2018-08-19 21:09:19
Φωτογραφία για Τραγωδία στο Μάτι: Συνεχίζει να προκαλεί η κ. Δούρου, επιρρίπτει εκ νέου ευθύνες, στην Πυροσβεστική
Με συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα η Περιφερειάρχης Αττικής καταγγέλλει την καθυστερημένη πληροφόρηση που είχε και κρατά αποστάσεις από Τζανακόπουλο, Τόσκα.

Το… μπαλάκι ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι και στην ανατολική Αττική γενικότερα, με τις φονικές πυρκαγιές, συνεχίζεται. Με συνέντευξή της στην κυριακάτική εφημερίδα «Νέα Σελίδα» η Ρένα Δούρου επιρρίπτει ευθύνες στην Πυροσβεστική, υποστηρίζοντας ότι στις 18:45 πληροφορήθηκε ότι η φωτιά είχε περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος, που αποτελεί μια φυσική αντιπυρική ζώνη, και κατευθυνόταν προς το Μάτι και τη Ραφήνα. Ο,τι περίπου είχε πει και σε άλλη συνέντευξή της, πριν από λίγο καιρό (στην «Εφημερίδα των Συντακτών»).

Η Περιφερειάρχης Αττικής περιγράφει μια εικόνα ασυνεννοησίας και υποστηρίζει ότι 34 λεπτά μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στη Νταού Πεντέλης δεν είχε καμία συγκεκριμένη ενημέρωση από την Πυροσβεστική. «Στις 18:45 εκείνης της ημέρας πληροφορήθηκα από την εντεταλμένη σύμβουλο της Περιφέρειας ότι η φωτιά είναι στον Νέο Βουτζά και έχει περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος χωρίς κανείς να ενημερώσει για την κατεύθυνσή της, για την απειλούμενη περιοχή ή για τα άλλα χαρακτηριστικά της» υποστήριξε.


Επιπλέον, η κ. Δούρου παίρνει αποστάσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον τέως αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, που στην συνέντευξη Τύπου της 26ης Ιουλίου είχαν υποστηρίξει ότι δεν και προλάβαιναν να προχωρήσουν σε εκκένωση, και δεν βρήκαν κάπου να έγιναν λάθη, επιχειρησιακά. Εντέλει, τι πήγε τόσο λάθος και σχεδόν 100 συνάνθρωποί μας βρήκαν τραγικό θάνατο; «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «έγιναν όλα καλά» όταν υπάρχουν νεκροί» σημείωσε η κ. Δούρου, «αδειάζοντας» εκ νέου τους Τζανακόπουλο και Τόσκα. «Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις φωτιές στην Ανατολική Αττική και δε θα επιχειρήσω να προκαταλάβω τα πορίσματα της Δικαιοσύνης».

Η Περιφερειάρχης Αττικής, υποστηρίζοντας τις ενέργειές της και απαντώντας στις κατηγορίες περί αμέλειας, εξήγησε πως αν από τα στοιχεία που διαθέτει η Πυροσβεστική, διαπιστώσει ότι η απομάκρυνση αφορά έναν δήμο, εισηγείται απευθείας προς τον δήμαρχο. Αν δει ότι αφορά πάνω από δύο δήμους, εισηγείται απευθείας προς την Περιφέρεια, που με τη σειρά της ενημερώνει τους δήμους για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Και «…Τέτοια εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, γραπτή, προφορική, με sms, με φαξ, με μέιλ, δεν έγινε ποτέ σε καμία υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής ενώ κάτι τέτοιο έγινε με τη σαφή εισήγηση της Πυροσβεστικής στις πρόσφατες πυρκαγιές στα χωριά της Εύβοιας. Η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση είναι ένα προληπτικό μέτρο και λαμβάνεται πριν αρχίσει η φωτιά να απειλεί συγκεκριμένους οικισμούς. Και άλλο, διαφυγή, διάσωση, όταν η φωτιά έχει ήδη αρχίσει να κατακαίει την περιοχή και πρέπει να διασωθεί ο κόσμος. Στην περίπτωση της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης την εισήγηση, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο αλλά και την κοινή λογική, τη κάνει αποκλειστικά ο επιχειρησιακά υπεύθυνος του Πυροσβεστικού σώματος. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος, αν δεν συγκλίνουν οι παράγοντες και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, το προληπτικό μέτρο αντί να σώσει, τελικά να προκαλέσει περισσότερους τραυματισμούς, πανικό, ακόμη και θύματα».

Η κ. Δούρου στράφηκε και κατά δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο για fake news. «Το όλο θέμα περί δήθεν αμέλειάς μου να δώσω εντολή απομάκρυνσης, «κατασκευάστηκε» από δημοσιογράφο 24 ώρες μετά από την τραγωδία, ο οποίος μάλιστα βγήκε σε εθνικό δίκτυο και διάβαζε «κοπτοραπτικά» την εγκύκλιο, δημιουργώντας ψευδείς και παραπλανητικές εντυπώσεις ως προς τον τρόπο που ασκούσα τα καθήκοντά μου εκείνη την αποφράδα Δευτέρα».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ