2018-08-14 17:53:31
Φωτογραφία για ΡΕΓΚΛΙΝ - ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Αφιέρωμα με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση των ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής στις 20 Αυγούστου φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, με τίτλο «Τα διδάγματά μας από την κρίση». Στο αφιέρωμα, πολιτικοί, οικονομολόγοι και πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα αίτια της κρίσης, τις πολιτικές αντιμετώπισής της και τα διδάγματα που εξήχθησαν από τα προηγούμενα χρόνια. Μεταξύ εκείνων που κλήθηκαν να εκφέρουν τη γνώμη τους, ήταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, καθώς και οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ρέγκλινγκ: Απέκτησα τεράστιο σεβασμό για τους Έλληνες

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ παραδέχεται ότι «θα ήταν αλαζονικό να πούμε ότι τα κάναμε όλα σωστά, για αυτή την κρίση, την μεγαλύτερη από τη Μεγάλη Ύφεση, αλλά δεν υπήρχε σενάριο» και επισημαίνει ότι χρειάστηκε να γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων ύψους 30%, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων
. «Θα ευχόμουν αυτές οι θυσίες να είχαν εκτιμηθεί περισσότερο από την Γερμανία», αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ και κάνει λόγο για μέτρα απαραίτητα προκειμένου να επιστρέψει η δημοσιονομική σταθερότητα.

Αναφερόμενος στο τέλος των προγραμμάτων βοήθειας, ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξηγεί ότι λόγω των μακροχρόνιων προθεσμιών αποπληρωμής των δανείων και των χαμηλών επιτοκίων, η Ελλάδα εξοικονομεί περί τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Επιπλέον, σημειώνει, υπάρχει η ελάφρυνση του χρέους, η οποία έρχεται χωρίς περικοπές ή κόστος για άλλους φορολογούμενους. «Η κρίση στον χώρο του ευρώ έχει προ πολλού παρέλθει. Το τέλος του ελληνικού προγράμματος του ΕΜΣ στις 20 Αυγούστου είναι ο επίλογος», τονίζει ο κ. Ρέγκλινγκ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τον Μηχανισμό.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει - Σκανδαλώδης από άποψη δημοκρατίας η λήψη αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες

«Ήταν ορθό να διασωθεί η Ελλάδα. Χωρίς βοήθεια η χώρα θα είχε καταρρεύσει, με δυσάρεστες συνέπειες για τους πολίτες της και τα άλλα κράτη-μέλη», δηλώνει ο από την πλευρά του κ. Μοσκοβισί και παραδέχεται ότι αρχικά η έκταση του προβλήματος είχε υποτιμηθεί, ενώ έλειπαν τόσο τα εργαλεία όσο και η εμπειρία. Το πρώτο πρόγραμμα έγινε πολύ γρήγορα και ήταν προσανατολισμένο μονόπλευρα στον δημόσιο τομέα, εξηγεί ο Γάλλος αξιωματούχος και τονίζει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας αντιμετωπίστηκαν δραστικά μόλις με το τρίτο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την σημερινή κατάσταση, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει ότι «η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει. Οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι την χώρα. Ο ελληνικός προϋπολογισμός παρουσιάζει σταθερό πλεόνασμα και τα δάνεια αποπληρώνονται. Η Ελλάδα εφάρμοσε τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 450 μεταρρυθμίσεις. Περισσότερες από κάθε άλλο κράτος-μέλος. Υπάρχει και πάλι ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται, αν και παραμένει πολύ υψηλή». Προειδοποιεί, δε, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια να μειώνει το χρέος και να παραμείνει στον μεταρρυθμιστικό δρόμο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι διδάχθηκε ο ίδιος από την κρίση, ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρει ότι οι Έλληνες υπέφεραν πολύ από την κρίση και τονίζει ότι δεν του ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι αποφασιζόταν η τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup. «Προσωπικά πιστεύω από δημοκρατική σκοπιά, ήταν σκανδαλώδες. Εξάγω από αυτό το δίδαγμα ότι το Eurogroup πρέπει να γίνει πιο διαφανές και να ενισχυθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος».

Έφη Αχτσιόγλου: Ξεφύγαμε από το καθοδικό σπιράλ

«Η Ελλάδα έχει ξεφύγει από το καθοδικό σπιράλ της κρίσης» δηλώνει η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ τονίζει ότι τα σημάδια ανάκαμψης είναι εμφανή. 

Η Υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι κατά την αφετηρία του σχεδίου διάσωσης, όπου κύριος στόχος ήταν η διάσωση των ξένων τραπεζών, όσο και η υλοποίηση της γνωστής συνταγής του ΔΝΤ για εσωτερική υποτίμηση, η «θεραπεία» που ακολουθήθηκε ήταν σε μεγάλο βαθμό εσφαλμένη. «Οι συνέπειες ήταν τραγικές, το χρέος εκτοξεύθηκε στα 300 δισ. και η ανεργία στο 28%» αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου και προσθέτει ότι, όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη

διακυβέρνηση της χώρας, τα δεδομένα άλλαξαν.

«Πετύχαμε τους δημοσιονομικούς στόχους μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, νομοθετώντας αλλαγές υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» επισημαίνει η Υπουργός Εργασίας. Στέκεται επίσης στη μείωση της ανεργίας κάτω από το 20% και υπογραμμίζει ότι «επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, αξιοποιώντας κάθε χώρο, για να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική».

Ευ. Βενιζέλος: Η κρίση δεν έχει παρέλθει, την ανατροφοδοτεί το παρόν πολιτικό πλαίσιο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει από την πλευρά του ότι η επικράτηση των λαϊκίστικων δυνάμεων το 2015 οδήγησε σε μία δεύτερη οικονομική κρίση και ένα τρίτο πρόγραμμα, με τεράστιες ζημιές. Κάνει λόγο για «αχαλίνωτο λαϊκισμό», τη στιγμή που «ορισμένοι από εμάς έκαναν δύσκολες επιλογές». «Δυστυχώς η κρίση δεν έχει παρέλθει, επειδή το παρόν πολιτικό πλαίσιο την ανατροφοδοτεί», υπογραμμίζει, ενώ σημειώνει ότι η χώρα παλεύει τώρα να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν το 2014.

«Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, ήταν πολύ αργά», τονίζει και παρατηρεί πως «όταν κανείς δεν λέει άβολες αλήθειες και δε λαμβάνει αποφάσεις, ανεξάρτητα από το πολιτικό και συναισθηματικό κόστος, δεν ωφελεί ούτε τα συμφέροντα της Ευρώπης ούτε αυτά της ίδιας του της χώρας».

Ο Υπουργός Οικονομικών της περιόδου 2009-2011 Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρει εξάλλου ότι θα χρειαστούν πολλά ακόμη για να θεωρηθεί η Ελλάδα σύγχρονη χώρα και αποδίδει την κρίση στα υψηλά ελλείμματα μεταξύ 2004 και 2009.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ζωή της Παναγίας μας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η ζωή της Παναγίας μας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ