2018-07-20 10:26:01
Φωτογραφία για Τι συνέβη στην Βόρεια Κορέα το 2017 και προκάλεσε την... «στροφή» 180 μοιρών του Κιμ Γιονγκ Ουν;
Οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν εξαιτίας των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για

την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων την έπληξαν σκληρά

Η οικονομία της Βόρειας Κορέας συρρικνώθηκε με τον πιο ραγδαίο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών το 2017, κατά εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της Νότιας Κορέας που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα και υποδεικνύουν ότι οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν εξαιτίας των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων την έπληξαν σκληρά.

Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) της Βόρειας Κορέας συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 3,5% σε σύγκριση με το 2016, δηλαδή με ρυθμό που ήταν ο υψηλότερος από το 1997, όταν η χώρα είχε βιώσει λιμό και το ΑΕΠ της είχε συρρικνωθεί κατά 6,5%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Κορέας, το νοτιοκορεάτικο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.

Η βιομηχανική παραγωγή, που συνεισφέρει περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας, μειώθηκε κατά 8,5%, ποσοστό που είναι επίσης το υψηλότερο μετά το 1997, εξαιτίας των περιορισμών των εισαγωγών πετρελαίου και άλλων μορφών ενέργειας στη χώρα. Η αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,3% και ο τομέας των κατασκευών υπέστη μείωση της δραστηριότητας 4,4%.


Η συρρίκνωση της βορειοκορεάτικης οικονομίας καταγράφεται καθώς αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η απομονωμένη χώρα πρέπει επειγόντως να στραφεί στην αναπτυξιακές πολιτικές, όπως ακριβώς ανακοίνωσε ο ηγέτης της, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Απρίλιο.

Ο Κιμ υποσχέθηκε να μεταφέρει την έμφαση από την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου στην «σοσιαλιστική οικονομική οικοδόμηση» κινεζικού τύπου, μερικές εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη.

Οι μεγάλες βιομηχανίες, γενικά ο μεταποιητικός τομέας της Βόρειας Κορέας, που βασίζονται στις εισαγωγές άνθρακα, επλήγησαν ιδιαίτερα όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κλιμάκωσε τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ. Ενώ η Κίνα, ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, εφάρμοσε πιο αυστηρά τις διεθνείς κυρώσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Η ΤτΚ βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώνουν οι νοτιοκορεάτικες κυβερνητικές και μυστικές υπηρεσίες για τις εκτιμήσεις της. Λαμβάνει υπόψη το μέγεθος της συγκομιδής στους ορυζώνες σε παραμεθόριες περιοχές, στοιχεία για τις κινήσεις των οχημάτων, στοιχεία που δίνουν αντιφρονούντες που αποσκίρτησαν. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας δεν δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία γα την πορεία της οικονομίας της.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 1,46 εκατ. γουόν (περίπου 1.102 ευρώ), αντιστοιχεί δηλαδή σε περίπου 4,4% αυτού της Νότιας Κορέας.

Οι εξαγωγές της Βόρειας Κορέας μειώθηκαν κατά 37,2% το 2017, ποσοστό που είναι το υψηλότερο μετά τη μείωση 38,5% το 1998, ανέφερε επίσης η ΤτΚ, επικαλούμενη στοιχεία της Κορεατικής Υπηρεσίας Προώθησης του Εμπορίου και των Επενδύσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ