2018-08-18 13:06:25
Φωτογραφία για Πού να ΜΗΝ κάνεις τις βουτιές σου;
Οι θάλασσές μας είναι λαχταριστές! Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους διαθέτουν κρυστάλλινα νερά (ευνοεί άλλωστε και το ελληνικό κλίμα) κάνοντας το μπάνιο απολαυστικό. Υπάρχουν όμως και μολυσμένες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως κοντά σε αστικά κέντρα και οικισμούς που ρίχνουν τα λύματά τους στη θάλασσα. Πάντως, υπάρχουν ενδείξεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις εύκολα αν η παραλία που διάλεξες είναι κατάλληλη ή όχι για κολύμβηση.

Σημάδια μόλυνσης της θάλασσας:

Πρασινωπά φύκια που μοιάζουν με κατσαρά μαρούλια (η επιστημονική τους ονομασία είναι ulva lactula). Είτε επιπλέουν είτε είναι κολλημένα στα βράχια, αποτελούν δείκτη ρύπανσης.

Θολά νερά που παρουσιάζουν ένα καφε-κίτρινο ή καφε-πράσινο χρώμα. Είναι ύποπτα για μόλυνση, καθώς δείχνουν έξαρση του φυτοπλαγκτού. Το φυτοπλαγκτόν βρίσκεται διάσπαρτο στη θάλασσα και, όταν υπάρχει οργανική ρύπανση, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο σε πολυήμερες άπνοιες, επειδή τα νερά δεν κινούνται και έτσι ευνοείται η ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού.


Νερά που κάνουν ιριδισμούς. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ρύπανση από πετρέλαιο, που όμως δεν είναι ιδιαίτερα τοξικό. Απλώς η εμφάνισή του κάνει τις συνθήκες κολύμβησης λιγότερο ευχάριστες.

Υπάρχει άσχημη μυρωδιά στη θάλασσα. Όταν μάλιστα συνδυάζεται και με κάποιους από τους προαναφερθέντες παράγοντες, καλό είναι να την αποφεύγεις.

Τσούχτρες. Αν και οι επιστημονικές απόψεις διίστανται για το αν αποτελούν δείγμα ρύπανσης, ωστόσο δεν παύουν να είναι ενοχλητικές και να κάνουν το κολύμπι δυσάρεστο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ