2018-08-21 16:43:27
Φωτογραφία για Πώς η φωτιά στην Κινέτα ξεκίνησε εκείνη στην Πεντέλη - κείμενο ειδικού συνεργάτη
Ένας πολίτης  περιγράφει  τις στιγμές που η φωτιά απείλησε τον ίδιο και έκαψε το σπίτι του: ήταν σαν στρόβιλος  με χτυπούσε μια από πίσω μια από μπροστά. Την ίδια ώρα σε video στην  τηλεόραση

φλόγες ύψους τουλάχιστον  3 μέτρων  πολύ κοντά στη Λεωφόρο Μαραθώνα -αναλύοντας την εικόνα καρε καρε- δείχνουν να ταλαντώνονται  με εντυπωσιακή σταθερή συχνότητα, ανά  10 δευτερόλεπτα περίπου και εναλλασσόμενη κατεύθυνση μια δυτικά μια ανατολικά.

Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως όταν ξεκίνησε η φωτιά κατηγορηματικά δεν είχε άνεμο, το ίδιο και στις άλλες περιοχές. Αναζητώντας τα στοιχεία από τις επίσημες ιστοσελίδες, πράγματι δεν είχε ιδιαίτερο άνεμο σύμφωνα με τοπικούς σταθμούς της περιοχής την ώρα της έναρξης. 

Πώς καταγράφηκε λοιπόν σε μισή ώρα μετά την έναρξη ρυπαίος  που άγγιξε τα 11Β;  Μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής με περισσότερα από 30 χρόνια εγκλωβίστηκαν γιατί τους ξεγέλασε ο Δυτικός άνεμος, στην περιοχή δεν βγάζει λένε ποτέ δυτικό.  Και πράγματι το ιστορικό αρχείο της περιοχής δεν δείχνει  ως επικρατούσα κατεύθυνση τη δυτική.


Για να καταλάβει κανείς τη συνέβει στο Μάτι και πώς εξελίχτηκε αυτή η καταστροφική πυρκαγιά πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή της ημέρας εκείνης. 

Η πυρκαγιά των Γερανίων αποτελεί την ουσιαστική δυναμική έναρξη της φωτιάς –ανεξάρτητα από το αν η τυπική έναρξη πράγματι ήταν στο Νταού Πεντέλης.  Το παραγόμενο θερμικό φορτίο από τις 13.00 και μετά και ανα ώρα ήταν τεράστιο.  Δεν μπορεί να υπολογισθεί εύκολα παρά μόνο από ενδιάμεσα στοιχεία. Ένα από αυτά ήταν το γεγονός ότι στις 16.30 περίπου έχει καλύψει το κέντρο της Αθήνας ενώ αν και μεσημέρι το επικρατών ηλιακό φως είναι κίτρινο-πορτοκάλι δείγμα των μεγάλων θερμοκρασιών που κουβαλά μαζί  του.

Η θερμική στήλη των Γερανίων θα ξεκινήσει την πορεία της με ΔΥΤΙΚΟ άνεμο από τα Γεράνια και έχοντας ισχυρό δικό της δυναμικό θα συνεχίσει με δυτική πορεία. Αν τραβήξετε μια ευθεία γραμμή από τα Γεράνια με δυτική πορεία θα συναντήσετε την Αθήνα και στο τέλος αυτής τη Ραφήνα.  Με δυτική πορεία θα φθάσει  την ώρα περίπου έναρξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης.

Η θερμική στήλη των Γερανίων αν και έχει τώρα απολέσει ένα μικρό τμήμα της αρχικής της δυναμικής (ταχύτητα-θερμοκρασίαα) παραμένει ισχυρή.  Είναι γνωστό σε όλους πως το τρίγωνο της φωτιάς είναι το καύσιμο-η θερμοκρασία και το οξυγόνο.  Η δουλειά της πυρόσβεσης είναι –λαμβάνοντας υπόψη ειδικά τις δασικές πυρκαγιές – με τη ρίψη νερού ή άλλων επιβραδυντικών υλικών να μειωθεί η θερμοκρασία  ή να αποκοπεί η παροχή οξυγόνου καθώς δεν είναι δυνατή η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης.

Η φωτιά που θα ξεκινήσει στον Νταού τροφοδοτείται με καύσιμη ύλη και ταυτόχρονα  με θερμοκρασία και οξυγόνο από το περιβάλλον, ποιο περιβάλλον όμως;  Αυτό που έχει ήδη δημιουργήσει το plume των Γερανίων.  Το θερμικό των Γερανίων αρχικά είναι διδιάστατο, αυτό μπορεί να το δει  κανείς εύκολα στις φωτογραφίες –κινείται στον κατακόρυφο και οριζόντιο άξονα- γρήγορα όμως θα γίνει τρισδιάστατο δηλαδή ισχυρά θερμές μάζες θα κινούνται και στους τρις άξονες. 

Από την ανάλυση των εικόνων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από ελικόπτερο θα δούμε πως η φωτιά κατεβαίνει με δυτική πορεία προς την παραλία.  Αυτό δημιουργήθηκε από το θερμικό plume των Γερανίων, έχοντας στον κατακόρυφο άξονα μεγαλύτερη θερμοκρασία αρχικά από τη φωτιά που εξελίσσεται ακριβώς από κάτω του, θα τροφοδοτεί συνεχώς την ποιο ψυχρή περιοχή στην Πεντέλη. 

Η φωτιά που εξελίσσεται είναι αρχικά και αυτή διδιάστατη, τροφοδοτούμενη όμως από τα Γεράνια θα γίνει και τρισδιάστατη με κύριο όμως άξονα κατεύθυνσης τον οριζόντιο- δηλαδή με πορεία προς την παραλία. 

ΤΟ φαινόμενο γνωστό ως swirling  θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, ο κύριος στρόβιλος που θα σχηματισθεί στην κορυφή πάνω από το Μάτι και το Βουτσά θα κινηθεί «σαν μια πύρινη μπάλα» προς τα κάτω. 

Ο στρόβιλος αυτός στην πορεία του θα αυξάνει ταχύτητα και θερμοκρασία γιατί στο μεταξύ βρίσκει συνεχώς καύσιμο ύλη.   Παράλληλα την επίμαχη ώρα ξεκινούν οι αύρες στον Ευβοικό. Οι αύρες αυτές με μέτριο συνήθως αέρα είναι γνωστές στους κατοίκους. Η συνήθης κατεύθυνσή τους είναι είτε Α-ΝΑ.  Εκείνη την ημέρα οι αύρες του Ευβοίκου, ποιο ψυχρές από τον θερμικό στρόβιλο που έχει σχηματιστεί θα λειτουργήσουν ως «ρουφήχτρα» εκτόνωσης. Κατεβαίνοντας ο στρόβιλος με τις ισχυρές πλέον θερμοκρασίες θα συναντήσει και εν πολλοίς θα τροφοδοτήσει τη δημιουργία ενός αντίθετης φοράς στροβίλου.  Ποιο ψυχρού μεν αλλά ενός στροβίλου που θα εγκλωβίσει τους κατοίκους ακόμη και στην  παραλία.

Το βασανιστικό ερώτημα είναι αν θα μπορούσε κανείς να καταλάβει από την αρχή την εξέλιξη ή αν υπάρχουν μοντέλα να προσεγγίσουν  μια τέτοια εξέλιξη. Πρόκειται για πολύπλοκες ροές που σήμερα έχουν μελετηθεί μόνο πειραματικά. Τα μοντέλα εξάπλωσης πυρκαγιάς –επειδή πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν- χρησιμοποιούν γραμμικές εξισώσεις και στις καλύτερες περιπτώσεις μπορούν να εξομοιώσουν με σχετική ακρίβεια διδιάστατες πυρκαγιές που εξελίσσονται- το τονίζουμε αυτό- σε επίπεδες εκτάσεις.  Αν είχαμε επιλύσει το πολύπλοκο σύστημα των τρισδιάστατων θερμικών ροών να είστε βέβαιοι ότι δεν θα χρειαζόμαστε σήμερα ούτε την πυρόσβεση ούτε τα αεροπλάνα.

Θα μπορούσε να γίνει κάτι; Ίσως στην αρχή;  Κάτι μετά;  Αυτό ίσως δεν θα απαντηθεί ποτέ.

Τις κρίσιμες στιγμές σε τέτοιες φυσικές καταστροφές παίζουν ρόλο  οι στρατηγικές πληροφορίες αλλά και η κρίση και η εμπειρία και η γνώση.  Συνήθως όλα μαζί είναι σχεδόν αδύνατο να τα έχουμε στον τόπο και το χρόνο, είναι ουτοπία.  Ακούμε συχνά τον όρο εκτίμηση κινδύνου, αλλά ειλικρινά ο άνθρωπος που θα βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση και καλείται να πάρει αποφάσεις από τον υπηρεσιακό παράγοντα ως τον απλό πολίτη με ποια εκπαίδευση και στη βάση ποιών μοντέλων ή κριτηρίων θα την πάρει; 

Η πυρκαγιά στο Μάτι και η διερεύνηση της έχει δύο άξονες τον διοικητικό και τον επιστημονικό.  Στη χώρα μας δυστυχώς περιορίζουμε την έρευνα πίσω από τις γραμμές των νόμων πιστεύοντας έτσι ότι ξορκίζουμε το κακό και αποδίδοντας ευθύνες λύθηκε το πρόβλημα. Τον άλλο άξονα δεν τον αγγίζουμε, γιατί όμως; είναι θέμα κουλτούρας, και παλιών –δυστυχώς ακόμη- συντεχνιακών αντιλήψεων που οριοθετούν την αξιοσύνη στα χρόνια εμπειρίας ή στις εκάστοτε σχέσεις με την πολιτική ηγεσία. Αλλά έτσι δεν μαθαίνουμε για την επόμενη φορά.  Η μεγαλύτερη δικαίωση για τους 96 νεκρούς και ο απόλυτος σεβασμός στη μνήμη τους θα είναι να καταλάβουμε τι συνέβει και να μην ξαναεπανληφθεί.

Γιατί πρέπει να καταλάβουμε;  Απλά γιατί δεν μπορεί να θεωρείται σοβαρή προσέγγιση αν είχε ή δεν είχε σχέδιο ο Δήμος.  Είχε και λοιπόν;  Ας πούμε ότι όλα πήγαν ρολόι στην αρχή, στην πυρκαγιά αυτή υπήρχε ειδικός εκτιμητής που να αναλύσει τα στοιχεία και να καταλάβει γρήγορα την ειδική αυτή συνθήκη  που περιγράψαμε; 

Το 2007  η χώρα έφθασε σε γενική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η δικαιοσύνη απέδωσε ευθύνες σε φυσικά πρόσωπα.  Όμως γνωρίζουμε τι πραγματικά συνέβηκε για να μην επαναληφθεί? Όχι ασφαλώς όχι.  Δεν μας αρέσει να μελετάμε την ουσία είμαστε φοβικοί και αυτή μας η εθνικού επιπέδου γεννητική ανωμαλία παράγει ατελείωτη ακαταλαβίστικη γραφειοκρατία, σύνδρομα εξουσίας , πανικού και την ύστατη ώρα επικαλούμαστε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ότι γίνετε το ίδιο και σε άλλες χώρες και διάφορες τέτοιες παρωχημένες δικαιολογίες. 

Αφιερωμένο  σε εκείνους που έφυγαν άδικα στις 23/7/2018.
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ