2018-07-11 14:51:25
Φωτογραφία για Η ΜΟΣΧΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα, αντιδρώντας στην πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξει απάντηση στην απέλαση με τον ίδιο τρόπο». Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο, η Ελλάδα φέρεται να έχει δρομολογήσει την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο, «ως απάντηση σε παράνομες ενέργειες στις οποίες και έχουν προβεί στην ελληνική επικράτεια, περιλαμβανομένης της απόπειρας αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και της προσπάθειας χρηματισμού κρατικών λειτουργών».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κίνηση της Αθήνας είναι μεταξύ άλλων αποτέλεσμα της φερόμενης προσπάθειας παρέμβασης των Ρώσων διπλωματών στο θέμα της συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ για το ονοματολογικό. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, στο «μικροσκόπιο» της ελληνικής κυβέρνησης έχουν μπει μεταξύ άλλων «κινήσεις απόκτησης επιρροής σε Δήμους και Μητροπόλεις, καθώς και στο Άγιον Όρος, ενώ γίνεται λόγος και για προσπάθεια παρέμβασης σε ευαίσθητα ζητήματα της χώρας στα Βαλκάνια» και ειδικότερα στο ονοματολογικό της πΓΔΜ.


Δ. Τζανακόπουλος: Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι «η  Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη», αλλά όπως έσπευσε να προσθέσει: «Όλοι οφείλουν να σέβονται και το διεθνές δίκαιο, αλλά και εμάς, την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος».

«Στο πλαίσιο αυτό όποτε έχει χρειαστεί έχουν ληφθεί μέτρα και αυτό έχει γίνει και αυτή τη φορά» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το ελληνικό δίκαιο και δεν δείχνουν σεβασμό προς το ελληνικό κράτος». Σε ερώτηση αν υπήρξαν τέτοιες συμπεριφορές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει τέτοιες συμπεριφορές και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Διπλωματικές πηγές: Υπάρχουν στοιχεία

Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσαν από την πλευρά τους ότι «η Ελλάδα, όταν είχε προκύψει η υπόθεση Σκριπάλ, δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα».

ΑΜΠΕ/Reuters

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ