2018-07-12 00:01:32
Φωτογραφία για Ξενοδόχος Μαντωνανάκης: Χρωστάει €450 εκατ., ζητάει €100 εκατ. από το κράτος και ο... Φλαμπουράρης «βάζει πλάτη»
Σε άτυπο τραπεζικό διαμεσολαβητή για τα συμφέροντα του Κρητικού μεγαλοξενοδόχου έχει αναδειχθεί ο υπουργός Επικρατείας - Απανωτές συνεδριάσεις στο Μαξίμου με εκπροσώπους

των τριών συστημικών τραπεζών για την άμεση απεμπλοκή της επένδυσης στο Λαγονήσι

«Σας κάλεσα εδώ γιατί θέλω να βοηθήσετε». Με αυτή τη φράση που απηύθυνε με τον γνωστό πατρικό και φιλικό τόνο με τον οποίο ξεκινά τις συζητήσεις του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ξεκίνησε στο Μέγαρο Μαξίμου τη μεσολάβηση στις τράπεζες για τα περίπου 450 εκατ. ευρώ που χρωστά ο ξενοδοχειακός όμιλος της οικογένειας Μαντωνανάκη.

Ο υπουργός μπορεί σωστά να επιθυμεί να σώσει μια μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα (Μαντωνανάκη), στο πλαίσιο των καθηκόντων της κυβέρνησης να μεσολαβεί όπου είναι δυνατόν, αλλά το ερώτημα είναι γιατί ειδικά αυτήν.

Οταν τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλές άλλες άλλαξαν χέρια λόγω χρεών, δημιουργείται ένα θέμα ηθικής τάξεως ως προς τη διάκριση
. Γιατί ναι μεν είναι κατανοητό για μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα να γίνονται προσπάθειες ρυθμίσεων και εξεύρεσης λύσης, αλλά υπό την προϋπόθεση να υπάρχει και διάθεση συνεργασίας. Και ο εν λόγω επιχειρηματίας, όπως λένε οι τραπεζίτες, δεν είναι και ο πιο συνεργάσιμος οφειλέτης. Χρησιμοποιώντας νομικούς ακροβατισμούς με κάποια ποσά που διεκδικεί από το ελληνικό κράτος, αρνείται να πληρώσει τις υποχρεώσεις του στις τράπεζες επιχειρώντας κάποιου είδους συμψηφισμό όταν και εάν τον αποζημιώσει το ελληνικό δημόσιο.

Οι πιστώτριες τράπεζες, που έχουν φθάσει στο μη περαιτέρω από τους τακτικισμούς Μαντωνανάκη, έχουν στείλει επιστολή-τελεσίγραφο στον όμιλο, που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται και το «Grand Resort Lagonissi», θέτοντας προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου η επιχειρηματική οικογένεια της Κρήτης να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αναδιάρθρωση του δανεισμού.

Ο κ. Φλαμπουράρης δικαιολογεί τις άμεσες παρεμβάσεις που κάνει για να πείσει τις τράπεζες να μεταχειριστούν με φιλική διάθεση τα 450 εκατ. ευρώ που τους χρωστά ο Παντελής Μαντωνανάκης, λόγω των αποζημιώσεων που ο τελευταίος διεκδικεί από το Δημόσιο στο πλαίσιο της παραχώρησης του «Grand Resort Lagonissi». Να σημειωθεί ότι, εκτός από τις τράπεζες και μόνο από ένα ξενοδοχείο, ο όμιλος το 2016 χρωστούσε 3.077.000 ευρώ από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Ο υπουργός Επικρατείας έχει πάρει την υπόθεση πολύ ζεστά, σε τέτοιο βαθμό που έχει αναδειχθεί σε άτυπο αλλά ουσιαστικό τραπεζικό διαμεσολαβητή για τα συμφέροντα του κρητικού μεγαλοξενοδόχου. Προφανώς για τον κ. Φλαμπουράρη είναι λεπτομέρειες ότι ο επιχειρηματίας διαχειρίζεται σχεδόν 20 χρόνια ένα προνομιακό κρατικό φιλέτο 328 στρεμμάτων ουσιαστικά δωρεάν, αφού είναι αμφίβολο αν πληρώνει για την παραχώρηση.

Ο υπουργός Επικρατείας έχει εμπλακεί με τα δάνεια του

κ. Μαντωνανάκη σε τέτοιο βαθμό που ο επιχειρηματίας σε εμπιστευτική επιστολή που απέστειλε στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και στον κ. Φλαμπουράρη στις 25 Ιουνίου ζητά να «μας χορηγήσετε επιστολή σας ότι οι διαπραγματεύσεις μετά την έκδοση όλων των αμετάκλητων αποφάσεων (35 αποφάσεις) βρίσκονται σε τελικό στάδιο προκειμένου αυτή να δοθεί από τη μισθώτρια-εταιρεία μας στις χρηματοδότριες τράπεζες και να αποκαταστήσει οποιαδήποτε ανησυχία των για την καθυστέρηση στην εξέλιξη των συζητήσεών μας, αφού η 30ή Μαΐου 2018 ως καταληκτική ημερομηνία ενημέρωσης των έχει παρέλθει, ενώ δεν θα πρέπει να παρέλθει άπρακτη και η 30ή Ιουνίου 2018. Παρακαλούμε για τη χορήγηση της επιστολής αυτής που θα αναφέρει ένα πραγματικό γεγονός το οποίο προφορικά είχε συμφωνηθεί και ανακοινωθεί και από τη Διυπουργική Επιτροπή προς τις τράπεζες».

Τόσο ζεστός είναι ο κ. Φλαμπουράρης στην υποστήριξη των δίκιων του επιχειρηματία, ώστε μέχρι στιγμής να έχει πραγματοποιήσει όχι μία, αλλά τρεις συνεδριάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, που είναι οι πιστώτριες τράπεζες. Μάλιστα σε μία από αυτές τις συσκέψεις οι τραπεζίτες, πέραν του κ. Φλαμπουράρη, είχαν απέναντί τους και το εξεταστικό βλέμμα του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιου για θέματα διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και το γεμάτο συμπόνια βλέμμα του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα. Ο λόγος της παρουσίας τους είναι ότι οι κύριοι Παπαγγελόπουλος και Πιτσιόρλας μαζί με τον κ. Φλαμπουράρη είναι τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής για την απεμπλοκή της επένδυσης στο Λαγονήσι.

Πέραν της κυβερνητικής σύστασης να βοηθήσουν την εταιρεία του κ. Μαντωνανάκη δεν είναι γνωστό τι άλλο ειπώθηκε στις συσκέψεις στο Μαξίμου. Δεν μπορεί όμως να ειπωθεί το ίδιο και για τα αποτελέσματα των συσκέψεων καθώς, όπως φαίνεται και από την επιστολή του κ. Μαντωνανάκη, η λήξη του τελεσίγραφου των τραπεζών από τις 30 Μαΐου μεταφέρθηκε στις 30 Ιουνίου, στη συνέχεια από τις 30 Ιουνίου μετατέθηκε στις 31 Ιουλίου και, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι πολλές οι πιθανότητες για μία ακόμη παράταση, αυτή τη φορά έως τον Σεπτέμβριο. Οι τραπεζίτες προφανώς εκνευρίζονται με τις «ανωτέρα βία» συνεχείς μεταθέσεις, αλλά με τρεις υπουργούς απέναντί τους... Πιθανόν τον εκνευρισμό τους εντείνει το γεγονός ότι σε μια περίοδο όπου ο ελληνικός τουρισμός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο διαβάζουν στην τελευταία έκθεση της διοίκησης του κ. Μαντωνανάκη ότι «το ξενοδοχείο ‘‘Grand Resort Lagonissi’’ παρουσίασε μείωση 3% στις διανυκτερεύσεις με αύξηση 2% της μεικτής μέσης τιμής ανά διανυκτέρευση, που όμως μεταφράστηκε σε μείωση 8,5% στην καθαρή μέση τιμή ανά διανυκτέρευση, λόγω του υπερδιπλασιασμού του ΦΠΑ στα έσοδα δωματίων».

Από το 1999

To σίριαλ με το μεγάλο φιλέτο της Αττικής Ριβιέρας πάει πίσω σχεδόν δύο δεκαετίες, από το 1999, όταν ο όμιλος Μαντωνανάκη ανέλαβε με 40ετή παραχώρηση την εκμετάλλευση του πρώην «Ξενία Λαγονησίου» υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση με την τότε εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), στο πλαίσιο της αξιοποίησης από την τελευταία της μεγάλης και λιμνάζουσας, τότε, όπως και τώρα, ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Η Helios Hotels & Resorts, η αλυσίδα της οικογένειας Μαντωνανάκη, περιλαμβάνει σήμερα, πέραν του «Grand Resort Lagonissi», τα ξενοδοχεία «Elounda Beach», «Elounda Bay Palace», «Kalimera Kriti Hotel & Village Resort», «Kernos Beach», καθώς και τα «Nafplia Palace Hotel and Villas» και «Amphitryon Hotel» στην Αργολίδα, καθένα από τα οποία, όπως υποστηρίζει ο όμιλος, διατηρεί αυτόνομο δανεισμό από διαφορετικές τράπεζες.

Οταν στο τέλος της δεκαετίας του ’90 υπεγράφη η σχετική σύμβαση με την τότε ΕΤΑ, νυν ΕΤΑΔ, η επιχειρηματική οικογένεια είχε ήδη διανύσει μια επιτυχημένη πορεία στον εγχώριο τουριστικό κλάδο έχοντας ταυτίσει το όνομά της με τις υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές υπηρεσίες και έχοντας αποσπάσει σημαντικά βραβεία ήδη από τη δεκαετία του ’90.

Η διεθνής αίγλη του «Elounda Beach»

Πιθανόν οι παλαιότεροι θυμούνται τις συνεχείς διακρίσεις για τις μονάδες του ομίλου, με κορυφαία αυτή του «Elounda Beach», το οποίο το 1998 ήταν το πρώτο ελληνικό ξενοδοχείο που περιελήφθη στη χρυσή λίστα του «Conde Nast Traveller» με τις καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες παγκοσμίως.

Η επιτυχημένη πορεία προσέδωσε στην Helios Hotels & Resorts τη διεθνή αίγλη που αποζητούσε ενισχύοντας παράλληλα τη θέση της στον εσωτερικό ανταγωνισμό, την ίδια στιγμή που η τοποθέτηση του ομίλου στο «διαμάντι του Σαρωνικού» σήμανε μία ακόμη κατάκτηση στον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο. Η οικογένεια Μαντωνανάκη ήταν οι ξενοδόχοι που το 1971 «ανακάλυψαν» και καθιέρωσαν ως προορισμό στη διεθνή αγορά την Ελούντα. Στο τιμόνι του ομίλου σήμερα είναι η δεύτερη γενιά, τα αδέλφια Παντελής, Κωνσταντίνος και Αννα Μαντωνανάκη, οι οποίοι κρατούν τα ηνία των επτά ξενοδοχείων του ομίλου τους.

Παραδοσιακοί ξενοδόχοι της Κρήτης, έκαναν επέκταση του ομίλου τους το 1999, όταν ανέλαβαν από το Δημόσιο με παραχώρηση το σημερινό «Grand Resort Lagonissi» και μετέπειτα το «Nafplia Palace Hotel» στο Ναύπλιο. Επιχειρηματίες χαμηλών τόνων, δεν έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα, με εξαίρεση το διαζύγιο του Παντελή Μαντωνανάκη το 2010. Τότε το διαζύγιο πήρε δημοσιότητα λόγω της δικαστικής αντιπαράθεσης, και ιδιαίτερα όταν η πρώην σύζυγος ασκώντας μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εις χείρας τρίτου στην Αlpha Βank, για να εισπράξει 125.325 ευρώ που είχαν σωρευθεί από τη μη καταβολή της διατροφής, βρέθηκε προ δυσάρεστης έκπληξης, καθώς οι λογαριασμοί που διατηρούσε ο σύζυγός της δεν ξεπερνούσαν τα 2.000 ευρώ συνολικά σε όλα τα υποκαταστήματα της Ελλάδας.

Τα σχέδια της οικογένειας για την αξιοποίηση του μεγάλου φιλέτου της Αττικής Ριβιέρας ήταν άκρως φιλόδοξα και περιελάμβαναν, πέραν της αναβάθμισης των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, εκτεταμένα έργα, ακόμη και τη δημιουργία τουριστικών κατοικιών (100 στον αριθμό) για τη διάθεσή τους σε ξένους (Ρώσους, Αραβες) και άλλα μεγάλα πορτοφόλια -έργα τα οποία ωστόσο δεν προχώρησαν ποτέ-, εγείροντας τελικά ουκ ολίγες αντιδράσεις από τοπικούς και δημοτικούς φορείς, οι οποίοι καταγγέλλουν το ξενοδοχείο για μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις και υπερβάσεις φτάνοντας μέχρι και στις δικαστικές αίθουσες.

Οπως αναφέρει επιχειρηματίας του κλάδου, ο Παντελής Μαντωνανάκης και τα αδέλφια του έκαναν και επιχειρηματικά λάθη και έπεσαν... πάνω στον τοίχο του Δημοσίου. Οι επενδύσεις που σχεδίαζαν να κάνουν αφενός σκόνταψαν στη γραφειοκρατία του Δημοσίου, στον τοπικό δήμο κ.λπ., αφετέρου σε εσφαλμένες επιλογές που έκαναν, όπως ένα υπόγειο γκαράζ σχεδόν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας το οποίο κόστισε σχεδόν όσο ένα ξενοδοχείο.

Αποκορύφωμα ήταν η πολυετής δικαστική κόντρα με την ΕΤΑΔ, η οποία, από την πλευρά της, έχει να αντιμετωπίσει μία ακόμη ζημιογόνο παραχώρηση ακινήτου για το Ελληνικό ∆ηµόσιο. Από τη μεριά του ο όμιλος Μαντωνανάκη κάνει λόγο για μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους της εκμισθώτριας, υποστηρίζοντας ότι η τελευταία δεν παρέδιδε την ακώλυτη χρήση της παρακείμενης έκτασης που μίσθωσε με συμπληρωματική σύμβαση το 2003, προσφεύγοντας για τον λόγο αυτό σε διαιτησία και ζητώντας να της επιδικαστούν διαφυγόντα κέρδη από τη μη παράδοση, ενώ δεν προχώρησαν και οι επενδύσεις που είχε σχεδιάσει στο συγκρότημα.

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, όπως αυτά δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, η διοίκηση της Αττικός Ηλιος Α.Ε. υπό τον Παντελή Μαντωνανάκη, ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, «πιστεύει βάσιμα ότι είναι κοντά η ολοκλήρωση της δικαστικής διαμάχης, η δικαίωση της εταιρείας και η οριστική απεμπλοκή της επένδυσης στο Λαγονήσι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συνέχιση της αμφισβήτησης και η μη εφαρμογή των όρων των συμβάσεων από την εκμισθώτρια αναβιώνει και επαυξάνει το σύνολο των αξιώσεων της εταιρείας κατά αυτής (σ.σ.: της ΕΤΑΔ)», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο όμιλος ανέθεσε στη Citigroup Global Markets να λειτουργήσει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για το συγκρότημα στο Λαγονήσι. Στο ΓΕΜΗ, πάντως, δεν υπάρχει ακόμη αναρτημένος ισολογισμός για το 2017, ενώ ο ορκωτός ελεγκτής στην έκθεσή του για την οικονομική χρήση του 2016 (αναρτήθηκε τον Φεβρουάριο 2018) της Αττικός Ηλιος κάνει λόγο για «ουσιώδη αβεβαιότητα που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της».

Η πλευρά Μαντωνανάκη υποστηρίζει ότι έχει δικαιωθεί με 35 αποφάσεις έναντι του Δημοσίου και διεκδικεί αποζημιώσεις που ισχυρίζεται ότι ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ. Εγκυροι κύκλοι που έχουν γνώση του νομικού δαιδάλου στον οποίο ενεπλάκη με το Δημόσιο υποστηρίζουν ότι το ποσό δεν ξεπερνά τα 70 εκατ. με τελείως απροσδιόριστο τον χρόνο καταβολής τους. Ο όμιλος υποστηρίζει ότι τα δάνειά του είναι ενήμερα, ενώ αντίθετα στις τράπεζες λένε ότι από τον δανεισμό των περίπου 450 εκατ. γύρω στα 80 εκατ. είναι σε καθυστέρηση, με άλλες πηγές να κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο ποσό.

Ταυτόχρονα τα σχέδια των τραπεζών να βγάλουν σε διαγωνισμό κατά το φετινό α’ εξάμηνο τη μονάδα στο Λαγονήσι είναι ήδη παρελθόν χάρη στον κ. Φλαμπουράρη που ανέλαβε τον ρόλο του πυροσβέστη. Βέβαια, αν ο εξ απορρήτων υπουργός του κ. Αλέξη Τσίπρα είχε εκδηλώσει το ίδιο θερμό ενδιαφέρον ή για πολλές άλλες εταιρείες που είναι σε ανάλογα δύσκολη θέση λόγω του Δημοσίου, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα γι’ αυτές και οπωσδήποτε θα είχαν αποφύγει την κατάρρευση.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ