2018-08-20 11:34:27
Φωτογραφία για Τα μωρά στα καροτσάκια εκτίθενται πιο πολύ στην ατμοσφαιρική ρύπανση
Τα μωρά και τα μικρά παιδιά στα καροτσάκια εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση έως και 60% περισσότερο από τους ενήλικες, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International από δύο επιστήμονες του University of Surrey, τον καθηγητή Ποιότητας Αέρα και Υγείας Prashant Kumar και τον ερευνητή  Ashish Sharma.

H μελέτη ήταν μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με την έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως είναι τα αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου κάτω των 10 μm (PM10), κάτω των 2,5 μm (PM2,5) και κάτω των 0,10 μm (πολύ λεπτά σωματίδια), καθώς και τα οξείδια του άνθρακα και τους αζώτου.

Οι επιστήμονες είπαν ότι η μεγαλύτερη έκθεση οφείλεται στο ότι τα καροτσάκια βρίσκονται πιο κοντά στο έδαφος, με συνέπεια τα μωρά να είναι εκτεθειμένα περισσότερο στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Η ρύπανση του αέρα είναι μεγαλύτερη σε ύψος έως ένα μέτρο από το έδαφος και τα μωρά στα καροτσάκια βρίσκονται σε ύψος 60-90 εκατοστών, με αποτέλεσμα να εισπνέουν περισσότερα τοξικά σωματίδια από ό,τι οι ενήλικες. Τα σωματίδια αυτά μπορούν να διαταράξουν την ομαλή ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και να επιφέρουν διάφορα προβλήματα υγείας. Το πόσο παραπάνω εκτίθενται τα μωρά εξαρτάται από από τον κάθε ρυπαντή και μπορεί να φτάσει το 60%.


Η συμβουλή προς τους γονείς είναι να αποφεύγουν τους δρόμους με τα πολλά αυτοκίνητα και τις στάσεις λεωφορείων, όταν βγάζουν το παιδί τους βόλτα, καθώς επίσης να χρησιμοποιούν κάλυμμα ή σκέπαστρο στο καροτσάκι. Και βέβαια, όσο ψηλότερα είναι τα καροτσάκια των μωρών τόσο καλύτερα. Τέλος, αν φυσάει αέρας είναι καλύτερα να περπατάτε σ’ εκείνη πλευρά του δρόμου που είναι αντίθετη με τη φορά του αέρα γιατί εκεί υπάρχουν λιγότερα καυσαέρια.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ