2018-08-09 17:04:31
Φωτογραφία για Καταθέσεις διαψεύδουν τα επίσημα στοιχεία


Αναντιστοιχίες ανάμεσα σε στοιχεία από το αρχείο της Πυροσβεστικής και όσα έχουν καταθέσει 

μάρτυρες φέρεται να έχουν προκύψει από την έως τώρα έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή σε 92 συνανθρώπους μας. Κατά πληροφορίες, η ώρα που οι επικεφαλής αξιωματικοί του Σώματος ενημερώθηκαν για την έναρξη της φωτιάς και ο ακριβής χρόνος ανταπόκρισής τους στο συμβάν αποκλίνουν από τους πραγματικούς.

Επισήμως, η Εισαγγελία Πρωτοδικών και ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που έχει οριστεί ως δικαστικός πραγματογνώμονας επρόκειτο να παραλάβουν, χθες, το ηλεκτρονικό αρχείο με τις επικοινωνίες των στελεχών της Πυροσβεστικής και τις κινήσεις του στόλου των οχημάτων, το κρίσιμο διάστημα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα έχει ήδη γίνει από την Πυροσβεστική μια πρώτη αποτύπωση των ενεργειών, οι οποίες αποκλίνουν σημαντικά απ’ όσα έχουν επισήμως κατατεθεί διά στόματος μαρτύρων στην Εισαγγελία
. Ετσι, υπάρχουν αξιωματικοί που ενώ ενημερώθηκαν άμεσα για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, στο σχετικό αρχείο εμφανίζονται να ειδοποιήθηκαν αρκετή ώρα αργότερα, ενώ άλλοι εμφανίζονται να μεταβαίνουν στο μέτωπο έως και μία ώρα μετά την πραγματική. Οι αποκλίσεις αυτές κρίνονται σημαντικές για τον επιμερισμό των ευθυνών.

Τα παραπάνω φέρονται να έχουν αναδείξει μάρτυρες-«κλειδιά», που τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα κατέθεσαν ενώπιον των αρμοδίων εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου και Βαρβάρας Γνεσούλη. Καθόλου τυχαία ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας που κατέθεσε την πρώτη μήνυση συγγενών θυμάτων και ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών Ανδριανός Γκουρμπάτσης σε δημόσιες δηλώσεις τους κατήγγειλαν προ ημερών απόπειρα παραποίησης στοιχείων σχετικά με την αντίδραση της Πυροσβεστικής στο Μάτι. «Η αναντιστοιχία αφορά τις ώρες που εμφανίζεται να ανέλαβε καθήκοντα ο κάθε αξιωματικός», διευκρίνισε μιλώντας, χθες, στην «Κ» ο κ. Φούσας.

Από τα στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί στην πρώτη αποτύπωση της Πυροσβεστικής προκύπτει, για παράδειγμα, ότι ανώτατος αξιωματικός που είχε την ευθύνη της κατάσβεσης της φωτιάς και εκτελούσε περιπολία στην Ανατολική Αττική ενεργοποιήθηκε 40 λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, δηλαδή στις 5.30 μ.μ. Στη κατάθεσή του στους εισαγγελείς ωστόσο, ο συγκεκριμένος αξιωματικός φέρεται να είπε ότι εντόπισε άμεσα την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης και μάλιστα υπάρχει καταγεγραμμένη επικοινωνία του με το 199 της Πυροσβεστικής στις 4.50 μ.μ., δηλαδή μόλις ένα λεπτό μετά την έναρξη της φωτιάς. Αλλος υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρισκόταν σε επιφυλακή στη Δυτική Αττική εμφανίζεται να ειδοποιήθηκε για τη φωτιά έπειτα από 50 λεπτά, τη στιγμή που κατά δήλωσή του μετείχε στην εκκένωση του Λύρειου Ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς.

Αρση απορρήτου

Καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας διευκρίνισε ότι τα ανακριβή στοιχεία για τους χρόνους ενημέρωσης και ανταπόκρισης των πυροσβεστών καταχωρίστηκαν με καθυστέρηση και σχετική προχειρότητα στο αρχείο της Πυροσβεστικής. Σημείωσε ακόμα ότι η οριστική αποτύπωση για τις κινήσεις των στελεχών του Σώματος θα προκύψει από την άρση απορρήτου στα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ η πορεία του κάθε πυροσβεστικού οχήματος θα αποκαλυφθεί από το ψηφιακό αποτύπωμα στο σύστημα Engage. Πρόκειται για σύστημα που βρίσκεται εγκατεστημένο και λειτουργεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κίνηση κάθε υδροφόρας. Τα δεδομένα αναμένεται να αποσαφηνιστούν μετά την επεξεργασία του ηλεκτρονικού αρχείου που φέρεται να παραδόθηκε, χθες, στην Εισαγγελία και στον αρμόδιο δικαστικό πραγματογνώμονα, αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που διεξάγει παράλληλη έρευνα.

Γιάννης Σουλιώτης - kathimerini.gr

Έντυπη
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ