2018-08-17 09:44:08
Φωτογραφία για Ο Τραμπ «χτυπά» ξανά τον Ερντογάν: Δεν θα πληρώσουμε τίποτα στην Τουρκία για τον «όμηρο» πάστορα
«Καζάνι που βράζει» οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας - Μαίνεται ο οικονομικός «πόλεμος» - Tο νέο τελεσίγραφο του Τραμπ προς στον Ερντογάν Ο «Σουλτάνος» σε πανικό ψάχνει απεγνωσμένα για συμμάχους στην Ευρώπη - Τηλεφώνησε στον Μακρόν για να ζητήσει οικονομική βοήθεια

Στα άκρα οδηγείται τις τελευταίες ημέρες η ρήξη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, με φόντο την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Από τη μία ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμφανίζεται ανυποχώρητος στο «παιχνίδι» της διπλωματικής σκακιέρας κι από την άλλη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος.

Νέο τελεσίγραφο Τραμπ προς Τουρκία

Νέα επίθεση κατά της Τουρκίας και νέες απειλές για περικοπές στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η απελεύθερωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιώντας την προσφιλή σε αυτόν μέθοδο των αναρτήσεων στο Twitter.


«Η Τουρκία για πολλά χρόνια εκμεταλλευόταν τις ΗΠΑ. Τώρα κρατάνε τον θαυμάσιο χριστιανό πάστορα, ο οποίος για τη χώρα μας είναι ένας σημαντικός πατριώτης όμηρος. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου, αλλά κάνουμε περικοπές στην Τουρκία» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν αποδείχθηκαν καλοί φίλοι»

Η ανάρτησή του Τραμπ στο Twitter έγινε λίγες ώρες μετά την τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου στην Ουάσινγκτον κατά την οποία είπε ότι η Τουρκία «δεν αποδείχτηκε καλός φίλος».

«Δεν αποδείχθηκαν καλοί φίλοι» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στους Τούρκους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη (19/08/2018).

«Κρατούν έναν φοβερό Χριστιανό πάστορα εκεί. Είναι αθώος» συμπλήρωσε, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν την Τουρκία σε ένα συναφές περιστατικό, ωστόσο ο σύμμαχος της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ δεν ανταπέδωσε τη χάρη.

«Θέλουν να έχουν υπό κράτηση τον θαυμάσιο πάστορά μας. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό» σημείωσε.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του ίδιου Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν δεν απελευθερωθεί σύντομα ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον.

«Έχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε, εάν δεν τον αφήσουν σύντομα ελεύθερο» υπογράμμισε ο Μνούτσιν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο .

Η τουρκική λίρα αμέσως κατέγραψε πτώση μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών.

Ο Άντριου Μπράνσον, με καταγωγή από τη Βόρεια Καρολίνα, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 από τις τουρκικές αρχές. Κατηγορείται για κατασκοπεία και «τρομοκρατική» δραστηριότητα και έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό,

Θυμήθηκε ξαφνικά την Ευρώπη ο Ερντογάν: Τηλεφώνησε στον Μακρόν για να ζητήσει οικονομική βοήθεια

macron erdogan

Αντιμέτωπος με οικονομική καταστροφή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη (16/08) με τον Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της οποίας οι δύο Πρόεδροι υπογράμμισαν «πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν» οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία.

«Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και οι αμοιβαίες επενδύσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία», δήλωσε πηγή της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα συναντηθούν σύντομα και ο Μακρόν δήλωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας είναι σημαντική για τη Γαλλία, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

«Δεν προσφεύγουμε στο ΔΝΤ»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε την Πέμπτη πως η χώρα του κατανοεί πλήρως και αναγνωρίζει όλες τις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα βγει ισχυρότερη από την τρέχουσα αστάθεια.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με επενδυτές, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε πως η Τουρκία ασχολείται αυτή τη στιγμή με την αντιμετώπιση της ανωμαλίας που έχει δημιουργηθεί στην αγορά και πως ο τραπεζικός τομέας της είναι υγιής και ισχυρός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία ουδέποτε εφάρμοσε μέτρα εκτός των αγορών και υπογράμμισε πως οι έλεγχοι κεφαλαίων δεν θα βρεθούν ποτέ στην ημερήσια διάταξη. Πρόσθεσε πως η χώρα θα εφαρμόσει περαιτέρω δημοσιονομικούς περιορισμούς και θα επικεντρωθεί στην αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ευελιξία στην αγορά εργασίας αποτελούν επίσης προτεραιότητα, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Αλμπαϊράκ, η Τουρκία δεν σχεδιάζει να προσφύγει στη στήριξη του ΔΝΤ και θα επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο της μέσω της μείωσης των δαπανών. Θα επικεντρωθεί επίσης στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Ο τούρκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία δεν θα διαστάσει να παράσχει υποστήριξη στον τραπεζικό τομέα και υποστήριξε πως δεν υπήρξαν τελευταία μεγάλες αναλήψεις από τις τράπεζες. Ο Αλμπαϊράκ τόνισε επίσης πως η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πως η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ