2018-08-11 12:21:37
Φωτογραφία για Παχυσαρκία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριοπάθειας
Είναι γνωστό οι παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, της πιο κοινής καρδιοπάθειας Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει και τις πιθανότητες περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Η στεφανιαία νόσος αναπτύσσεται όταν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, γίνονται δύσκαμπτες και στενές. Η περιφερική αρτηριοπάθεια επηρεάζει τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τα χέρια και τα πόδια, προκαλώντας συχνά πόνο ή κράμπες στα πόδια ή τους γοφούς κατά το περπάτημα ή το ανέβασμα σκάλας.

Τουλάχιστον 6,8 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 40 ετών και άνω πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο, η οποία αν μείνει χωρίς θεραπεία οδηγεί σε περιφερική ισχαιμία ή ισχαιμία των άκρων, δηλαδή μείωση ή διακοπή της ροής του αίματος στα κάτω άκρα. Πρόκειται για μία επικίνδυνη κατάσταση που ειδικά στα τελευταία στάδια της μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε γάγγραινα και να αντιμετωπιστεί μόνο με ακρωτηριασμό του προσβεβλημένου άκρου.


Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου, αλλά ο ρόλος της παχυσαρκίας ήταν ασαφής.

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 14.000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης από το 1987. Διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν παχύσαρκοι κινδύνευαν 1,5 φορές περισσότερο να αναπτύξουν περιφερική αρτηριακή νόσο με σοβαρή ισχαιμία των άκρων συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό βάρος.

Ο συνδυασμός παχυσαρκίας και περιφερικής αρτηριοπάθειας, αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας των άκρων, σύμφωνα με τη βασική συγγραφέα της μελέτης Δρ. Caitlin Hicks. «Όλοι γνωρίζουν για τον διαβήτη και την υπέρταση και τη σχέση τους με την παχυσαρκία, αλλά τώρα συνδέουμε την παχυσαρκία και με τους κινδύνους για τα κάτω άκρα».

Η Hicks τονίζει ότι τα ευρήματα δείχνουν γιατί είναι σημαντικό για τους γιατρούς να συμβουλεύουν τους ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο που είναι παχύσαρκοι να χάσουν βάρος. Παραδέχεται ωστόσο ότι είναι δύσκολο, καθώς ο συνδυασμός των δύο καταστάσεων προκαλεί ένα φαύλο κύκλο: «Καθώς οι άνθρωποι παχαίνουν και αναπτύσσουν περιφερική αρτηριακή νόσο, έχουν πρόβλημα με το περπάτημα, το οποίο με τη σειρά του καθιστά δυσκολότερη την απώλεια βάρους λόγω της σωματικής αδράνειας».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ