2018-08-10 12:27:50
Φωτογραφία για ΝΕΑ ΒΟΥΤΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ
Ανησυχία ΕΚΤ για την έκθεση τριών ευρωπαϊκών τραπεζών

Σε νέο ιστορικό ναδίρ υποχώρησε σήμερα το τουρκικό νόμισμα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μία κατάρρευση της οικονομίας, υπό τις εμμονές του Ερντογάν, αλλά και το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών. Το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε προς στιγμήν να κάνει «βουτιά» 12% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να σπάει το φράγμα των 6 λιρών ανά δολάριο. Στη συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν στο 5%, με την ισοτιμία στις 5,82 λίρες ανά δολάριο. Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες άνω του 35% από τις αρχές του έτους.

Η δραματική υποτίμηση ανησυχεί και εκτός συνόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, εξαιτίας της σημαντικής παρουσίας στην τουρκική αγορά τριών ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρόκειται για την ισπανική BBVA, τη γαλλική BNP Paribas και την ιταλική Unicredit. H ΕΚΤ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θεωρείται προς το παρόν κρίσιμη την κατάσταση, αλλά βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τις εξελίξεις 


Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας θα παρουσιάσει το νέο «οικονομικό μοντέλο» της χώρας, γεγονός που πάντως δεν φαίνεται να κάμπτει τους φόβους των επενδυτών. Οι φόβοι για «διάχυση» της κρίσης βυθίζουν σήμερα στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ θέτουν υπό ισχυρή πίεση και το ευρώ. Η ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού νομίσματος κυμαίνεται στο 1,145 δολάρια ανά ευρώ. 

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες Πέμπτη, τους Τούρκους πολίτες να «αγνοήσουν τις εκστρατείες κατά της Τουρκίας» προσθέτοντας πως «αν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας και τον Θεό», όπως μεταδίδει η Hurriyet.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην περιφέρεια Ριζέ, ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός για την ξέφρενη πτώση της τουρκικής λίρας, λέγοντας: «Θα εργαστούμε πολύ και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη χώρα μας πιο σύγχρονη με όλες τις 81 περιφέρειές της, Θεού θέλοντος. Απλώς να γνωρίζετε πως είμαστε καλύτερα τώρα απ’ ότι χθες και το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Μην ανησυχείτε».

Με το τουρκικό νόμισμα να έχει χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου από τα τέλη του προηγούμενου έτους, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «υπάρχουν διάφορες εκστρατείες. Μην νοιάζεστε γι’ αυτές. Και μην ξεχνάτε πως αν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας και τον Θεό… Ευελπιστώ για την υπομονή και τον ζήλο σας».

ΑΜΠΕ/Financial Times/Bloomberg/WSJ  

«The New Daily Mail»
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ