2018-07-29 10:55:33
Φωτογραφία για Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «ΑΝΤΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΟΥΝΟΥΝ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ»
Σειρά ερωτημάτων για την τραγωδία στην Αττική θέτει ο Κωστής Χατζηδάκης, κατηγορώντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση για έλλειψη ευθιξίας. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέντευξή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, επισημαίνει πως η χώρα έχει διαχρονικές αδυναμίες, όμως τονίζει πως εδώ και σχεδόν 4 χρόνια υπάρχει μια κυβέρνηση που εποπτεύει, δίνει κατευθύνσεις και παίρνει τις τελικές αποφάσεις. «Πότε θα μάθουν να μην παριστάνουν τους εισαγγελείς σε κάθε περίπτωση; Διότι ακόμα και μέσα σε αυτή την τραγωδία, αντί να ζητήσουν μια συγνώμη κουνούν το δάκτυλο και στα ίδια τα θύματα» τονίζει χαρακτηριστικά. Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο κ. Χατζηδάκης και για τα θέματα της οικονομίας, επισημαίνοντας πως παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση η χώρα από τη στιγμή που έχει δεσμευτεί με νέα μέτρα ουσιαστικά δεν βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο.

Η Ελλάδα ζει μια πρωτοφανή τραγωδία, πιστεύετε πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;


Πριν μιλήσουμε για ευθύνες, ας μιλήσουμε για τη μεγάλη εθνική τραγωδία. Όλοι οι Έλληνες πενθούμε. Όλοι βουρκώσαμε. Όλοι λυγίσαμε μπροστά σε αυτό το απίστευτο θέαμα. Οικογένειες να πεθαίνουν αγκαλιά και να βρίσκονται στη συνέχεια απανθρακωμένες. Όλοι τιμούμε τη μνήμη των νεκρών και όλοι όσοι παίρνουμε αποφάσεις οφείλουμε να εργαστούμε έτσι ώστε αυτά να μη συμβούν ποτέ ξανά στην πατρίδα μας.

Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, αλλά αφήνουν υπονοούμενα και για πιθανό σχέδιο εμπρησμού Όπως και να μετράει κανείς τα πράγματα σε σχέση με την ένταση του αέρα, ό, τι και να αποδειχθεί σε σχέση με ενδεχόμενο εμπρησμό, οι νεκροί που χάθηκαν -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- δεν θα γυρίσουν πίσω. Και ο πόνος των συγγενών, αλλά και όλων των Ελλήνων που ακουμπούν αυτή την ώρα στα φέρετρα τους, δεν πρόκειται να απαλυνθεί. Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μπορεί να ψάχνουν δικαιολογίες για να αποσείσουν τις ευθύνες τους. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις χρειαζόμαστε για τα δύσκολα. Δεν ψηφίζουμε κυβερνήσεις για να τις έχουμε μόνο στη νηνεμία, στις μπουνάτσες και στις λιακάδες. Ούτε ψηφίζουμε κυβερνήσεις για να σηκώνουν ψηλά τα χέρια μπροστά σε ενδεχόμενους εμπρησμούς. Ποια είναι η διαφορά; Ότι ορισμένες κυβερνήσεις στον κόσμο, και ορισμένα πολιτικά και διοικητικά στελέχη, έχουν τύψεις. Και οι τύψεις αυτές οδηγούν στις αντίστοιχες αποφάσεις. Η δική μας κυβέρνηση, προφανώς, δεν έχει τύψεις.

Πιστεύετε πως αυτή η τραγωδία θα μπορούσε να αποτραπεί;

Δεν είμαι ειδικός. Ακούω αυτές τις μέρες τους ειδικούς. Κανένας τους δεν υποτιμά τις δυσκολίες. Αλλά δεν βρέθηκε και κανένας με πραγματική γνώση για το θέμα να μη ρωτήσει: Γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης; Γιατί δεν έχει πάρει σάρκα και οστά το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που έχει νομοθετηθεί από το 2014; Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι σύγχρονες τεχνολογίες του γεωεντοπισμού για να σταλούν SMS αμέσως σε όσους ήταν στη γύρω περιοχή με τις κατάλληλες οδηγίες; Γιατί σε μια ναυτική χώρα όπως είναι η Ελλάδα προκλήθηκε αυτό το κομφούζιο με τη διάσωση όσων έπεσαν στη θάλασσα; Γιατί αγνοήθηκαν οι αγωνιώδεις προειδοποιήσεις των πυροσβεστών μια εβδομάδα πριν; Γιατί... Γιατί... Ειλικρινά θα ήθελα να ξέρω, αυτά τα «γιατί» δεν βασανίζουν τους αρμόδιους;

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν φέρει ευθύνη;

Όλοι ζούμε στην ίδια χώρα. Δεν πιστεύω ότι όλοι οι διάβολοι είναι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο και όλοι οι άγγελοι σε ένα άλλο. Η χώρα αυτή έχει διαχρονικές αδυναμίες. Αλλά σε όλες τις χώρες υπάρχει μια εκλεγμένη κυβέρνηση που εποπτεύει, δίνει τις κατευθύνσεις και παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Αυτό πολύ περισσότερο ισχύει στη δική μας περίπτωση, καθώς η σημερινή κυβέρνηση κυβερνά πλέον σχεδόν 4 χρόνια. Πόσα χρόνια χρειάζονται για να μάθουν; Και πότε θα μάθουν να μην παριστάνουν τους εισαγγελείς σε κάθε περίπτωση; Διότι ακόμα και μέσα σε αυτή την τραγωδία, αντί να ζητήσουν μια συγνώμη κουνούν το δάκτυλο και στα ίδια τα θύματα. Προχθές παραδόξως και εκ των υστέρων ο κ. Τσίπρας ανέλαβε, όπως είπε, την πολιτική ευθύνη. Ποια πολιτική ευθύνη όμως αφού ακόμα ισχυρίζονται ότι τα έκαναν όλα τέλεια;

Υπάρχουν όμως διαχρονικά προβλήματα και παθογένειες που προφανώς δεν θα μπορούσαν να λυθούν μέσα σε μερικά χρόνια Δεν υποτιμώ τις αδυναμίες του παρελθόντος. Ούτε έχω ανάγκη να ενοχοποιήσω μια κυβέρνηση που στο κάτω-κάτω όλοι γνωρίζουν ότι είναι σε αποδρομή. Εάν όμως δεν διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν στον χειρισμό αυτής της τραγωδίας, τα λάθη αυτά θα επαναλαμβάνονται. Και αυτό δεν το αξίζει η Ελλάδα. Δεν το αξίζουν οι Έλληνες. Εάν πούμε «δεν βαριέσαι, αντίξοες ήταν οι συνθήκες, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά», την επόμενη φορά πάλι δεν θα λειτουργήσει το 112, πάλι δεν θα λειτουργήσει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, πάλι δεν θα συντονιστούν μεταξύ τους οι αρμόδιες κρατικές αρχές, πάλι μπορεί να ξαναζήσουμε τέτοιου είδους τραγικές καταστάσεις. Ας ερθούμε, λοιπόν, όλοι στο ύψος των περιστάσεων και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να είναι η πατρίδα μας περισσότερο θωρακισμένη σε αυτές τις καταστάσεις. Στη Νέα Δημοκρατία από το περασμένο Συνέδριό μας, και με αφορμή την τραγωδία της Μάνδρας, έχουμε μιλήσει για την ανάγκη άμεσης λειτουργίας του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Για έναν ενιαίο φορέα δασοπροστασίας. Για μια ουσιαστική αναβάθμιση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που δεν μπορεί να παραμένει θεατής αρνητικών εξελίξεων. Ας διδαχθούμε, επιτέλους, από τα αλλεπάλληλα δράματα που ζούμε.

Εκτιμάτε πως αυτή η τραγωδία ενδέχεται να δημιουργήσει ή να επιταχύνει πολιτικές εξελίξεις;

Δεν είναι του παρόντος. Δεν με ενδιαφέρει. Και θα ήταν κατώτερο των περιστάσεων αν πάνω στις σορούς των συμπατριωτών μας, αρχίζαμε να εκτιμούμε κομματικά οφέλη και ζημίες.

Στα ζητήματα της οικονομίας, με δεδομένο ότι πλησιάζουμε στη ΔΕΘ και αναμένουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις-δεσμεύσεις, και του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Ν.Δ., και έχοντας πλέον ως χώρα βγει από το πρόγραμμα, τι θα πρέπει να περιμένουμε;

Αν είχαμε βγει από το πρόγραμμα δεν θα χρειαζόταν πράσινο φως από το Eurogroup για τις συντάξεις. Αν είχαμε βγει από το πρόγραμμα δεν θα χρειαζόταν να πιάνουμε κάθε χρόνο 3,5% στόχο στα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν είχαμε βγει από το πρόγραμμα δεν θα ήταν εδώ το Υπερταμείο μέχρι το 2115. Αυτά τα ξέρει ο κόσμος. Δεν ξέρω τι θα πει ο Πρωθυπουργός. Δικαίωμά του. Δεν νομίζω ότι θα τον ακούσουν και πάρα πολλοί, άλλωστε. Σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε σεμνοί, σοβαροί και αξιόπιστοι. Να μετρήσουμε τα λόγια μας, όπως πάντα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και να μιλήσουμε για την Ελλάδα που, επιτέλους, πρέπει να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Μια Ελλάδα που δεν θα τιμωρεί τα παιδιά της με εξορία γιατί έχει ενοχοποιήσει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Μια Ελλάδα που δεν θα ανέχεται άλλο τους αυτοσχεδιασμούς και το μπάχαλο σε κάθε επίπεδο, αλλά θα προχωρήσει με βάση αυτά που έχουν πετύχει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σοβαρότητα και κοινή λογική είναι οι σημαίες της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση όμως δηλώνει ανοιχτά πως κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και προφανώς συντηρεί ένα κλίμα αισιοδοξίας με κάποιες παροχές, αλλά και μειώσεις στη φορολογία...

Ας κάνει ό,τι νομίζει η κυβέρνηση. Έχουν βγάλει ήδη τα συμπεράσματά τους οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση κοιτάνε προς τη δική μας πλευρά. Θέλουν να βεβαιωθούν πως έχουμε διδαχθεί από τα δικά μας λάθη και τα λάθη των αντιπάλων μας και μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε ένα καινούριο πεδίο προοπτικής και ευκαιριών για όλους. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν, πριν από αυτό, να αισθανθούν ότι ζουν σε μια χώρα με μια κυβέρνηση που είναι αξιόπιστη και μπορεί να βάλει πέντε πράγματα σε μια σειρά. Φοβούμαι ότι σήμερα αυτό λείπει, και μάλιστα έντονα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα κινηθεί στη λογική της μείωσης των φορολογικών συντελεστών αλλά και του ΕΝΦΙΑ... Αυτό είναι εφικτό χωρίς να έχει δοθεί το πράσινο φως από τους εταίρους;

Το ίδιο το ερώτημα καταρρίπτει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο. Αν δεν υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο, γιατί χρειαζόμαστε έγκριση των δανειστών; Εν πάση περιπτώσει, όσα έχουμε πει για τη μείωση των φόρων τα συνδέουμε απόλυτα με αντίστοιχη μείωση των δαπανών. Δεν θα υπάρξει, λοιπόν, κάποιο δημοσιονομικό κενό, και ως εκ τούτου για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι συγκεκριμένες μειώσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη σχέση μας με τους δανειστές. Αλλά όλα αυτά στην ώρα τους. Έχουμε καιρό μέχρι τη ΔΕΘ. Τώρα η πατρίδα μας, αφού θάψει τους νεκρούς της, πρέπει να κοιτάξει πώς τέτοιου είδους τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Εκλογές πότε βλέπετε;

Έχω μιλήσει γι’ αυτό κατ' επανάληψη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν νομίζω, όμως, ότι έχοντας ακόμα μπροστά μας την προσπάθεια να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας έχει νόημα εμείς να κάνουμε προβλέψεις για τον χρόνο των εκλογών.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail»
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Facebook Watch Party:
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Facebook Watch Party:
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ