2018-08-12 13:18:31
Φωτογραφία για Τι προκαλεί τη μεταλλική γεύση στο στόμα
Μήπως το στόμα σας έχει γεύση σαν παλιά νομίσματα; Κι όμως υπάρχει ιατρική ονομασία για αυτή την κατάσταση και είναι η δυσγευσία, η οποία χαρακτηρίζεται από αλλοίωση ή εξασθένιση της ικανότητας να αντιλαμβανόμαστε και να διακρίνουμε τις γεύσεις. Οι αιτίας της μεταλλικής γεύσης είναι πολλές και κάποιες μπορεί να είναι σοβαρές. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα

Τα αντιβιοτικά  (συμπεριλαμβανομένης της τετρακυκλίνης και της αμοξικιλλίνης), το λίθιο (που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ψυχιατρικών διαταραχών), ορισμένα καρδιακά φάρμακα και η αλλοπουρινόλη (που θεραπεύει την ουρική αρθρίτιδα και τις πέτρες στα νεφρά) προκαλούν συνήθως μεταλλική γεύση στο στόμα.

Παίρνετε βιταμίνες

Οι πολυβιταμίνες μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες μετάλλων, οι οποίες προκαλούν διαταραχές της γεύσης, διακόπτοντας τα κανάλια ιόντων που σηματοδοτούν την αντίληψή μας για γεύση.


Διαβάστε εδώ: Τι λάθη κάνετε το πρωί που ξυπνάτε και δεν έχετε καλή διάθεση

Δεν πλένετε τα δόντια σας

Η παράλειψη της στοματικής υγιεινής δεν προκαλεί μόνο κακοσμία, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εμφανίσει ουλίτιδα, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων, όπως είναι η περιοδοντίτιδα. Η συγκεκριμένη λοίμωξη μπλοκάρει την παραγωγή σάλιου και αυτό επιδρά γευστικούς κάλυκες, εξασθενώντας τη γεύση.

Έχετε χτυπήσει στο κεφάλι

Τα σοβαρά τραύματα στο κεφάλι  μπορούν να προκαλέσουν άμεση βλάβη στα νεύρα που ελέγχουν την αίσθηση της γεύσης και της οσμής μας. Οποιεσδήποτε αλλαγές σε αυτά τα νεύρα μπορούν να δημιουργήσουν μόνιμες αλλοιώσεις.Οι νευρολογικές ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η παράλυση του Bell, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αίσθηση γεύσης.

Είστε καπνιστής

Ένα από τα πολλά προβλήματα που προκαλεί το κάπνισμα, ίσως και το πιο ανώδυνο, είναι η αλλαγή της αίσθησης της γεύσης. Όλες αυτές οι χημικές ουσίες που εισπνέετε μπορεί να προκαλέσουν τη μεταλλική γεύση.

Διαβάστε εδώ: 4 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση

Έχετε παλινδρόμηση οξέος

Αυτή η αίσθηση καψίματος που αισθάνεστε όταν έχετε καούρα προκαλείται από τα οξέα του στομάχου και μερικές φορές, μπορούν να φτάσουν μέχρι τη στοματική κοιλότητα και να βλάψουν τους γευστικούς κάλικες.

Είστε έγκυος

Ένα κοινό σημάδι της εγκυμοσύνης είναι η ξαφνική αποστροφή σε ορισμένα τρόφιμα. Ομοίως, η αύξηση των ορμονών μπορεί επίσης να σας δημιουργήσει την αίσθηση ότι έχετε συνέχεια στο στόμα σας παλιά νομίσματα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ