2018-08-09 18:07:59
Φωτογραφία για Η Πολιτική Προστασία έκλεισε τον κύκλο της - Διαβάστε την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη
Προλογίζοντας τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σήμερα 9 Αυγούστου 2018, παρουσίασε το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος

Σκουρλέτης, είπε τα εξής:

Κύριε Πρωθυπουργέ

Σας καλωσορίζουμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που λειτούργει ως ένας διακριτός πυλώνας στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Είναι αλήθεια πως η σημερινή σας επίσκεψη γίνεται στη σκιά της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου. Φορτισμένη η συγκυρία, είναι προφανές ότι έχει επηρεάσει όλους μας.

Η χώρα ζει μία εθνική τραγωδία. Ωστόσο, νομίζω πως είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία σχετίζονται τόσο με τη διαχείριση της τελευταίας κρίσης, των ωρών της καταστροφικής πυρκαγιάς, αλλά και ερωτήματα που σχετίζονται με τις διαχρονικές αιτίες, τις παθογένειες που διαμόρφωσαν ένα τέτοιο πλαίσιο συνθηκών, οι οποίες κατέστησαν σε πολλές περιπτώσεις αναποτελεσματικό τον οποιοδήποτε σχεδιασμό. Που έθεσαν όρια.


Όλα αυτά μας απασχολούν και οφείλουμε να τα ψάξουμε σε βάθος. Είναι υποχρέωσή μας να διευκολύνουμε την αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν στα συγκεκριμένα αποτελέσματα και νομίζω ότι η απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα πρέπει να ανατρέξει τόσο στο χθες όσο και στο σήμερα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να εξετάσουμε ενδελεχώς ποιοι ήταν τελικά εκείνοι οι πολλαπλασιαστές κινδύνου στις δεδομένες συνθήκες, που οδήγησαν στα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είναι σαφές ότι τόσο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και συνολικά η Κυβέρνηση, θα κάνουν τα πάντα για να δοθούν οι πραγματικές απαντήσεις. Ωστόσο, ένα συμπέρασμα που από τώρα μπορούμε να βγάλουμε είναι πως ο μέχρι τώρα σχεδιασμός, η μέχρι τώρα οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας χρήζει μίας νέας βαθιάς αναδόμησης. Ο προηγούμενος σχεδιασμός έχει κλείσει τον κύκλο του, απαιτείται λοιπόν σ’ αυτό το νέο σχέδιο να ενσωματώσουμε όλα τα νέα στοιχεία που μας έρχονται, είτε αυτά αφορούν τις μεγάλες αλλαγές στο κλίμα, τις νέες κλιματολογικές συνθήκες, είτε τις ιδιομορφίες τις πατρίδας μας. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη διάσπαρτη επιστημονική εμπειρία και γνώση που υπάρχει στον τόπο μας στο πλαίσιο ενός νέου ανασχεδιασμού. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα έτσι ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε πιο δύσκολες συνθήκες, μια και αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη συγκυρία και τις συνθήκες της πατρίδας μας, αλλά είναι πια ένα συμπέρασμα που προκύπτει για όλο τον κόσμο, για όλο τον πλανήτη και αναφέρομαι όπως καταλαβαίνετε στις μεγάλες κλιματικές αλλαγές.

Οφείλουμε επίσης, να λάβουμε υπόψη μας την ιδιομορφία των συνθηκών είτε αυτή αφορά το δομημένο περιβάλλον, είτε αφορά την κατάσταση των υποδομών της χώρας μας. Όλα αυτά πρέπει να μας οδηγήσουν σε ένα νέο συνεκτικό, αποτελεσματικό σχέδιο οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας, στην οποία θα δώσουμε μεγαλύτερη στήριξη, περισσότερους πόρους, περισσότερο προσωπικό, έτσι ώστε να μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο της.

Νομίζω ότι, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει - και αυτό κυρίως το απευθύνω σε αυτούς που υπηρετούν, ηγεσία και αξιωματικούς, τόσο στο Πυροσβεστικό Σώμα όσο και στην ΕΛ.ΑΣ - βοηθώντας αυτή τη συζήτηση να μην καταλήξουμε εύκολα σε κάποιους αποδιοπομπαίους τράγους, να μην ανακαλύψουμε νέες Ιφιγένειες. Ο χειρότερος σύμβουλος, όταν υπάρχει ανάγκη να κάνουμε μία συζήτηση σε βάθος, είναι να υιοθετούμε εμφυλιοπολεμικές λογικές. Ποτέ και σε καμία περίοδο της ιστορίας της χώρας, σε καμία δύσκολη στιγμή, δεν βοήθησαν αυτές οι λογικές.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για να μπορέσει τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και το Πυροσβεστικό Σώμα να επιτελέσουν το ρόλο τους, το ρόλο της ασφάλειας, το ρόλο της προστασίας απέναντι στις καταστροφές και όλοι μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων έτσι όπως απαιτεί και ο ελληνικός λαός.

Η συνάντηση αυτή συμπίπτει και με ένα νέο ξεκίνημα για τα δύο Σώματα. Εύχομαι και παρουσία σας, οι νέες ηγεσίες των δύο Σωμάτων τόσο του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και της ΕΛ.ΑΣ. να είναι καλότυχες και να επιτελέσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το οποίο τους έχει αναθέσει η ελληνική Πολιτεία. Με αυτά τα σύντομα λόγια θα ήθελα και πάλι να σας καλωσορίσω για να μας παρουσιάσετε τις σκέψεις επί του νέου προγράμματος που σχετίζονται με τη νέα οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Σας ευχαριστώ.
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ