2018-08-14 12:29:40
Φωτογραφία για Εκδήλωση-μυσταγωγία για τη Ναυμαχία του Ακτίου στη ΒΟΝΙΤΣΑ | ΦΩΤΟ
         Μια εκδήλωση μυσταγωγία για την Ναυμαχία του Ακτίου, είχαν την τύχη να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν χθες βράδυ Δευτέρας 13.8.2018 στον Φάρο, στην παραλία της Βόνιτσας, η οποία οργανώθηκε από την Αμφικτιονία Ακαρνάνων σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

        Ήταν μια όμορφη βραδιά πλαισιωμένη από τη θαλασσινή αύρα του Αμβρακικού, με φόντο το φεγγάρι, η ατμόσφαιρα πλημμύρισε από εικόνες και απο τις φωνές των ομιλητών, που έδωσαν μια πολυδιάστατη προσέγγιση στη Ναυμαχία του Ακτίου που ήταν από τις σημαντικότερες πολεμικές συγκρούσεις της αρχαιότητας, που έκρινε την εξουσία στη Ρώμη, την τύχη του τελευταίου ελληνιστικού βασιλείου και άλλαξε τη ροή της ιστορίας..       Την εκδήλωση προλόγισαν ο Παντελής Αποστολάκης πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας, ο Φίλιππος Ντόβας πρόεδρος της Αμφικτιονίας, ο Στέλιος Ντίνος Γραμματέας και ο νεαρός Φώτης Ντίνος εκ μέρους των σπουδαστηρίων Πληροφορικής Βόνιτσας.


           Αμέσως μετά ξεκίνησε η προβολή με πολυμέσα ντοκυμαντέρ (διάρκειας 83 λεπτά) και πραγματικά συγκλόνισε με το ιστορικό, άκρως παιδαγωγικό του περιεχόμενο και κατάφερε να ζωντανέψει εικόνες, σκηνές, αλλά κυρίως να μεταφέρει την ιστορική πορεία της Ναυμαχία του Ακτίου που ήταν η ναυτική αναμέτρηση ανάμεσα στον Οκταβιανό από τη μια πλευρά και τον Μάρκο Αντώνιο και το ναυτικό της Κλεοπάτρας από την άλλη, που έγινε στο Άκτιο, λίγο έξω από τη σημερινή πόλη της Βόνιτσας. 

      Ο συμπατριώτης μας ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος απέδωσε καταπληκτικα τα κείμενα και τους ταξίδευσε στην ιστορία αγγίζοντας τις ψυχές των θεατών οι οποίοι παρακολουθούσαν προσηλωμένοι και γεμάτοι ενδιαφέρον. 

       Η βραδιά άφησε μια όμορφη και έντονη ευχάριστη αίσθηση, με την ευχή να επαναληφθεί πολύ σύντομα και έκλεισε συμπερασματικά με τα παρακάτω λόγια:

Ανθρωπότητα

-Για 16 αιώνες, οι τέχνες, τα γράμματα, οι επιστήμες, γενικά η πρόοδος και ο Πολιτισμός, κλείνονται επτασφράγιστα.

-Την θέση των συγκλητικών θα πάρουν οι παγανιστές , οι δεισιδαίμονες θεοσεβούμενοι, η Ιερά Εξέταση, και κάθε μορφής αναχρονιστικό στοιχείο.

-16 αιώνες η ανθρωπότητα οπισθοδρομεί.

-16 αιώνες μεσαίωνας για όλες τις επιστήμες.

-16 και πλέον αιώνες, η μελέτη των αρχαίων κειμένων θεωρήθηκε μέγα αμάρτημα.

-Η πυρά μετά θάνατο για τους παραβάτες μελετητές, συνυπήρχε με τις αλλόφρονες ριπές των αρχαίων κειμένων στην φωτιά.

Χρειάστηκαν θυσίες πολλών φιλοσόφων -επιστημόνων και διανοητών, για να σταματήσει ο μεσαίωνας, για να επανέλθει η γνώση, ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. 

Επίλογος

  Οι Πτολεμαίοι στα 300 χρόνια της Βασιλείας τους, έδειξαν τον δρόμο για την εξέλιξη του Πολιτισμού.

   Ήταν ο δρόμος της απρόσκοπτης γνώσης, ο δρόμος της συγκέντρωσης και της παροχής όλων των μέχρι τότε γνώσεων του αρχαίου κόσμου. Δεν ήταν τυχαίο που η Ελληνιστική Αίγυπτος ήταν το κέντρο των γραμμάτων και των τεχνών.

    Η Κλεοπάτρα  απέτυχε 2 φορές (την τελευταία στιγμή) να εισέλθει δικαιωματικά στην Ρώμη, στην τότε εκκολαπτόμενη υπερδύναμη. 

       Αν οι συγκλητικοί δεν δολοφονούσαν τον Καίσαρα ή αν οι συγκλητικοί δεν εξαπέλυαν τόση συκοφαντία κατά του Αντωνίου, αν το αποτέλεσμα της Ναυμαχίας του Ακτίου ήταν διαφορετικό, τότε η ανθρωπότητα δεν θα ζούσε 16 αιώνες απραξίας ή οπισθοδρόμησης για κάθε είδους επιστήμη. Δεν θα χρειάζονταν να θυσιαστούν χιλιάδες επιστήμονες από την Δύση και την Ανατολή, για να επανέλθει ο Πολιτισμός σε κανονική διαδρομή. Ακόμα και σήμερα η μελέτη των αρχαίων κειμένων προσανατολίζει την πρόοδο του Πολιτισμού....
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ