2018-08-18 08:19:34
Φωτογραφία για Στους 35 έφτασε ο αριθμός των απαγωγών από νιγηριανούς πειρατές στον Κόλπο της Γουινέας το 2018
Σύμφωνα με την εταιρεία EOS Risk Group, οι νιγηριανοί πειρατές έχουν απαγάγει 35 ναυτικούς από πλοία στον Κόλπο της Γουινέας μέχρι στιγμής φέτος. Αυτές οι πληροφορίες αποκαλύφθηκαν κατά την εξαμηνιαία επισκόπηση της δραστηριότητας της πειρατείας της Νιγηρίας στον Κόλπο της Γουινέας.

Η Νιγηρία εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο του κόσμου για την πειρατεία. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2018, η EOS κατέγραψε 34 επιθέσεις πειρατών από τη Νιγηρία σε εμπορικά και αλιευτικά σκάφη στον Κόλπο της Γουινέας. Οι επιθέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την απαγωγή 35 ναυτικών για λύτρα και την πειρατεία αρκετών πλοίων.

«Τα περισσότερα που αφορούν το τρέχον έτος ήταν η αναζωπύρωση της« πετρο- πειρατείας », η οποία αφορά την πειρατεία των δεξαμενόπλοιων για την κλοπή του πετρελαίου», δήλωσε ο Jake Longworth, ανώτερος αναλυτής πληροφοριών στην EOS Risk. «Η επιστροφή της αυτού του είδους της πειρατείας συνοδεύεται από μια σχετική αύξηση της γεωγραφικής περιοχής που δρουν οι νιγηριανοί πειρατές, και οδηγούν σε επιθέσεις στα ύδατα του Μπενίν και της Γκάνας».


Η EOS κατέγραψε 7 επιθέσεις στα ύδατα του δυτικού γείτονα της Νιγηρίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Οι επιθέσεις αφορούσαν πολλές και επιτυχημένες επιθέσεις πειρατείες στα δεξαμενόπλοια, μία από τις οποίες είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 2.000 MT πετρελαίου. Οι Νιγηριανοί πειρατές επιχειρούσαν επίσης στα ύδατα της Γκάνας τον Απρίλιο, όπου και είχε σαν αποτέλεσμα να απαγάγουν πέντε ναυτικούς από δύο πλοία.

Παρά το ότι αυτές οι επιθέσεις ακούγονται περισσότερο και γίνονται πρωτοσέλιδα, ο Longworth λέει ότι η κύρια απειλή εξακολουθεί να εντοπίζεται στο Δέλτα του Νίγηρα, ειδικά με τις προσεγγίσεις των λιμένων και των τερματικών πετρελαίου κοντά στο Port Harcourt. «Το 95% των επιθέσεων που καταγράψαμε στα νερά της Νιγηρίας πραγματοποιήθηκε κοντά στο νησί Bonny, σε απόσταση 60 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Οι πειρατές που λειτουργούν σε αυτά τα νερά επικεντρώνονται στην απαγωγή ναυτικών για λύτρα ».

Ήταν σε αυτή την περιοχή που έντονα οπλισμένοι νιγηριανοί πειρατές απήγαγαν 11 ναυτικούς από το ολλανδικό φορτηγό πλοίο FWN Rapide τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την EOS, είναι ο υψηλότερος αριθμός ομήρων που έχουν υπάρξει από μια νιγηριανή ομάδα πειρατών σε μία επίθεση.

Η EOS προειδοποιεί ότι η αστάθεια στο Δέλτα του Νίγηρα είναι πιθανό να αυξηθεί κατά την περίοδο των εκλογών το 2019, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της δραστηριότητας των πειρατών.

«Από τις αρχές του αιώνα που διανύουμε, η αύξηση των επιθέσεων είναι ορατή πριν από τις μεγάλες εκλογικές περιόδους, αποδεικνύοντας τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της πειρατείας και της πολιτικής στο Δέλτα του Νίγηρα».

Για τον μετριασμό του κινδύνου, η EOS συνιστά στους πλοιάρχους να εφαρμόσουν μέτρα Global Guidance Counter Piracy Guidance (GCPG) και να εξοικειωθούν με τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τους πλοιοκτήτες, τους χειριστές και τους πλοίαρχους για την προστασία από την πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας – έκδοση 3, Ιουνίου 2018». Όπου απαιτείται πρόσθετη προστασία, οι ναυτιλιακές εταιρείες ενδέχεται να απαιτούν ένοπλη συνοδεία για τα πλοία και να επιβιβάζονται φρουροί όταν το επιτρέπει η εσωτερική νομοθεσία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ