2018-08-15 18:21:44
Φωτογραφία για Μητρόπολη Κηφισίας: Κανένας Ιερός Ναός ή Παρεκκλήσιο δεν υπέστησαν ζημιά, παρά το γεγονός ότι ο περιβάλλον χώρος τους κατακάηκε
Κηφισιά, 14η Αυγούστου 2018

Χωρίς να έχουν επουλωθεί ακόμη οι πληγές της περσινής μεγάλης φωτιάς στην περιοχή του Καλάμου Αττικής, η Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, για μία ακόμη χρονιά, επλήγη βαρέως και δοκιμάστηκε δεινώς από την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου

με επίκεντρο τις περιοχές Μάτι, Νέο Βουτζά, Προβάλινθος, Ζούγκλα και Αμπελούπολη Αγίας Μαρίνας, που ανήκουν στην δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Μία ανείπωτη τραγωδία, μία βιβλική και οικολογική καταστροφή συντελέστηκε στις περιοχές αυτές.

Από την μανία της πύρινης λαίλαπας δεν διέφυγαν το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα ούτε η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στο Μάτι Αττικής. Καταστράφηκε ολοσχερώς το κτήριο φιλοξενίας 20 ηλικιωμένων απόρων γυναικών. Κάηκαν δύο σπίτια φιλοξενίας παιδιών του Ιδρύματος, αποθήκες και βοηθητικοί χώροι και όλα τα οχήματα του Ιδρύματος. Το κτήριο του κέντρου γραφείων του Ιδρύματος και της Ιεράς Μονής με όλο το εξοπλισμό τους καθώς και όλο το αρχείο
. Ελαιώνας 1500 δέντρων και δύο αμπελώνες καθώς και ο περιβάλλον χώρος του Ιδρύματος και της Ιεράς Μονής. Ολόκληρη η Δομή του Λυρείου και οι μοναχές φιλοξενούνται, μετά από ευγενική χορηγία του ιδιοκτήτη, στο ξενοδοχείο MARATHON Νέας Μάκρης. Τα παιδιά φιλοξενούνται σε κατασκηνώσεις, μέχρι την εγκατάστασή τους στο Ζάνειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας Εκάλης, κατόπιν συνεργασίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και του Σεβ. Μητροπολίτη μας.

Κανένας Ιερός Ναός ή Παρεκκλήσιο δεν υπέστησαν ζημιά, παρά το γεγονός ότι ο περιβάλλον χώρος τους κατακάηκε.

Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός της εθελοντικής διακονίας της Μητροπόλεως, με μέριμνα και καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Κυρίλλου. Εθελοντές διαφόρων ενοριών της Μητροπόλεως, με επίκεντρο τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι Αττικής, σε συνεργασία με τους εθελοντές της ενορίας, με επικεφαλής τον Εφημέριο, βρέθηκαν κοντά στους πληγέντες ενορίτες τους.

Την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές κλιμάκιο εθελοντών και Κληρικών συνοδευόμενο από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας και διένειμε είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, νερό, τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, ρούχα, είδη προσωπικής φροντίδας και καθαριότητας για μια πρώτη ανακούφιση των πληγέντων.

Μετά από μία καταγραφή των ιδιοκτησιών που υπέστησαν ζημιές στην περιοχή, ο Σεβασμιώτατος με ομάδα εθελοντών επισκέφθηκε, την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018, τις κατασκηνώσεις στο Μάτι, όπου φιλοξενούνται 200 πυρόπληκτες οικογένειες, που έχασαν την πρώτη τους κατοικία. Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους και να ενημερωθεί για τις γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα. Διένειμε, επίσης, μία πρώτη οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες που συνάντησε ύψους 10.000,00€. Ακόμη, τους παραδόθηκαν είδη ρουχισμού ύψους 3.000,00€. Τους νοσηλευομένους με εγκαύματα ασθενείς στα Νοσοκομεία Κ.Α.Τ. και Σισμανόγλειο επισκέφθηκε κλιμάκιο Κληρικών και λαϊκών συνεργατών της ποιμαντικής διακονίας ασθενών της Μητροπόλεώς μας, τους ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση, τους ενίσχυσε πνευματικά και τους χορήγησε βοήθημα για την κάλυψη των αναγκών τους συνολικού ύψους 5.000,00€.

Όλα τα μέχρι σήμερα προσφερθέντα είδη (είδη ρουχισμού, τρόφιμα, νερά, φάρμακα, είδη καθαριότητας κ.ά.) στην Μητρόπολή μας, από Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Εξωτερικού, την Εκκλησία της Κρήτης και της Κύπρου, από εταιρείες, οργανώσεις και ιδιώτες, τα οποία ανέρχονται περίπου σε δύο τόνους, καθώς και χρηματικά βοηθήματα ύψους 25.000,00€ προωθήθηκαν στο κέντρο διανομής βοήθειας προς τους πυροπλήκτους, που στεγάζεται στην ενορία της Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μάτι Αττικής. Επίσης, έχει δρομολογηθεί και βρίσκεται στο τελικό στάδιο η συνεργασία της Μητροπόλεώς μας με επιχειρηματικούς Ομίλους για την πλήρη αποκατάσταση 20 οικογενειών χαμηλού εισοδήματος, που έχασαν την πρώτη κατοικία τους.

Η μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια και προσφορά που συνεχίζει να καταφθάνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Μητροπόλεώς μας για τους πυροπαθείς αδελφούς μας στο Μάτι αποδεικνύει την ευαισθησία, το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη που δείχνουν οι συνάνθρωποί μας για αυτούς που έχουν ανάγκη.

Η Μητρόπολή μας επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι ήρθαν αρωγοί από την πρώτη στιγμή στην μεγάλη προσπάθειά μας για την ανακούφιση των πυροπαθών αδελφών μας, η οποία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι την επανεγκατάσταση όλων των πυροπλήκτων στα σπίτια τους.

Εν όψει δε, της μεγάλης Θεομητορικής εορτής, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά την οποία πανηγυρίζει και η πληγείσα περιοχή στο Μάτι, ευχόμαστε η Κυρία Θεοτόκος να περισκέπει και να φρουρεί την Πατρίδα μας, και να αποτελέσει παραμυθία και στήριγμα στους εμπερίστατους πυρόπληκτους αδελφούς μας, επουλώνοντας τις πληγές που άφησε η φονική λαίλαπα της πυρκαϊάς.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Δείτε σχετικά Καμία εκκλησία και κανένα προσκυνητάρι δεν υπέστη την παραμικρή ζημιά, ούτε καν μουτζούρα στη φωτιά στην Αττική
thriskeftika
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ