές του 2013.

11. ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Καθόλου. Δεν είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, αλλά δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει αν δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση στην κατεύθυνση της κεντροδεξιάς ή της αριστεράς. Όσο δύσκολο και αν είναι σε μια τέτοια κυβέρνηση να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ