2018-07-11 00:41:18
Φωτογραφία για Το Brexit τρίζει την καρέκλα της πρωθυπουργού και οδηγεί σε ανασχηματισμό
Ο υπουργός για το Brexit Ντέιβις Ντέιβις και οι υφυπουργοί του Στιβ Μπέικερ και Σουέλα Μπρέιβερμαν παραιτήθηκαν -Ήθελαν σκληρό Brexit -Για πολιτικό χάος κατηγορούν τη Μέι οι Εργατικοί

Ντόμινο παραιτήσεων στη Βρετανία καθώς, μέσα σε ένα 24ωρο, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και οι υφυπουργοί του Στιβ Μπέικερ και Σουέλα Μπρέιβερμαν ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Οι τρεις παραιτήσεις των σκληροπυρηνικών «ανταρτών» της Μέι οδηγούν την κυβέρνηση του Λονδίνου σε ανασχηματισμό με τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να κατηγορεί την πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι βυθίζει τη χώρα σε πολιτικό χάος κι ότι δεν μπορεί να «κουμαντάρει» τους υπουργούς της.

Ντέιβις, Μπέικερ και Μπρέιβερμαν παραιτήθηκαν με το επιχείρημα ότι ήταν «αδύναμο» το σχέδιο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, το γεγονός αυτό εξαναγκάζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.


Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι παραιτήσεις αναγκάζουν τη Μέι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό σε μία στιγμή που θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές της να υποστηρίξουν το σχέδιο της. Την ίδια ώρα, φήμες θέλουν κι άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να είναι ένα βήμα πριν από την παραίτηση.

Γιατί παραιτήθηκαν οι τρεις αντάρτες της Μέι

Το γεγονός ότι η Μέι απώλεσε τον βασικό διαπραγματευτή της για το Brexit και τους υφυπουργούς του, δύο 24ωρα μετά τη συνάντηση στη πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, αποτελεί πλήγμα για τη πρωθυπουργό της Βρετανία αντανακλώντας το ρήγμα στο Συντηρητικό Κόμμα για τους όρους της εξόδου από την Ε.Ε.

Έπειτα από μια πολύωρη, τεταμένη συνάντηση στο Τσέκερς, η Μέι φαινόταν πως είχε πείσει τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Brexit στην κυβέρνηση να ταχθούν υπέρ του σχεδίου της να ζητήσει συμφωνία για έναν «χώρο ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών αγαθών» με την ΕΕ, τη διατήρηση στενών δεσμών στο πεδίο του εμπορίου. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, ο Ντέιβις εξηγεί σήμερα τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε εκφράζονντας την αντίθεσή του στη συμβιβαστική πρόταση της Μέι την οποία χαρακτήρισε ως «ανεφάρμοστη».

Ο Ντέιβις τόνισε ότι «το σχέδιο για ένα χώρο ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών αγαθών με την Ε.Ε είναι πολύ δύσκολο στην πράξη.Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.Αν η Βρετανία αποκλίνει από τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα εμπορεύματα, η Βόρεια Ιρλανδία θα αντιδράσει.Αυτό θα ισοδυναμούσε με «δαμόκλειο σπάθη»πάνω από τη Βρετανία».Ο Ντέιβις πρόσθεσε επίσης ότι δεν παραιτήθηκε την Παρασκευή στο Τσέκερς επειδή ήθελε να συμβουλευτεί πρώτα τους συμβούλους του.

Ο Ντέιβις Μπέικερ, υπουργός αρμόδιος για το Brexit και οι υφυπουργοί του Στιβ Μπέικερ και Σουέλα Μπρέιβερμαν είναι υποστηρικτές του «καθαρής» εξόδου της Βρετανίας από την ευρωπαική οικογένεια. Επέκριναν τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» που προτάθηκε στο Τσέκερς, καταγγέλλοντας πως το σχέδιο της Μέι θα σήμαινε μόνο κατ' όνομα αποχώρηση από την Ε.Ε κατά συνέπεια θα αθετούσε τη δέσμευσή της να υπάρξει «καθαρό» διαζύγιο των δύο μερών, ενώ επαίνεσαν τον Ντέιβις διότι παραιτήθηκε.

Οι παραιτήσεις έρχονται λίγες ημέρες αφότου η πρωθυπουργός της Βρετανίας εξασφάλισε στο Τσέκερς την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου στο σχέδιό της για την έξοδο από την ευρωπαική οικογένεια παρά το γεγονός ότι κρίθηκε αρκετά μαλακό από τους υποστηρικτές του Brexit.

O Ντέιβις επισφράγισε με την απόφασή του τις φήμες οι οποίες κυκλοφορούσαν εδώ και αρκετούς μήνες περί αποχώρησής του από τη θέση του αρμόδιου υπουργού για το Brexit.

Την ώρα που οι Εργατικοί ζητούν την παραίτηση της Τερέζα Μέι,ο Ντέιβις Ντέιβιντ δηλώνει ότι πρέπει να παραμείνει στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ