2018-07-11 00:01:01
Φωτογραφία για Η επιστήμη μίλησε: Ο καφές δεν σε βοηθάει να ξεμεθύσεις!
 

Δυστυχώς είναι αλήθεια. Αποδείχτηκε ότι η καφεΐνη δεν ακυρώνει τις επιδράσεις που έχει το αλκοόλ στον οργανισμό σου. Σίγουρα σου έχει τύχει κι εσένα να ξεκινήσεις για ένα χαλαρό ποτάκι και να καταλήξεις την άλλη μέρα το πρωί με πονοκέφαλο. Μην κρύβεσαι, το έχουμε πάθει και εμείς. Και να είσαι βέβαιος, όχι μόνο μια φορά!

Αν, όμως, πίστευες τόσα χρόνια ότι είναι αλήθεια πως σε βοηθάει ο καφές να ξεμεθύσεις, τότε πίστευες κι εσύ σ’ έναν μεγάλο μύθο, όπως κι εμείς! Ο καφές για να ξεμεθύσεις είναι ένα ψέμα, ναι καλά άκουσες!

Σ’ ένα δυνατό μεθύσι σίγουρα κάποιος θα βρέθηκε να πει να σου δώσουν ένα ποτήρι καφέ για να συνέλθεις, μπορεί να το έχεις πει και εσύ, όμως, η επιστήμη ήρθε και μας απογοητεύει. Είτε πιες είτε δεν πιεις καφέ, δεν υπάρχει διαφορά.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Tony Moss του Πανεπιστημίου του London South Bank, ο καφές δεν βοηθάει καθόλου στην ελάττωση του αλκοόλ στο αίμα.


Αντιθέτως, αναφέρει ότι ενώ εσύ μπορεί να νιώθεις σε εγρήγορση εξαιτίας της καφεΐνης, ο συντονισμός χεριού-ματιού και κάποιων άλλων οδηγικών ικανοτήτων σου παραμένουν επηρεασμένα από το αλκοόλ που βρίσκεται στον οργανισμό σου.

Για να ελέγξει αν αυτή η θεωρία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ο Moss κάλεσε πέντε φοιτητές σ’ ένα ελεγχόμενο μέρος που θύμιζε παμπ και τους ζήτησε να πιουν βότκα και τόνικ. Τα ποτά αυτά περιείχαν αρκετό αλκοόλ για να τους προκαλέσει ζαλάδα με βάση το ύψος και το βάρος τους.

καφές

Έπειτα έβαλε στον καθένα τους ένα τεστ που θα έλεγχε τον συντονισμό χεριού-ματιού. Έπρεπε να οδηγήσουν έναν μεταλλικό κρίκο γύρω από ένα σύρμα χωρίς να το αγγίζουν. Και οι πέντε απέτυχαν να ολοκληρώσουν την εργασία.

Αφότου ήπιαν μια κούπα δυνατό καφέ, οι συμμετέχοντες μπορεί να ένιωσαν ότι βρίσκονται σε εγρήγορση, αλλά για άλλη μια φορά απέτυχαν το τεστ.

Ελέγχοντας τον βαθμό του αλκοόλ στο αίμα τους με την συσκευή μέτρησης αλκοόλ στην αναπνοή, ο Moss ανακάλυψε ότι στο αίμα των συμμετεχόντων δεν υπήρχε καμία αλλαγή μετά από τον καφέ. Και βρήκε ότι τελικά ο πιο απλός τρόπος να ξεμεθύσεις είναι ένας: Να περιμένεις.

«Γνωρίζουμε από εκτενή έρευνα ότι ο καφές δεν είναι αντίδοτο για το αλκοόλ», υποστήριξε.

«Με το να πιεις καφέ δίνεις στον οργανισμό σου μια διεγερτική ουσία, η οποία θα αναστρέψει την αίσθηση που έχεις, του ελαφρά κουρασμένου, καθώς το αλκοόλ στο αίμα σου κατεβαίνει. Το μόνο πράγμα που θα σε ξεμεθύσει είναι ο χρόνος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τρόποι να βοηθήσεις τον εαυτό σου όταν είσαι μεθυσμένος

Καθώς, δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο για την νηφαλιότητα, υπάρχουν κάποια φαγητά και ποτά που μπορείς να στραφείς μετά από μία δύσκολη νύχτα, τα οποία θα βοηθήσουν το σώμα σου να νιώσει υπέροχα ξανά.

«Αρχικά, το σώμα μας αφυδατώνεται, όταν πίνουμε αλκοόλ, έτσι είναι βασικό να πιούμε περισσότερο νερό από ό,τι συνήθως», αναφέρει στον Independent ο Rhiannon Lambert, διατροφολόγος.

«Έπειτα ψάξε για θρεπτικές τροφές. Μπορεί να ψάχνουμε για τροφές που περιέχουν ζάχαρη όταν υπάρχει αλκοόλ στον οργανισμό μας, ωστόσο, προσπάθησε και ξεκίνα την ημέρα σου με ένα θρεπτικό πιάτο, για να βοηθήσεις το σώμα σου να ανακάμψει.

Τα καλά νέα για τους εξαρτημένους από τον καφέ

Μπορεί να σε αποκαρδίωσε η έρευνα αυτή για τον καφέ, όμως μην ανησυχείς, σου έχουμε πολύ καλά νέα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ένα νέο δελτίο που εξέδωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αγγλίας διαπίστωσε ότι το να πίνεις καφέ μειώνει τις πιθανότητες να έχεις πρόωρο θάνατο.

Πιο συγκεκριμένα, αποκάλυψαν ότι το να πίνεις επτά ποτήρια καφέ κάθε μέρα – δύο φορές το ποσοστό καφεΐνης που συνίσταται από τον Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων της Αγγλίας- μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θανάτων μέχρι και 16 τοις εκατό.

Επιπλέον, το να πίνεις οκτώ ή παραπάνω ποτήρια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θανάτου κατά 14%, καθώς επίσης το να καταναλώνεις δύο με πέντε ποτήρια μείωσε το ποσοστό των πρόωρων θανάτων κατά 12%.

 

Πηγή 

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ