2018-08-11 11:01:21
Φωτογραφία για Η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ: Οι Μοτοσικλετιστές, οι Γκρίζοι Λύκοι και ο φονιάς βουλευτής


Στις 11 Αυγούστου του 1996, στην ουδέτερη Ζώνη του ΟΗΕ, στη Κύπρο, ο Κύπριος αντικατοχικός 

διαδηλωτής Τάσος Ισαάκ, 24 ετών τότε, ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από Τουρκοκύπριους αστυνομικούς, στρατιώτες και πολίτες, μεταξύ των οποίων είναι και μέλη της τουρκικής ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι».

Αυτή η στυγερή δολοφονία ειναι η τραγική κατάληξη της μεγάλης Αντικατοχικής Πορείας που οργάνωσε το 1996 η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών, με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό στην Κατεχόμενη Κερύνεια.

Η πορεία ξεκίνησε στις 2/8 από τη Πύλη του Βραδεμβούργου, και μέσω πολλών ευρωπαϊκών χωρών κατέληξε στην Κύπρο στις 10 Αυγούστου, με σχέδιο την επομένη, στις 11/8, οι μοτοσικλετιστές από σχεδόν όλη την Ευρώπη, να διαδηλώσουν, με μοτοπορεία, στα Κατεχόμενα.

Το Κατοχικό καθεστώς της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου» απείλησε πως θα άνοιγε πυρ, εάν οι μοτοσικλετιστές εισέρχονταν στα Κατεχόμενα εδάφη. Με ορατό τον κίνδυνο σύρραξης και γενικής αποσταθεροποίησης, οι οργανωτές ματαίωσαν την πορεία στα Κατεχόμενα μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, διοργανώνοντας εκδήλωση στο Μακάριο Στάδιο.


Έτσι όμως, η οργανωμένη πορέια «έσπασε» σε διάφορους ανεξέλεγκτους πυρήνες, που τελικά συγκρούστηκαν με τις αρχές ασφαλείας του ψευδοκράτους, οι οποίες συνεπικουρούνταν από οργανωμένες ομάδες Γκρίζων Λύκων και άλλους παρακρατικούς.

O Tάσος Iσαάκ, στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλον Eλληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Tούρκοι, δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν μεγάλος αριθμός Τούρκων και Τουρκοκύπριων αντιδιαδηλωτών καθώς και μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους, οι οποίοι άρχισαν να τον κτυπούν επανειλημμένα με πέτρες, ρόπαλα και λοστούς, μέχρις ότου αυτός εξέπνευσε. Κάποια μέλη της Eιρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, τα οποία ήταν παρόντα στην σκηνή, απλά έκαναν την πάπια, αφήνοντας τους φονιάδες να σαπίσουν στο ξύλο τον Ισαάκ. Kαθοδηγητής της δολοφονικής επίθεσης φέρεται να ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα Κατεχόμενα, ο Mεχμέτ Aρσλάν.

Ο Τάσος Ισαάκ άφησε πίσω του μια χήρα κι ένα αγέννητο παιδί. Από την άλλη, ένας από τους δολοφόνους, ο Ερχάν Αρικλί, αξιώθηκε πρώτον να γίνει πρόεδρος του Κόμματος των εποίκων «Αναγέννηση» και, δεύτερον, να εκλεγεί βουλευτής στη Βουλή της κατοχικής «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

Το γεγονός του ότι εναντίον των δολοφόνων του Σολωμού και του Ισαάκ, που καταζητούνται από την Κύπρο αλλά και την Ιντερπόλ έχουν εκδοθεί 11 εντάλματα σύλληψης, ουδόλως πτόησε τους Τουρκοκύπριους και τους Τούρκους, που επιτρέπουν στον Αρικλί, τον Αρσλάν και στα άλλα καθάρματα, να κυκλοφορούν ελεύθερα στα Κατεχόμενα και την Τουρκία.

news247.gr
_
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ