2018-08-18 07:21:41
Φωτογραφία για Η απελευθέρωση των 2, η υποδοχή και το κόστος στο ηθικό του στρατεύματος
Χαιρετίζουμε με συγκίνηση , την απελευθέρωση και την επιστροφή του Ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη στην Πατρίδα . Οι δύο Στρατιωτικοί μας , όντως

απέδειξαν με την στάση τους αυτές τις 167 ημέρες της κράτησής τους , αξιοπρέπεια , θάρρος , ψυχραιμία και καρτερικότητα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης .

Η απόφαση της αποφυλάκισης , ήταν κατά την άποψή μου , μία αιφνιδιαστική στροφή της Τουρκικής διπλωματίας , επηρεασμένη , από τις οικονομικές πιέσεις που δέχεται από τον Αμερικανικό παράγοντα λόγω του θέματος με τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον , αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την πόρτα της Ευρωπαικής Ένωσης για τα επόμενα οικονομικά της βήματα .

Οι κινήσεις της Κυβέρνησης συνολικά κρίνονται θετικές ,ας μην μεμψιμοιρούμε για κάθε καλό γεγονός που συμβαίνει στη χώρα , παρά τα όποια αρχικά λάθη χειρισμών και ανεξάρτητα αν η απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ήρθε καθυστερημένα , για ένα γεγονός που υπό κανονικές συνθήκες , θα μπορούσε να είχε λυθεί από τις πρώτες ώρες δημιουργίας του συνοριακού επεισοδίου.


Δεν ήταν ώρα για πανηγύρια , ούτε για επιδεκτικά “show “ , τόσο μέσα στο αεροσκάφος , όσο και στην υποδοχή κατά την προσγείωση σε πολιτικό αεροδρόμιο που είναι ασυμβίβαστο σύμφωνα με την στρατιωτική τους ιδιότητα . Αντιθέτως , ο στοχασμός της όλης περιπέτειας σε αυτές τις περιπτώσεις προσφέρει καλύτερο έργο , αφού η ιστορία αυτή είχε το κόστος της στις τάξεις του Στρατεύματος με ότι αυτό συνεπάγεται για το ηθικό του. Ελπίζω ότι η υπάρχουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση ( ΕΔΕ ) θα συμπληρωθεί με την κατάθεση των δύο στελεχών και εφόσον υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες για τους υπεύθυνους της όλης ιστορίας , θα αντιμετωπιστούν από την Στρατιωτική Δικαιοσύνη ανάλογα . Είμαι δε , βέβαιος , ότι έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς των Ενόπλων Δυνάμεων , ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια γεγονότα.

Η Τουρκία με την πράξη αυτή και λόγω του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει στην παρούσα χρονική περίοδο , ίσως επιθυμεί να αλλάξει ρότα και να ανοίξει ένα παράθυρο συνεννόησης με την Ελλάδα – θα δούμε την εξέλιξη του έργου – με στόχο την ειρηνική συμβίωση των δύο λαών , στα πλαίσια του αμοιβαίου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάνης.

Γιώργος Τσιτσιλιάνος 

Υπεύθυνος Πολιτικής Του Τομέα Άμυνας στο Ποτάμι

militaire.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ