2018-08-20 19:22:30
Φωτογραφία για Πώς να απομακρύνετε εύκολα τα φυτοφάρμακα από τα φρούτα και τα λαχανικά
Σε πρόσφατη μεγάλη έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ βρέθηκε ότι τουλάχιστον το 65% των φρούτων και λαχανικών που εξετάστηκαν περιείχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ένα στα 40 ξεπερνούσε τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, σύμφωνα με την αναφορά.

Μέχρι 12 διαφορετικά φυτοφάρμακα βρέθηκαν σε ορισμένα δείγματα, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών από την Ινδία, ροδάκινων από την Πορτογαλία και φράουλας από το Βέλγιο. Η μακρά λίστα των φυτοφαρμάκων περιλαμβάνει και τη γλυφοσάτη, ένα ευρέος φάσματος ζιζανιοκτόνο, το οποίο ακόμα ερευνάται για τις καρκινογόνες ιδιότητές του και βρίσκεται στο κέντρο των αντίστοιχων συζητήσεων.

Η αναφορά συμπεραίνει ότι οι πιθανότητες έκθεσης των Ευρωπαίων πολιτών σε μεγάλα επίπεδα φυτοφαρμάκων με αρνητικές επιδράσεις για την υγεία τους είναι σχετικά μικρή. Ωστόσο, δεν αποκλείουν τη γενικότερη έκθεσή μας σε αυτά.

Από την άλλη πλευρά, μια διεθνής οργάνωση, η Environmental Working Group, κάθε χρόνο δημοσιεύει μία λίστα με φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν εκτεθεί σε μεγαλύτερα ποσά φυτοφαρμάκων και έχουν υποστεί περισσότερη επεξεργασία και μια λίστα, η οποία περιέχει εκείνα τα οποία θεωρούνται πιο ασφαλή.


Φυσικά, η καλύτερη λύση είναι η αγορά βιολογικών προϊόντων, αλλά όλοι γνωρίζουμε το υψηλό τους κόστος. Αν και μπορούμε κάποιες φορές να επιλέγουμε αυτά, δεν μπορούμε να το κάνουμε συνέχεια. Ωστόσο, οι επιστήμονες και οι διατροφολόγοι προτείνουν έναν εύκολο τρόπο, ώστε να αφαιρούμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων από τα φρούτα και τα λαχανικά μας πριν τα καταναλώσουμε. Το βασικό συστατικό αυτού του τρόπου είναι το λευκό ξύδι.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, το λευκό ξύδι καταφέρνει να εξοντώνει το μεγαλύτερο μέρος των υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα. Επιπλέον, αποτελεί ένα οικονομικό μέσο πλυσίματος. Ακολουθείστε την παρακάτω απλή διαδικασία:

1. Γεμίστε τον νεροχύτη της κουζίνας με νερό (ή ένα μεγάλο μπολ). Υπολογίστε να προσθέσετε 1 μέρος λευκού ξυδιού ανά 3 μέρη νερού.

2. Αφού ξεπλύνετε γρήγορα τα φρούτα και τα λαχανικά σας στη βρύση, ρίξτε τα στο διάλυμα του λευκού ξυδιού.

3. Τρίψτε τα λίγο με τα χέρια σας μέσα στο διάλυμα, για να διευκολύνετε τη διαδικασία.

4. Αφήστε τα για περίπου 10 με 15 λεπτά στο διάλυμα. Ύστερα, ξεπλύνετέ τα με καθαρό νερό.

Είναι καλύτερα να μη χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο σε φρούτα και λαχανικά που έχουν πορώδη επιφάνεια, όπως τα μούρα, τις φράουλες κλπ., καθώς το ξύδι μπορεί να αλλοιώσει εύκολα τη γεύση και να τα χαλάσει. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού. Ποτέ μην καταναλώνετε αγορασμένα φρούτα και λαχανικά, χωρίς να τα έχετε πλύνει προσεκτικά με νερό.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ