2018-08-12 08:31:32
Φωτογραφία για ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ ΔΙΧΟΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟΥΣ
Ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη τραγωδία στην ανατολική Αττική έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του στο Καρπενήσι, στην εκδήλωση προς τιμήν του Μάρκου Μπότσαρη που έχασε τη ζωή του στη μάχη του Κεφαλοβρύσου Καρπενησίου και για την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Καρπενησίου.

«Η σκέψη μας είναι πάντα προσηλωμένη στη μνήμη των συνανθρώπων μας, που χάθηκαν τόσο άδικα, και στον αγώνα ζωής που δίνουν οι τραυματίες στο κρεβάτι του πόνου» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ξεκινώντας την ομιλία του. Σημείωσε ωστόσο πως «για μιαν ακόμη φορά το στοιχειώδες χρέος όλων ημών που επωμιζόμαστε καθένας στο πλαίσιο του δικού του θεσμικού ρόλου τις τύχες του τόπου μας και του λαού μας είναι αφενός να αναλογιζόμαστε και να αναλαμβάνουμε στο ακέραιο τις ευθύνες οι οποίες μας αναλογούν και αφετέρου να πράττουμε παν το δυνατόν, τόσο για να απαλύνουμε τον ανείπωτο ανθρώπινο πόνο όσο και να μην επιτρέψουμε να συμβεί ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία». 


Ο Προκόπης Παυλόπουλος θεώρησε τη συγκεκριμένη αναφορά του στην τραγωδία της Ανατολικής Αττικής ως επιβεβλημένη, ενώ στη συνέχεια στάθηκε ιδιαίτερα στην επέτειο της εκδήλωσης προς τιμήν του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Μάρκο Μπότσαρη ως εμβληματική μορφή της εθνεγερσίας του 1821 και όπως είπε «διακρίθηκε και έγινε σεβαστός από τους συμπολεμιστές του όχι μόνο για το θάρρος του και τη μαχητικότητα του, αλλά για τον κορυφαίο ήθος του».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη ζωή και τη δράση του Μάρκου Μπότσαρη, αναφερόμενος σε σταθμούς της πορείας του και τις δράσεις του, για να καταλήξει λέγοντας πως «οφείλουμε όλοι μας να μιλήσουμε για το σήμερα και για το αύριο, να πάρουμε διδάγματα από τη δράση του». Επισήμανε ακόμα πως «πριν από όλα για μας τους Έλληνες η Ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή αλλά και τρόπος ζωής». Παράλληλα, επανέλαβε και εκείνα τα οποία έχει σημειώσει στο φετινό μήνυμά του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: «Το δικαστήριο της ιστορίας δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει, το αντίθετο μάλιστα, διχόνοιες και διχασμούς που καθένας μας γνωρίζει καλά, στο παρελθόν μας στοίχισαν πολύ ακριβά ακόμη και κομμάτια επί του εθνικού μας κορμού. Τούτο σημαίνει ότι οι καθ’ όλα θεμιτές, στην εύρωστη πια Δημοκρατία μας, επιμέρους διαφορές μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, ως προς τον τρόπο τον οποίο καθεμιά επιλέγει για τη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας που της αναλογεί, δεν είναι νοητό να δημιουργήσουν ρήγματα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος, κατ’ εξοχήν δε των εθνικών μας θεμάτων».

Νωρίτερα ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νικόλαος Σουλιώτης ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως επίτιμο δημότη Καρπενησίου, ενώ ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Λάππας διάβασε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης στο χαιρετισμό του επισήμανε πως είναι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας σχεδόν δύο δεκαετίες τώρα στο Καρπενήσι και μάλιστα χαρακτήρισε την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι έχει μεγάλη συμβολική αξία καθώς, όπως είπε, σηματοδοτεί εμπράκτως το ενδιαφέρον για την ελληνική περιφέρεια. 

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ήρωα του 1821 Μάρκο Μπότσαρη, τονίζοντας ότι στο πρόσωπο του υπάρχει όχι μόνο εκείνο του αγωνιστή, του επαναστάτη, του ήρωα, αλλά και οι γενιές Ελλήνων που αγωνίστηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν «για να μπορούμε εμείς, τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονά μας, να γιορτάζουμε μόλις σε τρία χρόνια από σήμερα τα 200 χρόνια ελευθερίας», όπως συμπλήρωσε. 

Ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι η ελληνική οικογένεια περνάει δύσκολες στιγμές, σημειώνοντας πως «έχουμε ζήσει στα σπίτια μας μικρότερους και μεγαλύτερους συμβιβασμούς, μικρότερες και μεγαλύτερες ήττες» και μάλιστα σημείωσε πως «όταν το κέντρο παθαίνει κρυολόγημα, εμείς εδώ παθαίνουμε πνευμονία».  Δεν παρέλειψε ο κ. Μπακογιάννης να αναφερθεί και στις πρόσφατες καταστροφικές φωτιές, τονίζοντας πως «πέρα και πάνω από κάθε αμφιβολία, κράτος όπως το έχουμε οικοδομήσει τις τελευταίες δεκαετίες δεν αρνείται μόνο το αγαθό της δικαιοσύνης, αλλά αποστερεί και αυτό της ασφάλειας, ακόμη και όταν πρόκειται για την ίδια την ανθρώπινη ζωή». 

Μιλώντας για τη συνεισφορά της Ευρυτανίας διαχρονικά στους αγώνες, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εθνική αντίσταση και μάλιστα σημείωσε ότι σήμερα οι άνθρωποι στο Καρπενήσι και την Ευρυτανία δίνουν τον πιο σκληρό αγώνα, αυτόν της επιβίωσης, όπως χαρακτηριστικά είπε. Κλείνοντας την ομιλία του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φεύγοντας από το Καρπενήσι ως επίτιμος δημότης του πλέον, «να κρατήσει μέσα του ένα κομμάτι από κάθε Ευρυτάνα» όπως χαρακτηριστικά είπε. 

Πριν από την εκδήλωση τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου, ενώ ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των επίσημων παρέλασαν 36 πολυάριθμα τμήματα από συλλόγους τόσο της ευρύτερης περιοχής όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας και μαζί τους και δεκάδες φιλαρμονικές, ενώ έγινε αναπαράσταση της μάχης του Κεφαλοβρύσου, ακριβώς στο φυσικό χώρο όπου ο τιμώμενος ήρωας Μάρκος Μπότσαρης έδωσε τη ζωή του 198 χρόνια πριν.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ