2018-07-10 07:41:31
Φωτογραφία για Κύπρος: Στο σφυρί 5.373 ακίνητα με τις νέες νομοθεσίες της Βουλής
Η επόμενη μέρα της ψήφισης των νομοσχεδίων ανοίγει τον δρόμο για πιο γρήγορες εκποιήσεις μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για  5.373 ακίνητα για τα οποία έχουν επιδοθεί ειδοποιήσεις από το τρίτο τρίμηνο του 2015 μέχρι σήμερα. Έχουν συσσωρευτεί και περιμένουν για εκποίηση μέσω λιγότερο γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με τη νέα νομοθεσία καταργείται η επιστολή «Θ», η οποία αποστέλλεται στην αρχή της διαδικασίας και αναφέρεται στα δικαιώματα του δανειολήπτη να ζητήσει αναδιάρθρωση ή/και να προσφύγει στο δικαστήριο αμφισβητώντας το ποσό που απαιτεί η τράπεζα.

Οι τράπεζες με τη νέα νομοθεσία ετοιμάζονται να βγάλουν προς εκποίηση 183 κύριες κατοικίες, 939 κατοικίες/διαμερίσματα ή υπό ανέγερση, 524 εμπορικά ακίνητα, 17 ξενοδοχεία, 828 οικόπεδα, 2.812 αγροτεμάχια/χωράφια και 70 ακίνητα που υπάρχουν στην άλλη κατηγορία. Αυτά τα ακίνητα αφορούν στις περιπτώσεις για τις οποίες έγινε επίδοση ειδοποίησης στους ενυπόθηκους οφειλέτες για πρόθεση πώλησης του ακινήτου
. Υπάρχουν και τα ακίνητα για τα οποία έχει οριστεί ημερομηνία πώλησης μέσω πρώτου πλειστηριασμού. Αφορούν 54 κύριες κατοικίες/διαμερίσματα, 414 κατοικίες/διαμερίσματα, 258 εμπορικά ακίνητα, 34 ξενοδοχεία, 408 οικόπεδα, 1.641 αγροτεμάχια/χωράφια και 30 που βρίσκονται στην άλλη κατηγορία. Οι χιλιάδες προειδοποιητικές επιστολές που έχουν στείλει μέχρι σήμερα οι τράπεζες δεν φαίνεται να καταλήγουν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού εκποιείται μόλις το 3,2% των ακινήτων για τα οποία δίνεται προειδοποίηση.

Οι αλλαγές οι οποίες προωθούνται επηρεάζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 20,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θεωρούνται τερματισμένα και απειλούνται άμεσα με εκποίηση. Περιλαμβάνονται δάνεια ύψους 8,5 δισ. ευρώ, τα οποία έτυχαν αναδιάρθρωσης στο παρελθόν, αλλά παραμένουν στα μη εξυπηρετούμενα, λόγω των εποπτικών απαιτήσεων. Επίσης έχουν γίνει προβλέψεις συνολικού ύψους 9,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 46,8% επί του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στα νοικοκυριά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ. Από αυτά 4 δισ. ευρώ βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση και ενδεχομένως να περάσουν στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων δανείων στους επόμενους μήνες.

Ωστόσο άλλα 5 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων πολλά έχουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία του δανειολήπτη, θεωρούνται τερματισμένα και απειλούνται άμεσα με εκποίηση. Για τα πιο πάνω δάνεια έχουν γίνει προβλέψεις ύψους 4,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 43,3% επί των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης στις επιχειρήσεις υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο 4 δισ. ευρώ βρίσκονται κάτω από αναδιάρθρωση. Για τα δάνεια των επιχειρήσεων οι τράπεζες έχουν στα βιβλία τους προβλέψεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ (51,1%), κάτι που αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια στη διαχείριση του προβλήματος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ