2018-08-18 09:06:22
Φωτογραφία για Από διερμηνέας των Βρετανών στο Αφγανιστάν, άστεγος στην Αθήνα
Την δραματική ιστορία ενός Αφγανού που απορρίφθηκε ως πρόσφυγας απ' το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι ρίσκαρε τη ζωή του πολεμώντας για τον βρετανικό στρατό, και τώρα τριγυρίζει στους

δρόμους της Αθήνας, έφερε στο φως ο Independent.

Ο 30χρονος Μοχάμεντ Ναμπί Ουαρντάκ, υπηρέτησε ως διερμηνέας στο μέτωπο του Αφγανιστάν απ' το 2008 έως το 2011. Τόσο κατά τη διάρκεια των υπηρεσιών του στον βρετανικό στρατό όσο και μετά δέχθηκε απειλές, όπως καταγγέλλει, απ' τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έβαλαν επίσης στο «κάδρο» τη γυναίκα αλλά και τα τέσσερα παιδιά του, ηλικίας 3 έως 8 ετών.

Ο ίδιος ενημέρωσε σχετικά την πρεσβεία της Βρετανίας, αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτα. Αντιθέτως, οι βρετανικές Αρχές του διεμήνυσαν πως αυτός και η οικογένεια του δεν πληρούν τα κριτήρια για μετεγκατάσταση στη Βρετανία.

Ο Γουαρντάκ συνέχισε να δέχεται απειλητικές επιστολές αλλά και οχλήσεις στο σπίτι του. Κάποια στιγμή το 2016 δέχθηκε επίθεση πολύ κοντά στο σπίτι του από δύο άντρες. Τότε αποφάσισε ότι πρέπει να φύγει απ' τη χώρα, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του.


Δύο χρόνια μετά βρίσκεται στην Ελλάδα, ζώντας διαρκώς με τον φόβο για την τύχη της οικογένειάς του.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Independent του έχουν πει ότι δεν πληροί τα κριτήρια μετεγκατάστασης στη Βρετανία επειδή δύο φορές άφησε τη δουλειά. Η μία γιατί η οικογένειά του δέχθηκε απειλές απ' τους Ταλιμπάν και η δεύτερη γιατί η μητέρα του ήταν σοβαρά άρρωστη.

Αυτή την εβδομάδα έστειλε μια επιστολή στον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, στην οποία του επισημαίνει ότι: «Λόγω της δουλειάς μου ως διερμηνέας στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, έθεσα τον εαυτό μου και την οικογένειά μου σε σοβαρό κίνδυνο και έλαβα πολλές φορές απειλές για τις ζωές μας απ' τους Ταλιμπάν, που με ανάγκασαν να εγκαταλείψω τη χώρα».

«Για σχεδόν τρία χρόνια βοήθησα τον βρετανικό στρατό σε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον και πολλές φορές ρίσκαρα τη ζωή μου και της οικογένειάς μου», προσθέτει.

Μιλώντας στον Independent απ' την Αθήνα εξηγεί πόσο «προδομένος» νιώθει. «Νιώθω προδομένος. Δούλεψα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν είμαι ένας τυπικός πρόσφυγας. Θυσίασα τη ζωή μου για αυτούς. Έπρεπε να προστατέψουν τα παιδιά μου. Άφησα το σπίτι μου και τα παιδιά μου γι' αυτούς, γιατί το ξεχνούν;» λέει με παράπονο στη βρετανική εφημερίδα.

Διερωτάται επίσης γιατί ενώ του ανέθεσαν μια σημαντική δουλειά τον εγκαταλείπουν, παρά την υπόσχεση ότι θα τον βοηθούσαν αν είχε πρόβλημα ασφάλειας. Πόσο μάλλον όταν, όπως σημειώνει, οι ίδιοι τον χαρακτήριζαν «άριστο διερμηνέα» και «εξαιρετικό νεαρό».

efsyn.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ