2018-08-16 09:13:52
Φωτογραφία για BEΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ
Η κλιμάκωση της έντασης στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και η σφοδρή οικονομική κρίση, που περνάει η χώρα, φαίνεται να ανοίγουν παράθυρο για εξομάλυνση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ευρώπη. Είναι σαφές ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν θέλουν να δουν μία κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, καθώς οι στενοί οικονομικοί δεσμοί των δύο πλευρών γεννούν φόβους διάχυσης της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, θέλησε να θυμίσει στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ότι, παρά τις οξύτατες αντιπαραθέσεις των τελευταίων ετών, θα μπορούσε να βρει έναν σύμμαχο στο Βερολίνο. Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη, στην οποία και αποφάσισαν να κανονίσουν συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών τους.

Αν και το Βερολίνο δεν προσφέρει προς το παρόν καμία οικονομική βοήθεια στην Άγκυρα, ανάλογη με εκείνη που έδωσε το Κατάρ, η τηλεφωνική επικοινωνία αντανακλά τα υψηλά οικονομικά διακυβεύματα και για τις δύο χώρες, αλλά και την ισχύ της Γερμανίας ως της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. «Η Γερμανία θέλει να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας, δεν μπορεί να επιτρέψει τη βύθιση της χώρας στο χάος» σχολίασε γερμανική πηγή στο Bloomberg
. Θα πρέπει δε να θυμίσουμε ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Ερντογάν στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ και η κ. Μέρκελ είχε υπογραμμίσε πριν από λίγες ημέρες ότι «κανείς δεν έχει συμφέρον από την οικονομική αποσταθεροποίηση της Τουρκίας». 

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας με τις διμερείς συναλλαγές να προσεγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ ετησίως, Περίπου 6.500 πλήρως ή μερικώς ελεγχόμενες από γερμανικά κεφάλαια εταιρείες λειτουργούν στην τουρκική αγορά. Πέρα από τις γερμανικές, πολλές ακόμη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν πολυετή, ισχυρή παρουσία και εξάρτηση από την Τουρκία. Η γειτονική χώρα είναι για την Ε.Ε. ο τέταρτος μεγαλύτερος προορισμός των εξαγωγών της και ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής εισαγωγών.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ