2018-07-20 16:15:01
Φωτογραφία για Συναγερμός: Επιβεβαιώθηκαν κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στη Τανάγρα
Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που καταγράφονται στη χώρα μας Έως και χθες στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχαν δηλωθεί για φέτος 12 περιστατικά σε ανθρώπους, τρία εκ των οποίων καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Ο Δήμος Τανάγρας στη Βοιωτία (λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Χαλκίδα) και ο Δήμος Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης είναι οι περιοχές στις οποίες εκτιμάται ότι μολύνθηκαν από τον ιό οι υπόλοιποι ασθενείς.

Με αφορμή την καταγραφή 12 συνολικά κρουσμάτων  (εκ των οποίων τα 11 με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, άσηπτης μηνιγγίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας) η Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες ότι θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Επίσης ενημερώνει ότι:

- Κάθε πολίτης θα πρέπει να προφυλάσσεται και να λαμβάνει συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας με τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος, χρήση σητών, κουνουπιέρων, ανεμιστήρων και κλιματιστικών.


- Εξίσου σημαντική είναι η πρόβλεψη για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών σε κάθε οικία, με την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και ανοικτούς χώρους, απομάκρυνση των στάσιμων νερών, κάλυψη όλων των δοχείων που συγκρατούν νερό και τοποθέτηση σήτας στους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναφέρει ότι συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα για την καταπολέμησή των κουνουπιών, επεκτείνοντας τις δράσεις προφύλαξης του πληθυσμού από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ειδικότερα, εντατικοποιήθηκε το πρόγραμμά με έκτακτες δράσεις στο ευρύτερο αστικό κομμάτι του Δήμου Τανάγρας, όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού. 

Οι έκτακτες δράσεις που πραγματοποιούνται πλέον σε αστικά κομμάτια σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία που εκτελεί το πρόγραμμα και με συνεργείο του δήμου Τανάγρας έχουν σκοπό τόσο την καταπολέμηση των προνυμφών, αλλά και των ακμαίων κουνουπιών.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την πλευρά της αναφέρει ότι συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα για την καταπολέμησή των κουνουπιών, επεκτείνοντας τις δράσεις προφύλαξης του πληθυσμού από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Οι έκτακτες δράσεις αφορούν στα εξής:

- Επέκταση του δικτύου τοποθέτησης παγίδων για τη συλλογή ακμαίων κουνουπιών για να ελέγχονται αν είναι φορείς του ιού από το Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Τροπικών νοσημάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να χαρτογραφηθεί η γεωγραφική εξάπλωση και ο ιός να καταπολεμηθεί έγκαιρα.

- Στοχευόμενοι υπολειμματικοί ψεκασμοί στις περιοχές του αστικού ιστού που παρουσιάστηκε το κρούσμα από τον ιό.

- Οδηγίες στον δήμο Τανάγρας να διενεργεί ψεκασμούς ακμαιοκτονίας και προνυμφοκτονίας, στα φρεάτια των ομβρίων σε όλο τον δήμο, σε στάσιμα ύδατα και πλατείες.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. 

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. 

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
eviazoom
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ