2018-07-17 16:38:25
Φωτογραφία για Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής, Μονοδένδρι Ιωαννίνων
Η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής με την εκπληκτική θέα στη χαράδρα του Βίκου

Σε ένα από τα παραδοσιακά και όμορφα Ζαγοροχώρια του νομού Ιωαννίνων, στο Μονοδένδρι, την ιδιαίτερη πατρίδα των μεγάλων 

ευεργετών αδελφών Ριζάρη, υπάρχει εδώ και 600 χρόνια το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Η μονή βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού της μεγαλύτερης ίσως χαράδρας στον κόσμο, του Βίκου.

Το έρημο σήμερα μοναστήρι απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την πλατεία του χωριού. Ένα όμορφο λιθόστρωτο οδηγεί στην είσοδο της μονής που χτίστηκε το 1412 από τον άρχοντα Μιχαήλ Βοεβόδα. Πρόκειται για μοναστήρι – φρούριο, καθώς βρίσκουμε πύλη με καμάρα, κτίσματα πέτρινα, καλοχτισμένα κελιά, πηγάδι, καταπακτή, κ.λ.π. που σε όλα κυριαρχεί το περίτεχνο χτίσιμο της πέτρας. Το σημερινό συγκρότημα του μοναστηριού διατηρείται σε καλή κατάσταση και αποτελείται από το Καθολικό, τα κελιά, το ηγουμενείο και τους βοηθητικούς χώρους.


Από το μοναστήρι, ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο οδηγεί στο «ασκηταριό» και τα «σπιτάκια», τα οποία ήταν για αιώνες μέρη άσκησης και λατρείας στον Θεό. Το μοναστήρι επίσης, με τις παράπλευρες σπηλιές, ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Παρασκευή πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου.

Από τη μονή η θέα είναι μαγευτική και κόβει πραγματικά την ανάσα. Η άγρια ομορφιά του χώρου, με κορύφωμα τη μεγάλη χαράδρα του Βίκου, προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες. Το Μονοδένδρι απέχει μόλις 18 χλμ. από τα Ιωάννινα και το μοναστήρι αποτελεί ιδανικό προορισμό για ημερήσια εκδρομή από την πόλη.
Πηγή
paraklisi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ