2018-07-13 06:42:36
Φωτογραφία για Η τροπολογία για τριπλές κάλπες τον Μάιο, το Σκοπιανό, και η «βόμβα» στο eurogroup
Αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τις εθνικές και

τις ευρωεκλογές - Εκ των βασικότερων αλλαγών είναι η κατάτμηση της Β’ Αθήνας σε τρείς μικρότερες εκλογικές περιφέρειες και του υπολοίπου Αττικής σε δύοκή τροπολογία που δρομολογεί τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών Β’ Αθήνας και υπολοίπου Αττικής έλαβε τον απαραίτητο αριθμό ψήφων για να ισχύσει άμεσα και η απλή αναλογική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές πήρε το «πράσινο φως» του κοινοβουλίου.

Είναι σαφές πως οι τρείς νομοθετικές πράξεις συνθέτουν το παζλ των κυβερνητικών σχεδιασμών για τις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε μέσω του κοινοβουλίου να «νομιμοποιήσει» ένα σενάριο που κατά τους επιτελείς του εξασφαλίζει το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η επιτυχία του σεναρίου δεν εξαρτάται μόνο από την «νομιμοποίησή» του αλλά κυρίως από τις πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνουν οι κυβερνητικές επιλογές και οι εξελίξεις.


Την ώρα λοιπόν που η Βουλή νομοθετούσε, στις Βρυξέλλες οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος άνοιγαν την πόρτα εισόδου του ΝΑΤΟ στα Σκόπια ενώ το eurogroup πάγωνε την εκταμίευση της δόσης λόγω της μη αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται υπό την απόλυτη επιτροπεία των δανειστών.

Είναι σαφές, επίσης, ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες μπορούν να πυροδοτήσουν εξελίξεις που με την σειρά τους ανατρέπουν τους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Είναι ενδεικτική η αναφορά του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής είπε μεταξύ άλλων: «Δεν έχουμε δει το σκηνικό με το σενάριο των τριπλών εκλογών το Μάιο του 2019. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να φθάσει αυτή η ιστορία μέχρι το Μάιο του 2019. Βλέπουμε τι γίνεται στο ΝΑΤΟ με αυτήν την κωμική εικόνα, όπου ο Πρωθυπουργός πανηγυρίζει για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και για την πρόσκλησή της στο ΝΑΤΟ, υπό τους όρους της συμφωνίας, και ο Υπουργός Άμυνας δηλώνει στους δημοσιογράφους, από την έδρα του ΝΑΤΟ, ότι δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να ισχύσει αυτή η πανηγυριζόμενη συμφωνία για το όνομα και όλα τα συναφή»

Πέρασε με 241 ψήφους η κατάτμηση της Β' Αθηνών

Σε κάθε περίπτωση ο «Κλεισθένης» και οι τροπολογίες που τον συνόδευσαν ψηφίστηκαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με αποτέλεσμα να αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τις εθνικές και τις ευρωεκλογές.

Εκ των βασικότερων αλλαγών είναι η κατάτμηση της Β’ Αθήνας σε τρείς μικρότερες εκλογικές περιφέρειες και του υπολοίπου Αττικής σε δύο που έλαβε 241 ψήφους και έτσι θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Υπέρ της κατάτμησης ψήφισαν, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι, υπερβαίνοντας κατά πολύ το όριο των 200 ψήφων, που απαιτείται για να ισχύσει μια συνταγματική αλλαγή από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Το νομοσχέδιο του Κλεισθένη ψηφίστηκε επί της αρχής και των άρθρων με διαφοροποιήσεις, αλλά με πλειοψηφία -πιο συγκεκριμένα, με 150 ψήφους υπέρ του και 123 ψήφους εναντίον του.

Αναλυτικότερα, τα άρθρα 28 και 56, που καθιερώνουν την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ τους και 111 αντίθετες ψήφους. Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής πέρασε με 241 ψήφους υπέρ έναντι 31 ψήφων κατά. Η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με παρέμβασή του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως είναι «erga omnes επικίνδυνη» ενώ χαρακτήρισε τους Τσίπρα – Καμμένο ως «δίδυμο ντροπής». Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού ενώ επισήμανε προς το Μέγαρο Μαξίμου πως «όποτε και με όποιο τρόπο και αν διεξαχθούν οι εκλογές οι πολίτες θα εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για την πολιτική σας».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει την τοπική αυτοδιοίκηση για μικροκομματικά οφέλη ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης (Ποτάμι) ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Σταύρο Θεοδωράκη να δεσμευτεί ότι θα νομοθετήσει την δυνατότητα ψήφου στους έλληνες του εξωτερικού εντός του 2018.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ