2018-07-18 11:09:45
Φωτογραφία για Ανακαλύφθηκαν 12 νέοι δορυφόροι του Δία
Αστρονόμοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη 12 δορυφόρων του Δία, ανεβάζοντας έτσι σε 79 τον αριθμό των γνωστών δορυφόρων του πλανήτη – γίγαντα αερίων, περιλαμβανομένου και ενός «που κινείται προς την λάθος κατεύθυνση», καταδικασμένος να συντριβεί πάνω στους άλλους δορυφόρους που μοιράζονται τη διαδρομή του.Οι νέοι δορυφόροι είναι σχετικά μικροί. Ενώ ο Δίας, ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο, έχει μεγάλους δορυφόρους όπως ο Γανυμήδης – ο μεγαλύτερος του ηλιακού συστήματος με διάμετρο 5.268 χλμ – οι νέοι δορυφόροι διαφέρουν σε μέγεθος – από 1 χλμ ως 24 χλμ. Αυτό είναι ελάχιστο συγκριτικά με τη διάμετρο του Δία των 142.984 χλμ.

Τους 12 μικρούς δορυφόρους του Δία εντόπισε η ερευνητική ομάδα υπό τον αστρονόμο Σκοτ Σέπαρντ του Carnegie Institution for Science στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον Σέπαρντ, οι δορυφόροι αυτοί ήταν πιθανόν αντικείμενα που σχηματίστηκαν κοντά στον Δία κατά την πρώιμη περίοδο του ηλιακού συστήματος, τα οποία «αιχμαλωτίστηκαν» από την ισχυρή βαρυτική έλξη του πλανήτη.


«Αυτά τα αντικείμενα ξεκίνησαν να περιφέρονται γύρω από τον Δία αντί να πέσουν μέσα του. Επομένως θεωρούμε ότι είναι κάτι ενδιάμεσο, ανάμεσα σε βραχώδεις αστεροειδείς και παγωμένους κομήτες. Άρα είναι κατά το ήμισυ πάγοι και κατά το ήμισυ βράχοι».

Το πιο ενδιαφέρον από τους νέους δορυφόρους είναι η Βαλετούντο, που πήρε το όνομά του από την δισέγγονη του ρωμαϊκού Δία, την θεά της υγείας και της καθαριότητας. Η Βαλετούντο περιφέρεται γύρω από τον Δία στην ίδια φορά με την οποία περιστρέφεται ο ίδιος ο πλανήτης, αλλά οι άλλοι 9 δορυφόροι που μοιράζονται το ίδιο «μονοπάτι», κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επομένως η Βαλετούντο είναι πολύ πιθανό να συγκρουστεί με κάποιον από από αυτούς. Προφανώς έχει συγκρουστεί μαζί τους στο παρελθόν», εξηγεί ο Σέπαρντ.Φωτογραφίες του δορυφόρου Valetudo που λήφθηκαν τον Μάιο του 2018. Ο δορυφόρος φαίνεται να κινείται ως προς τα μακρινά άστρα του υποβάθρου. Ο Δίας που δεν φαίνεται στην φωτογραφία βρίσκεται πάνω αριστερά.

Οι 79 γνωστοί δορυφόροι του Δία είναι οι περισσότεροι που διαθέτει πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα και ακολουθούν οι 62 που έχουν εντοπιστεί γύρω από τον Κρόνο. Όπως είπε ο Σέπαρντ, ο Δίας και ο Κρόνος πιθανόν να διαθέτουν παρεμφερή αριθμό δορυφόρων με ορισμένους από τους μικρότερους του Κρόνου να μην έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Ως δορυφόρος ορίζεται το όποιο αντικείμενο, ανεξαρτήτως μεγέθους, περιφέρεται γύρω από έναν πλανήτη, όχι από τον Ήλιο. Μόνο οι δύο εσωτερικοί πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα – ο Ερμής και η Αφροδίτη – δεν έχουν κανέναν δορυφόρο. Από τους 79 δορυφόρους του Δία, οι 26 δεν έχουν όνομα, περιλαμβανομένων εννέα από τους δέκα νέους.

πηγή: http://www.amna.gr/home/article/277129/Deka-nea-feggaria-tou-Dia-entopisan-oi-astronomoi – https://carnegiescience.edu/node/2367
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ