2018-07-13 20:03:43
Φωτογραφία για Εξαρθρώθηκε Γεωργιανή σπείρα που χτυπούσε διαμερίσματα στη Λαμία
Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, στο πλαίσιο πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας, εξαρθρώθηκε πολυμελής οργανωμένη εγκληματική ομάδα, η οποία ενέχεται στη διάπραξη σωρείας κλοπών – διαρρήξεων από οικίες, σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας και Αχαΐας.

 

Συνελήφθησαν, χθες (12-07-2018) το πρωί σε περιοχές της Αττικής, μετά από συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, με την συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων της Διεύθυνσης Ασφάλειας

Αττικής, δύο (2) μέλη της σπείρας, ηλικίας 31 και 27 ετών.

 

Επιπλέον, από την ενδελεχή έρευνα, προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας οκτώ (8) ακόμη αλλοδαπών συνεργών τους (επτά άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας από 23 έως και 53 ετών. Γίνεται μνεία ότι ένας εκ των ανωτέρω, είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.


 

Όπως επίσης διακριβώθηκε, πρόκειται για μέλη ομάδας ευρύτερου εγκληματικού δικτύου, που δραστηριοποιείται μεθοδικά και οργανωμένα στο πεδίο της κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθειας διάπραξης κλοπών.

 

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, πλαστογραφία και κατά περίπτωση για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων.

Ειδικότερα, από την συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων και δεδομένων, που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2017, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, σκοπός της οποίας ήταν ο σχεδιασμός και η διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων σε οικίες και συνακόλουθα ο προσπορισμός παράνομου περιουσιακού οφέλους.

 

Τα μέλη της σπείρας, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο περιοχές της Αττικής, μετέβαιναν σε διάφορες πόλεις της Περιφέρειας, κινούμενοι με τουλάχιστον δύο (2) «επιχειρησιακά» οχήματα, ενεργούσαν αυτοψίες στους υποψήφιους «στόχους» τους και ακολούθως, συνήθως πρωινές ώρες, προέβαιναν στην παραβίαση των οικιών, των οποίων οι ένοικοι απουσίαζαν.

 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μεταξύ των μελών που διέπρατταν τις διαρρήξεις και αυτών που είχαν τον ρόλο «τσιλιαδόρων», υπήρχε συνεχής επικοινωνία, για τυχόν άφιξη ενοίκων ή των Διωκτικών Αρχών, με σκοπό την άμεση διαφυγή τους.

 

Σε όλα τα στάδια της παράνομης δράσης τους, φρόντιζαν να λαμβάνουν ιδιαιτέρα και αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης, προβαίνοντας σε αγορές, με πλαστογραφημένα έγγραφα, των «επιχειρησιακών» τους οχημάτων, καθώς και σε εικονικές μεταβιβάσεις τους, προκειμένου να αποπροσανατολίζουν τις αστυνομικές έρευνες.

Επιπλέον, προέβαιναν στη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων τους, με την αγορά Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, είτε από τους ίδιους (ομοίως με πλαστογραφημένα έγγραφα), εμφανίζοντας αυτά ως περιουσιακά τους στοιχεία, είτε σε στοιχεία συγγενικών τους προσώπων. Επίσης επιδίωκαν την μεταφορά τους, μέσω εμβασμάτων, στο εξωτερικό.

Συνολικά διακριβώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, το χρονικό διάστημα από 14-03-2017 έως και 10-05-2018, ενέχονται στη διάπραξη:

(16) κλοπών και (3) αποπειρών κλοπών, σε περιοχές της Λιβαδειάς,

(4) κλοπών, σε περιοχές της Λαμίας,

(2) κλοπών, σε περιοχές της Χαλκίδας, καθώς και

(1) κλοπής, στο Αίγιο Αχαΐας.

Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη και εξακολουθητική δράση τους, περιλαμβάνει κοσμήματα και χρυσαφικά, χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα αντικείμενα των παθόντων, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τις (95.000) ευρώ.

 

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των δύο συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, προϊόντα κλοπών (κοσμήματα και χρυσαφικά), μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, μαχαίρι, πλήθος κλειδιών θυρών, διαρρηκτικά εργαλεία, κινητά τηλέφωνα, αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων και το χρηματικό ποσό των (745) ευρώ.

 

Τέλος, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθη επίσης ένας 37χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε η από 08-10-2007 Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης (3) ετών για ληστεία από κοινού.

Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω είχε προβεί σε αλλαγή των στοιχείων ταυτότητάς του, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η εκτέλεση της σε βάρος του καταδικαστικής Απόφασης.

 

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ διερευνάται όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της σπείρας, η διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδής ομάδες, καθώς και η τυχόν εμπλοκή τους στη διάπραξη και άλλων συναφών αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

 

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, για την καταπολέμηση όλων των πεδίων εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, με πρωταρχική προτεραιότητα την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ