2018-08-19 23:00:21
Φωτογραφία για Το ήξερες; Που κοιτάνε οι αγελάδες την ώρα που βόσκουν;
Αποτελεί ένα αξιοπερίεργο γεγονός, που ανακαλύφθηκε τυχαία και δεν έχει μέχρι σήμερα εξηγηθεί επιστημονικά: Όλες οι αγελάδες, όπου και αν βρίσκονται, την ώρα που βόσκουν ευθυγραμμίζουν το σώμα τους στον μαγνητικό άξονα της Γης! Δηλαδή είναι στραμμένες είτε προς τον βορρά είτε προς τον νότο. Τα καλώδια ηλεκτροδότησης εμποδίζουν τις αγελάδες και τα ελάφια να προσανατολιστούν σωστά με βάση το γήινο μαγνητικό πεδίο, αποκαλύπτουν παρατηρήσεις των ζώων από το έδαφος αλλά και μέσω του Google Earth.

Η ερευνητική ομάδα που υπογράφει τη νέα μελέτη είχε ανακαλύψει πέρυσι, μελετώντας δορυφορικές φωτογραφίες που περιλάμβαναν κοπάδια, ότι τα ελάφια και οι αγελάδες ελευθέρας βοσκής τείνουν προσανατολίζουν το σώμα τους κατά τον άξονα Βορρά-Νότου. Ήταν οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη βιολογικής μαγνητικής πυξίδας σε είδη θηλαστικών πέρα από τα τρωκτικά, αναφέρει το LiveScience.com.

Η ομάδα του Hynek Burda στο Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen στη Γερμανία αποφάσισαν να συνεχίζουν την έρευνά τους εξετάζοντας την επίδραση των καλωδίων υψηλής τάσης, τα οποία διαταράσσουν γύρω τους το φυσικό μαγνητικό πεδίο
. Πράγματι, τα καλώδια κάνουν τα ελάφια και τα βοοειδή να στέκουν σε τυχαίες κατευθύνσεις. Επιπλέον, όσο πιο μακριά βρίσκεται ένα ζώο από τα καλώδια τόσο πιθανότερο είναι να διατηρεί τον σωστό προσανατολισμό στον άξονα Βορρά-Νότου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ανέλυσαν τις δορυφορικές φωτογραφίες 8.150 αγελάδων που έβοσκαν σε 308 λιβάδια σε όλο τον κόσμο, καθώς και τις εικόνες 2.794 ελαφιών σε 241 τοποθεσίες στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Οι παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν έτσι ότι τα ελάφια και οι αγελάδες προσανατολίζονται με βάση το μαγνητικό πεδίο και όχι με βάση άλλες ενδείξεις όπως η θέση του Ήλιου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο έγκριτο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ