2018-07-12 11:51:47
Φωτογραφία για Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Προστασία από καροτενοειδή και λιπαρά ψάρια
Η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης και εξέλιξης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical  Experimental Ophthalmology. Θετικό ρόλο παίζουν τα ωμέγα-3 των λιπαρών ψαριών και τα καροτενοειδή ενώ αρνητικό ρόλο παίζουν τα φυτικά έλαια με πολλά ωμέγα-6 λιπαρά, το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και οι τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ο οποίος είναι ένας φωτοευαίσθητος ιστός στο πίσω τμήμα του ματιού. Με την ηλικία η ωχρά κηλίδα εκφυλίζεται και αυτό μειώνει προοδευτικά την οξεία, κεντρική όραση που είναι απαραίτητη για να βλέπει κανείς καθαρά τα αντικείμενα και είναι βασική για καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το διάβασμα και η οδήγηση.

Σε μερικές περιπτώσεις η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εξελίσσεται αργά και οι ασθενείς παρατηρούν ελάχιστη αλλαγή στην όρασή τους. Σε άλλες περιπτώσεις η πάθηση εξελίσσεται γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης και στα δύο μάτια.


Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η συχνότερη αιτία απώλειας όρασης σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών στο δυτικό κόσμο και εμφανίζεται σε δύο μορφές: την υγρή και την ξηρή.

Ωμέγα-3 και καροτενοειδή

Η ανασκόπηση που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία επικεντρώθηκε σε 18 υψηλής ποιότητας δημοσιευμένες μελέτες.

Το συμπέρασμα ήταν πως η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε καροτενοειδή καθώς και τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 μειώνουν τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Από την άλλη μεριά, τα φυτικά έλαια και τα ζωικά λίπη που περιέχουν ωμέγα-6 λιπαρά οξέα καθώς και το κόκκινο / επεξεργασμένο κρέας πρέπει να καταναλώνονται ελάχιστα για να μειωθεί ο κίνδυνος εξέλιξης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Οι δίαιτες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και η κατανάλωση αλκοόλ πάνω από δύο ποτά την ημέρα είχαν επίσης αυξημένη συσχέτιση με την ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

«Βελτιώνοντας την ποιότητα της διατροφής, αυξάνοντας την πρόσληψη τροφών που περιέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και αποφεύγοντας τροφές που προάγουν το οξειδωτικό στρες, μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας από την ηλικιακή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας», ανέφεραν οι ερευνητές.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αλλάζει ώρα το Splash!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αλλάζει ώρα το "Splash"!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ