2018-08-19 07:41:37
Φωτογραφία για Τα κεφάλια μέσα! Έρχεται «καυτή» εβδομάδα για την κυβέρνηση – Τι σχεδιάζει ο Τσίπρας
Η χώρα θα περάσει επίσημα στην μεταμνημονιακή εποχή την ερχόμενη Τρίτη (21.08.2018) και ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει ήδη τις επόμενες κινήσεις του, εν όψει της ΔΕΘ. Όπως αναφέρει η

«Εφημερίδα των Συντακτών», επικαλούμενη πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κάνει… φιέστες, λόγω της τραγωδίας στο Μάτι, που «βύθισε» όλη τη χώρα στο πένθος. Το πιθανότερο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ένα τηλεοπτικό διάγγελμα. Σε αυτό, αναμένεται να αναφερθεί στις θυσίες των Ελλήνων τα οχτώ χρόνια των μνημονίων και στη συνέχεια σε όσα έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση στην έξοδο από τα Μνημόνια.

Έμφαση θα δοθεί και στην μεταμνημονιακή περίοδο που ξεκινάει, ενώ θα γίνει και μια ουσιαστική αναφορά στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την κοινωνία και ιδιαίτερα για όσους έχουν «χτυπηθεί» σε μεγάλο βαθμό από τα Μνημόνια.

Επόμενο βήμα… ανασχηματισμός

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει στο ανασχηματισμό, που έχει «κλειδώσει» μετά τις φονικές πυρκαγιές. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει στοχευμένες κινήσεις σε θέσεις «κλειδιά». Αμετακίνητοι θα παραμείνουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Αντιθέτως, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για αλλαγές στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Πριν από τη ΔΕΘ (8-9  Σεπτεμβρίου), αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Έμφαση θ0α δοθεί στο γεγονός ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το πάγωμα της μείωσης των συνάξεων και του αφορολόγητου. Επίσης, θα τονιστεί η ανάγκη να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά επαφή με την κοινωνία, την οποία έχει χάσει σε κάποιο βαθμό. Αυτό το παραδέχονται τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο κόμμα.

Η ώρα της ΔΕΘ

Έχοντας βάλει τα πράγματα σε… τάξη, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως θα πάει με άλλον «αέρα» στη ΔΕΘ. Εκεί, αναμένεται να τονίστει την έξοδο από τα μνημόνια, ενώ θα ανακοινώσει και μέτρα.

Μεταξύ αυτών των μέτρων, είναι τα εξής:

– Επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αύξηση του κατώτατου μισθού.

– Στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις 700-750 εκατ. Ευρώ από τον δημοσιονομικό χώρο, που δημιουργείται από το 2019 και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό.

– Περεταίρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας.

– Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη.

Επιπλέον, αναμένεται για πρώτη φορά να παρουσιάσει τους άξονες πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, ανοίγοντας έτσι «επίσημα» την προεκλογική περίοδο.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ