2018-08-18 13:36:13
Φωτογραφία για Ο Τζέρι Γκαρσία γεννήθηκε και πέθανε τον Αύγουστο βάζοντας την σφραγίδα του στον αμερικάνικο ήχο
Ο Jerry Garcia, κεντρική φιγούρα της 60ς ποπ κουλτούρας, υπήρξε από τους επιδραστικότερους Αμερικανούς μουσικούς και συνθέτες που αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική κι ενώ πολλοί τον θεώρησαν ηγέτη και εκπρόσωπο των Grateful Dead, ο ίδιος δεν αποδέχθηκε ποτέ κάτι τέτοιο επιμένοντας ότι το συγκρότημα λειτούργησε χωρίς ηγεσία. Οι εμβληματικοί δίσκοι τους, του 1970 : “Workigman’s Dead” “American Beauty”, που περιείχαν τη βάση των τραγουδιών τους στις συναυλίες για τουλάχιστον 25 χρόνια, αντανακλούσαν την αναρχική τους φιλοσοφία.

Ο Γκαρσία ήταν ο πρωτοπόρος κιθαρίστας και ξεχώριζε σαν συνθέτης των Grateful Dead, ενός ροκ συγκροτήματος που σχηματίστηκε το 1965 στο Σαν Φρανσίσκο. Το συγκρότημα που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο γράφεται, εκτελείται και διανέμεται η μουσική σε παγκόσμια κλίμακα. Έπαιζαν ροκ κάτω από την επίδραση των L.S.D. και στις συναυλίες τους αυτοσχεδίαζαν στα κομμάτια τους. Δεν ήθελαν να επαναλαμβάνονται.


Οι Grateful Dead εμφανίστηκαν ζωντανά στις 9 Ιουλίου 1995 και ο Γκαρσία βρέθηκε νεκρός στις 9 Αυγούστου 1995 σε ηλικία μόλις 53 χρόνια ετών. Είχε γεννηθεί την 1Η Αυγούστου του 1942. Παιδί ενός ballroom jazz μουσικού και μιας νοσοκόμας. Πάνω απ’ όλα παιδί του Σαν Φραντσίσκο. Ως τηνέιτζερ υπήρξε επαναστάτης της ανατροφής της μεσαίας τάξης στην Αμερική. Η ζωή του άλλαξε μόλις άκουσε τον Chuck Berry και άρχισε να μαθαίνει κιθάρα. Από τον στρατό απολύθηκε ως μη ικανός. Ξεκίνησε ως κιθαρίστας το 1965 με τους Warlocks παίζοντας σε ένα μικρό κλαμπ στο Φρέμοντ της Καλιφόρνια παίζοντας κλασικό rock’n’roll. Ο ήχος τους εξελίχθηκε σε ψυχεδελικό ροκ και όλα τα μέλη έπαιζαν υπό την επήρεια ψυχοτρόπων.

Το ξεκίνημα

Ο Γκαρσία ήταν επίσης δημιουργός πολλών διαφορετικών μουσικών έργων καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένης της μπάντας του The Jerry Garcia Band, καθώς και διάφορων συγκροτημάτων bluegrass και folk στα 70ς, όπως οι Old In The Way, Legion Of Mary, με πιο πετυχημένο σχήμα τους New Riders Of The Purple Sage. Ο Γκαρσία συνέβαλε με το pendal steel ήχο του συνεργαζόμενος με τους Crosby Stills Nash and Young στο δεύτερο δίσκο τους “Deja Vu», το 1970, (άκου το κομμάτι "Teach Your Children" του Graham Nash, ενώ συνεργάστηκε με άλλες ροκ μπάντες της Δυτικής Όχθης, όπως οι Jefferson Airplane στο ιστορικό ντεμπούτο τους “Surrealistic Pillow”, το 1967.

Οι Grateful Dead συχνά έπαιζαν συχνά σε συνεργασία με άλλους μουσικούς ανά τον κόσμο, όπως oi Bob Dylan, Neil Young, Hamza El Din, Ornette Coleman, Etta James και ο Branford Marsalis. Επίσης σημαντική ήταν η συνεργασία και δισκογραφικά με τον Καλιφορνέζο αρμονίστα Merl Saunders, αλλά και τον bluegrass μαντολινίστα David Grisman. Ήταν στενός φίλος της Janis Joplin, με την οποία έπαιξαν στο φεστιβάλ που αναδείχθηκε, του Monterey Pop ’67, όπως και ο Jimi Hendrix. Οι σόλο δίσκοι του Γκαρσία είναι αρκετοί και εξίσου αξιόλογοι, με αρκετούς των Grateful Dead, στους οποίους δείχνει και τις τραγουδιστικές του ικανότητες.

Acid Tests

Η μουσική γκάμα του Γκαρσία ήταν τεράστια παίζοντας, blues, ψυχεδέλεια, rock, country, bluegrass, folk,jazz, rock’n’rollεξερευνώντας πειραματικές προσεγγίσεις τόσο στις στούντιο ηχογραφήσεις, αλλά και στις ζωντανές εμφανίσεις του με τους Grateful Dead που ήταν απίστευτα μοναδικές. Ανάμεσα στο κοινό γύριζαν κοπέλες με καλαθάκια και μοίραζαν, συνήθως ελεύθερα, τριπάκια LSD στο κοινό ώστε να έχουν κοινές μουσικές εμπειρίες με το γκρουπ ως “κοινωνοί”, όπως στην περιβόητη ελεύθερη συναυλία τους στο Haight Ashbury, (Μάρτιος 1968), την έδρα των χίπις στο Σαν Φραντσίσκο, αλλά και την έδρα των Grateful Dead από το 1966. Ήταν τα γνωστά Acid Tests.

Η ιστορία των Grateful Dead είναι πυκνή και σχεδόν απίστευτη και ενταγμένη στην λογοτεχνία της εποχής με πολιτικές προεκτάσεις. Το συγκρότημα ήταν στο επίκεντρο του κινήματος αντι-κουλτούρας της δεκαετίας του ’60 και γεννήθηκε από τις στάχτες της γενιάς Beat, με επικεφαλής τον Ken Kesey, τον Neal Cassady και τον Jack Kerouac. Ήταν υπεύθυνοι για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το κοινό των συναυλιών βιώνει τον ζωντανό ήχο, καθώς το Wall of Sound ήταν το πρώτο σύστημα PA που σχεδιάστηκε για να προβάλλει καθαρό, μη παραμορφωμένο ήχο σε μεγάλη απόσταση. (Φανταστείτε αν οι Beatles είχαν ένα!)

Οι Grateful Dead ξεκίνησαν επίσης την επανάσταση της συναυλίας, επιτρέποντας στους οπαδούς τους να μαγνητοσκοπούν τις εκπομπές τους και να τις διανέμουν μεταξύ τους ελεύθερα, χωρίς να ανησυχούν για την απόκτηση δικαιωμάτων ή αδειών. Αυτό έχει οδηγήσει από τότε σε εκατοντάδες συναυλίες ζωντανής μουσικής που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ενισχύοντας περαιτέρω την επιρροή της μπάντας σε εκατομμύρια ακροατές.

Ο Γκαρσία ήταν ένας υπέροχος πνευματικός άνθρωπος και είχε πάντα βαθιά και ενδιαφέροντα πράγματα να πει. Αγωνίστηκε με τα κακά του για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και τελικά απεβίωσε εξαιτίας πολλών μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας.

Οι Grateful Dead δεν έκαναν ποτέ τις πωλήσεις των Jefferson Airplane, της άλλης μεγάλης μπάντας του Σαν Φραντσίσκο, γιατί δεν θέλησαν να παίξουν το παιχνίδι των δισκογραφικών εταιριών και του μάρκετινγκ και γενικά είχαν μια δική τους συμπεριφορά στο μουσικό στερέωμα. Το 1973, όταν έληξε το συμβόλαιό τους με την Warner, ίδρυσαν τη δική τους δισκογραφική εταιρία : Grateful Dead Records και κυκλοφόρησαν το “Wake Of The Flood”. To 1975 προσέγγισαν την τζαζ στο “Blues For Allah”

Σημαντικό μέρος στη δημοτικότητά τους ήταν ο σκελετός που έκανε την εμφάνισή του στα εξώφυλλα των δίσκων τους σε διάφορους σχεδιασμούς και στάσεις και ήταν το σήμα κατατεθέν των Grateful Dead. Το όνομά τους, σύμφωνα με μια εκδοχή το πήραν όταν ο Γκαρσία άνοιξε ένα λεξικό της Οξφόρδης και είδε τις λέξεις Grateful Dead Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΙΠΕ ΓΕΡΩΝ: Περί Συκοφαντίας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΙΠΕ ΓΕΡΩΝ: Περί Συκοφαντίας
Θαύματα στο Άγιον Όρος
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Θαύματα στο Άγιον Όρος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ