2018-08-17 15:04:45
Φωτογραφία για «Είναι απαράδεκτο όλοι και όλα να αποδίδουν τιμές στους δύο στρατιωτικούς μας που έκαναν απλώς το οπλιτικό τους καθήκον», δηλώνει ο Ζουράρις
Tην έντονη αντίθεσή του προς την υπερβολική, όπως τη χαρακτήρισε, τελετή υποδοχής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που αφέθηκαν ελεύθεροι την Τρίτη έπειτα από απόφαση τουρκικού

δικαστηρίου, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, καθηγητής Κωνσταντίνος Ζουράρις, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με την κυβερνητική και εθνική γραμμή όσον αφορά τα όσα επακολούθησαν της απελευθέρωσής τους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Με τη λακωνική μα εύγλωττη φράση «μέτρον χείριστον», σε αντιδιαστολή με το αρχαιοελληνικό ιδανικό τού «μέτρον άριστον», ο κ. Ζουράρις χαρακτήρισε τα όσα «τιμητικά» έλαβαν χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

Eπειτα από 167 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα, όπου και έφτασαν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο οποίο τους συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.


Στην τελετή υποδοχής παρόντες ήταν και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ κατά την αποβίβασή τους στρατιωτικό άγημα, με 20 άνδρες και επικεφαλής αντισυνταγματάρχη, απέδωσε τιμές.

Ο κ. Ζουράρις χαρακτήρισε «απαράδεκτη όλη αυτή την υπερβολή», δηλώνοντας αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.»:

«Ξαναχάσαμε το μέτρο, εμείς οι ιδρυτές του μέτρου. Είναι απαράδεκτο ένας υπουργός (Αμυνας), δύο υφυπουργοί (Εξωτερικών), ο αρχηγός του Στρατού, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και το τιμητικό άγημα του Στρατού, όλοι και όλα να αποδίδουν τιμές στους δύο στρατιωτικούς μας που έκαναν απλώς το οπλιτικό τους καθήκον, αυτό που επιβάλλει η οπλιτική παράδοση του γένους τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα μ’ αυτή, οι οπλίτες μας οφείλουν να μπορούν και όταν παύουν να μπορούν.

Δηλαδή, αυτή η “βίπερ Νόρα” απώλεια του μέτρου τι ακριβώς ετίμησε; Την αβλεψία των δύο στρατιωτικών μας; Την απροσεξία τους; Ακόμα και την ατυχία τους ίσως;

Δηλαδή, τι τιμές θα τους είχαμε απονείμει αν είχαν απελευθερώσει τα Κατεχόμενα;... Εμεινε καμία τιμή;

Μέτρο μέτρο, το χάσανε όλοι τους το μέτρο. Βεβαίως, η υποδοχή έπρεπε να είναι τρυφερή, χαρούμενη, συγκινημένη, χωρίς βεβαίως τα “δάκρυα” του πρωθυπουργικού αεροπλάνου».

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τις εγχώριες μα και ευρωπαϊκές δηλώσεις για τη στάση που κράτησε η Τουρκία και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Ερντογάν ακριβώς εξαιτίας της απελευθερωτικής απόφασης, και εκεί ο κ. Ζουράρις αντιτείνει πως «δεν είναι δυνατόν να λέμε “μπράβο” για την άρση μιας παράλογης και παρανόμου πράξεως, όπως η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Οσο για το πότε αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο στρατιωτικοί, τόνισε:

«Ο Ερντογάν απέδειξε για μία ακόμη φορά, μέσα στην αυθαιρεσία της τουρκίλας του, το υψηλό πολιτικό του διαμέτρημα, όταν ξαφνικά -σε μια έκρηξη τουρκικού πολιτισμού!- μας έδωσε τους δύο στρατιωτικούς μας κατά την αγρυπνία και τον όρθρο της Παναγιάς μας. Chapeau!».

efsyn.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ